ArxiRuta: L’Arxiu Diocesà i Capitular d’Urgell

13 juny, 2019 - Sergi Borrallo Llauradó (Tècnic de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona)

Avui visitem dos arxius eclesiàstics que comparteixen seu i director.

Presentació

L’Arxiu Diocesà d’Urgell (ADU) i l’Arxiu Capitular d’Urgell (ACU) es troben ubicats a la Seu d’Urgell, són titularitat del Bisbat d’Urgell i el seu director és Benigne Marquès Sala.

Història

L’Arxiu Diocesà d’Urgell conserva documentació des de finals del segle XIV i sempre l’ha guardat i custodiat en la seu o edifici del Bisbat. Al darrer quart del segle XX, es remodelà i amplià la seva seu, a més d’incorporar els arxius parroquials anteriors al segle XX, complint el decret de l’episcopat espanyol. Finalment, l’any 2014 fou traslladat a un nou edifici, destinat exclusivament als Arxius d’Urgell, que es troba situat a la plaça, Parc del Cadí, s/n.

L’Arxiu Capitular d’Urgell comença el segle IX (el pergamí més antic és del 815) i aplega tota la documentació que s’ha conservat del Capítol de la Catedral d’Urgell. Als inicis, el titular era la Canònica de Santa Maria d’Urgell i la documentació es conservava en la sagristia de la catedral. Més tard, a partir del segle XVI, quan s’amplià la sagristia amb un altre edifici adjunt, la documentació es custodià en una seu pròpia, fins al darrer quart del segle XX, quan es traslladà al Bisbat d’Urgell.

Fons documentals

Els Arxius del Bisbat d’Urgell gestionen i conserven el fons Diocesà, el fons Capitular i els fons dels arxius parroquials anteriors al segle XX, a més de 2.000 pergamins provinents de Guissona, Sanaüja, Organyà i altres parròquies.

El fons diocesà agrupa les sèries documentals en els següents grups: 1. Cúria Administrativa, 2. Persones Jurídiques, 3. Persones Físiques, 4. Sagraments, 5. Ordes Religioses, 6. Instruments jurídics, 7. Administració econòmica, 8. Cúria Judicial, 9. Culte públic i 10. Biblioteca.

El fons capitular s’organitza de la següent manera: 1. Pergamins i papir, 2. Cartularis, 3. Activitats del Capítol, 4. Activitats econòmiques, 5. Els Beneficiats, Comunitat de preveres de la Pietat, 6. Manuals notarials, 7. Obres de la Catedral, 8. Obres pies, 9. Actes processals i 10. Biblioteca Capitular.

Alguns dels documents que cal destacar pel seu interès o les possibilitats d’investigació són: el Registre de Cúria (1332-1853), les Visites pastorals (1575-1892), els 6.000 pergamins Capitulars (815-1787), el papir (1001), els cartularis (s. IX-XVIII), les Actes Capitulars (1310-1946), els Còdexs manuscrits (s. X-XVI), entre d’altres.

Personal

Els Arxius del Bisbat d’Urgell disposen d’un director i dos auxiliars tècnics.

Edifici

És una antiga església del segle XVII, la “Mare de Déu dels Dolors”, adaptada per al servei d’Arxius. El dipòsit és subterrani, està excavat sota l’església i es troba fortificat per a la seva seguretat. A més, està dotat de climatització: temperatura i humitat. Per la seguretat en general disposem de serveis d’alarma, incendis i càmeres.

Façana de l’Arxiu

Serveis

Els serveis estan destinats a tot el públic en general. Malgrat això, segons quins documents només els poden consultar les persones amb una preparació adequada.

A banda de la consulta i la informació especialitzada, també ofereixen fotocòpies i digitalització, al preu de 0,15 € i 0,40€, respectivament. No permeten la realització de fotografies als seus usuaris.

Actualment, s’estan digitalitzant tots els Llibres Sagramentals, provinents dels Arxius Parroquials.

Sala de consulta

3 respostes a “ArxiRuta: L’Arxiu Diocesà i Capitular d’Urgell”

  1. Estic estudiant les relacions de l’Església amb la població de Sant Julià de Lòria.
    M’interessa identificar la SIGNATURA ORIGINAL i DE PROPIA MA DEL ARDIACA BERNAT que fa la cessió de les possessions de Sant Martí de Nagol.
    El document esta datat el 29 Setembre 1071,
    Figura amb el Nº 10 en el catàleg del “FONS ANDORRA” segon Mn. B Marquès i
    amb el Nº 12 en “Orígens de la Senyoria d’Andorra”, segons C, Baraut.
    Agrairia enviessin a la meva adreça electrònica una còpia digitalitzada de tot el document. També de l’import a pagar i la manera de fer-lo efectiu.
    Moltes gràcies,

  2. Esperança Musterni ha dit:

    Bona tarda,
    El motiu d’aquest comentari és saber on es troben els arxius parroquials de Bellver de Sió. Es troben a l’arxiu? Si és així podrien indicar-me quan es poden consultar?. Moltes gràcies.

  3. JAUME GOMEZ TRAVE ha dit:

    Bon dia
    Estic fent l’arbra genealògic de la meva família i tinc parents nascut a Organyà, calculo entre 1700 i 1900. Ja porto 350 avantpassats
    Hi han els arxius sagramentals digitalitzats ?? Si la resposta és positiva com els puc consultar ??
    Sinó estan digitalitzats, puc venir a fer consulta sense demanar cita (Vinc de Tarragona)
    Una salutació

    jaume
    693777454

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *