La DaDa celebra el seu pirmer any!

24 abril, 2019 - Laura Tienda Martínez (Tècnica a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre) i Elisenda Cristià Balsells (Directora de l'Arxiu Municipal de Reus)

Volem agrair-vos que ho hagueu fet possible

Ara fa un any que vau poder accedir per primera vegada a La DaDa, el Diari Digital de l’Associació d’Arxivers i Gestors de documents, data que no va ser atzarosa sinó que va ser escollida per tal d’oferir-vos aquest projecte com a regal per Sant Jordi.

En realitat la DaDa va començar el seu camí mesos abans, des de coses tan aparentment senzilles, com pot semblar triar el nom, fins l’estètica o els continguts, es van anar cuinant a foc lent. En aquest procés va jugar un paper clau tots els membres de la Junta, però molt especialment la gent que en aquell moment integraven el Consell de redacció: el Jordi Algué, el David Garcia, l’Adrià Plaza, el Valeri Pastrana, el Carlos Pons, l’Oriol Escuté, l’Andrea Regadera i el Sergio Nanín.

La DaDa havia de ser hereva del Butlletí, però alhora es volia que fos diferent, que tingués un caràcter propi. Jo, Laura Tienda, com a directora, em va tocar la tasca de recollir totes les propostes i fer un producte que integrés tantes idees com fossin possibles, intentant en tot moment, no decebre amb el resultat.

Un dels esculls més complicats va ser passar del dit al fet, es a dir, explicar als informàtics, a l’Albert i el Julian de Reactiva, què necessitàvem i com volíem que fos el nou Diari. Van ser multitud de correus i trucades fins minuts abans de que el veiéssiu per primer cop.

Crec que una part molt important de com és la DaDa ha estat gràcies als que en dies posteriors ens vau fer arribar els vostres comentaris amb propostes de millores, entre elles les del Lluís Esteve Casellas, que va suggerir que creéssim categories pels articles i les del Santiago Lopera que va aconsellar-nos que féssim servir el nom dels autors/es de les entrades del bloc com a una etiqueta i fóssim curosos amb els peus de fotos i féssim constar els autors de les imatges, van ser cabdals.

Per últim, és imprescindible parlar dels articulistes, un diari sense articles no és res, i molts de vosaltres heu aportat petites joies a la DaDa, heu compartit opinions, experiències, informació, consells, que ens han enriquit a tots/es. Però, encara que no us ho cregueu, moltes vegades  aconseguir dos articles per setmana pot arribar a ser una tasca ingent.

Aquesta tasca des del desembre l’està duent a terme la nova directora, l’Elisenda Cristià, i qui millor que ella per continuar amb aquest article.

Agafant el relleu de la Laura i amb un gran repte per endavant, hem intentat i intentem treballar – des del renovat Consell de Redacció – perquè poc a poc ens anem sentint la DaDa cada vegada més nostra, més de tots i de totes. Recollint els suggeriments del lectors, creant noves seccions i buscant estar al dia dels esdeveniments que es van produint en el món arxivístic.

Si fem un balanç d’aquest primer any, veurem que s’han publicat un total de 86 articles, dels quals 5 han estat editorials, 14 corresponen a la secció “L’Arxiu des de fora”, 6 són reportatges de la secció “ArxiRuta” – estrenada al febrer d’aquest any – , i la resta corresponen a la secció “L’article de la setmana”, recollint diversitat d’articles d’actualitat i d’interès pel sector.

També cal dir que s’ha reprès l’apartat de “Cròniques dels cursos de formació” oferts per l’AAC-GD (2 articles publicats), ja que consideràvem interessant i enriquidor saber i conèixer l’opinió dels alumnes que hi ha participat al mateix temps que es  demana un extracte de la sessió formativa (més enllà de recollir i valorar el resultat de les enquestes de satisfacció, tasca que realitza la Vocalia de Formació[1]).

Hi ha hagut un total de 48 professionals diferents que han fet col·laboracions a la DaDa, ja sigui des de l’àmbit de la Comunicació, l’Enginyeria, la Musicologia, la Biblioteconomia o l’Empresa… i per descomptat un gran nombre de professionals del món de l’arxivística i la gestió documental. Companys i companyes procedents de diversos tipus d’arxius, tant públics – en la seva majoria – com privats: arxivers municipals, comarcals, de les diputacions, d’associacions i entitats, d’arxius judicials, d’arxius centrals administratius, etc…i fins hi tot dels arxius alemanys. Destaquem també les aportacions col·lectives (2 articles), de grups de treball o d’unitats de gestió [2]

Aquesta diversitat enriqueix de continguts la DaDa, en diversifica els interessos i mostra les inquietuds del nostre sector: de la vessant més tecnològica – que se’ns dubte marcarà el nostre futur i la nostra professió- fins a la vessant més sensible als drets humans, passant per aportacions on es reivindica també, la vessant patrimonial i social dels nostres arxius.

També cal destacar el fet que a la DaDa hi han col·laborat des de reconeguts professionals de llarga trajectòria laboral dedicada al món de l’arxivística i la gestió documental fins a aquells que tot just comencen, joves, emprenedors i actius arxivers-gestors documentals que tenen molt a dir en el nostre món tan canviant, que aporten aire nou, noves maneres d’entendre l’arxivística, nous punts de vista. Experiència consolidada amb els anys i noves perspectives de futur constitueixen i enriqueixen sense cap mena de dubte el nostre panorama arxivístic actual.

La DaDa és oberta a tothom, i tothom hi és cridat a participar, ja sigui aportant articles d’interès per a la professió o fent-nos arribar suggeriments per a millorar el seu funcionament, la seva estructura i en definitiva el seu servei a la col·lectivitat.

Us animem a participar-hi, a fer-la i sentir-la vostra!

 

[1]http://arxivers.com/ladada/avaluem-nos-formacio-2018/

[2]Podeu consultar les dades relatives a aquest primer any a:Dades_LaDaDa_20190423

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *