La gestió de dades, cultura organitzativa i participació ciutadana. Reflexions de la passada V Jornada Valenciana de Documentació

15 maig, 2020 - La jornada va reunir més de 160 professionals de la informació sota el lema “Professionals per a una Ciutadania Informada”.

Pilar Campos – Arxivera de l’Institut Municipal d’Hisenda de Barcelona i vocal de comunicacions de l’AAC-GD

https://www.flickr.com/photos/cobdcv/albums/72157713159271738
V Jornada valenciana de documentació. Foto: https://www.flickr.com/photos/cobdcv/albums/72157713159271738

El passat més de febrer va tenir lloc la V Jornada Valenciana de Documentació organitzada pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris Documentalistes de València (COBDCV). Precisament aquests dies les xarxes ens recorden – remetent-nos als vídeos de les ponències- algunes de les aportacions que hi van tenir lloc. http://cobdcv.es/va/videos-la-v-jornada-valenciana-documentacio/

La jornada titulada “Professionals per a una Ciutadania Informada” es va centrar en tres eixos: la gestió basada en dades, la cultura organitzativa i la participació ciutadana. Va ser especialment interessant veure com s’enfoquen aquests tres conceptes des de dues perspectives diferents com són la biblioteconomia i la gestió documental.

La ponència “La gestió documental basada en dades”  la va presentar Jordi Serra (cap de la Unitat de Sistemes d’Informació i Disseny de Processos del Consorci d’Educació de Barcelona). Va ser una lliçó magistral sobre com passar d’un conjunt de documents ofimàtics a un sistema datacèntric. La ponència va generar molta expectació però el que va fer que tingués un valor afegit va el taller de la tarda “Datificació de processos” on per grups es va dur a terme un cas pràctic, passant d’un procediment en paper a dissenyar la seva reenginyeria i finalment veure’l desenvolupat en un entorn real sobre Sharepoint. A aquest taller van coincidir diferents perfils, amb presència d’arxivers però també informàtics i secretaris municipals

Una  altra ponència destacada va ser la de “Com pot la gestió de les dades d’investigació millorar l’accés al coneixement per part de la ciutadania?” per la Clara Llebot (Especialista de Gestió de Dades a la Biblioteca de la Oregon State University). El seu és un perfil que es troba a algunes universitats on s’acompanya a l’investigador en la publicació les seves dades, requisits i qualitat, i com fer-ne entrega a repositoris pel seu accés. La seva presentació estava enfocada a l’entorn bibliotecari però hi ha paral·lelismes i reflexions a fer dins del nostre àmbit: els arxivers estem acompanyant als productors de dades de les nostres organitzacions tant com hauríem? Ens trobarem amb els problemes que ja s’han trobat a les biblioteques? Quins rols hem d’agafar bibliotecaris i arxivers (cadascú amb les seves funcions) en l’entorn de la generació de les dades?

Les reflexions sobre cultura organitzativa i gestió del canvi van anar a càrrec de Manel Muntada (expert en gestió del coneixement, desenvolupament i canvi organitzatiu) que va trobar la complicitat de l’audiència plantejant la problemàtica que és habitual als llocs de treball: la resistència al canvi, la falta de comunicació o les jerarquies mal enteses, aportant solucions per a la implicació en els projectes. Vist amb la perspectiva del temps i després d’un gran canvi organitzatiu com el que hem viscut durant aquests mesos, la ponència ha agafat encara més valor.

Un descobriment va ser el ponent João de Sousa Guerreiro, exposant què és la participació ciutadana i les experiències a biblioteques. Un tema que inicialment podria semblar llunyà a les pràctiques d’arxius però precisament pel fet de que no es plantegin o coneguin projectes ens hauríem d’acostar a aquestes dinàmiques. Hem dedicat un congrés a l’arxiu social i portar l’arxiu al carrer, però seria interessant també portar el carrer a l’arxiu: què esperen i què vol la ciutadania de nosaltres? Quines necessitats tenen a l’hora d’aplicar l’administració electrònica i la gestió dels documents? Com ens acostem, formem o aconseguim aquesta implicació? Tenim exemples d’arxius que han aconseguit crear comunitats fixes que col·laboren i cooperen als arxius, com el Grup d’Amics de l’Arxiu de l’Arxiu Municipal de Lloret de Mar. Hauríem d’aprendre d’aquestes experiències, i portar-les més enllà al cap al camp de la participació ciutadana, donar-los no només veu per al que ens és còmode o útil (identificació de fotografies, descripcions…) sinó també en la presa real de decisions.

https://www.flickr.com/photos/cobdcv/albums/72157713159271738
Dinàmica de grups. V Jornada Valenciana de Documentació. Foto: https://www.flickr.com/photos/cobdcv/albums/72157713159271738

La jornada finalitzava amb una dinàmica per grups on es plantejaven diverses preguntes, des de quines actuacions hauríem de seguir per integrar la intel·ligència artificial als entorns de treball, als reptes de la professió o el nostre paper en la societat digital. Aquests debats van ser un bon punt i final d’una trobada de professionals de la informació de diversos àmbits i especialitzacions. No només és interessant, és imprescindible acostar-se a fòrums on no només trobem els nostres perfils, sinó també d’altres que ens aportin les seves preocupacions ja que per tenir una ciutadania informada necessitem d’equips i aliances interdisciplinars.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *