Crònica de la reunió del Comitè Executiu de la SPA a Xile

8 juny, 2019 - Marta Munuera Bermejo, tresorera de l'Associació d'Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya

L’Associació participa en la reunió celebrada a Xile on el Comitè Executiu de la SPA ha debatut com millorar la xarxa d’associacions professionals i ha visionat els candidats a guanyar el Segon Festival de Cinema d’Arxius i Gestió Documental.

Sessions de treball de la Secció d’Associacions professionals del Consell Internacional d’Arxius

Del 13 a 17 de maig el Comitè Executiu de la SPA (la Secció d’Associacions professionals del Consell Internacional d’Arxius) va celebrar una de les dues reunions anuals que fa (una a la primavera i una segona coincidint amb la conferència o congrés de la tardor) a Santiago de Xile. La reunió va ser organitzada per Eugenio Bustos, representant de l’Associació d’Arxivers de Xile, i hi van assistir Vilde Ronge (Noruega), Becky Haglund (Estats Units), Pierre-Frédéric Brau (França), Cédric Champagne (Quebec), Mei Du (Xina), Michal Henkin (Israel), Bert de Vries (Holanda), Piotr Zawilski (Polònia) i Bettina Joergens (Alemanya). Aquest grup internacional treballa per reforçar la col·laboració entre associacions professionals i compartir-hi informació. I la nostra Associació continua participant amb l’objectiu de compartir coneixement, intercanviar experiències i adquirir idees per després aplicar a la nostra realitat.

Comitè executiu de la Secció d’Associacions professionals del Consell Internacional d’Arxius

Durant aquests dies de reunions, el treball de la SPA s’ha centrat a debatre sobre què pot oferir a les associacions i com reforçar la xarxa, com encaixar la seva acció dintre de l’organització de la SPA, com millorar les eines de comunicació (web, newsletter,….) i quines de les pel·lícules presentades al Segon Festival de Cinema eren les finalistes.

Actualment hi ha prop de 60 associacions adherides a l’ICA i a la SPA però la col·laboració i participació no es fluida i pensem que podem créixer en membres i en creació de dinàmiques entre les associacions. Però com fer-ho dintre de l’organització de l’ICA? Actualment es valora com a massa “complicada” l’estructura i els fluxos de treball. Quin paper i quin marge d’actuació pot tenir llavors la SPA? En els últims anys s’ha intentat ser més efectiu i realista aconseguint petites fites com la preparació del toolkit per a organitzar un workshop d’elevator pitch per donar eines per millorar la forma d’explicar-se de la professió (https://www.ica.org/en/elevator-pitch) o millorar la secció de la pàgina web de la SPA dintre de la web de l’ICA (https://www.ica.org/en/section-of-professional-associations-spa). Però continua no sent fàcil aspectes com aconseguir un directori de membres.

L’ICA està actualment en procés d’auditoria i canvi amb l’acció de la nova secretària Anthea Seles. Ella mateixa ens va explicar l’estat d’aquest procés i ens va preguntar com creiem que hauria de ser l’ICA l’any 2025. Tots estem d’acord en el fet que s’ha de simplificar l’estructura organitzativa, fer-la més efectiva, eficient, transparent i més diversa en representació de perfils i membres, millorar la comunicació i l’intercanvi d’informació i focalitzar més la seva acció en els seus membres. Un dels objectius de la SPA és fer créixer els seus membre i involucrar-los més però primer l’ICA també ha de fer aquesta tasca. L’ICA s’ha de reforçar i preparar-se per al futur.

En aquest procés de canvi la SPA va fer la reflexió l’any passat i la proposta a l’ICA de modificar l’estatuts del Comitè. Com a representants de les associacions que representen als professionals pensem que ha de tenir el mateix estatus que el FAN (Forum d’Arxius Nacionals). En l’últim any s’ha tractat dintre de l’ICA aquesta modificació de la SPA per a convertir-se en fòrum i això es decidirà a Abu Dabhi al 2020. Aquesta transformació podria afavorir la participació de més associacions i més capacitat d’acció.

El que tenim clar, i es va parlar a la reunió de Xile, és que s’han de continuar enfortint els canals de comunicació i una manera serà coneixe’ns millor. Des d’Holanda ens van proposar una petita enquesta per explicar qui som i què fem a les nostres associacions i volem que això es converteixi en un document en el que totes les associacions que formem part de la SPA, omplim i podem compartir. Així pots saber si un altra associació està desenvolupant un tema que pot ser d’interès per un altre. En aquest sentit, es detecten alguns temes comuns en què les associacions estan treballant, com la modernització de les seves estructures o influir en les lleis d’arxius o altres normes que ens afecten. Per això, al Congrés d’Abu Dabhi es proposa fer un panel sobre el rol de les associacions professionals en els processos legislatius. Precisament en la nostra visita a Xile ens explicaven que estan a punt d’aprovar la seva llei d’arxius després d’un procés llarg i complicat i són més els casos quant compartíem entre nosaltres petites converses.

La reunió de Xile també ha servit perquè el Comitè actuï com a jurat en el Segon Festival de Cinema d’Arxius i Gestió Documental que ha organitzat. S’han rebut al voltant de 50 pel·lícules que expliquen la tasca que es fa als arxius i en el món de la gestió documental. Cal destacar la presència xinesa en aquesta segona edició el que ha enriquit la visió que és dona dels arxius. L’audiovisual és una molt bona eina per explicar-nos i la mostra rebuda demostra les bones idees i iniciativa que tenen molts professionals.

Entrat l’estiu es publicarà la llista de pel·lícules que optaran al premi del públic i s’explicarà el procés de votació. I no serà fins a la Conferència d’Adelaida, a l’octubre, que no s’anunciarà el guanyador d’aquesta categoria i de les quatre categories que premia el jurat (compost pels membres del Comitè): contingut, forma d’explicar-se, humor i fet per estudiants. https://www.ica.org/en/film-festival


Valorant la reunió, el més important és sempre l’intercanvi d’idees i escoltar projectes d’altres països que poden després aplicar-se a la nostra realitat. I en aquesta ocasió, conèixer a les companyes i companys arxivers de Xile amb una visita a l’Arxiu Nacional i al Museu de la Memòria dedicat a la repressió durant la dictadura de Pinochet i el seu arxiu, i a les companyes i companys de l’Associació d’Uruguai, una jove associació creada als anys noranta, però molt activa amb projectes com una nova llei d’arxius o una llei de reconeixement professional. Els podeu conèixer una mica més a la seva nova web : https://www.aua.org.uy/

Visita a l’Arxiu i al Museu de la Memòria, amb arxivers de l’Uruguay

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *