La importància d’un patrimoni documental: El Fons Personal de Xavier Vinader custodiat al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona

3 maig, 2019 - Olga Giralt i Esteve, Documentalista del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República (UB) i Lourdes Prades Artigas, Directora del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República (UB)

El valor històric i patrimonial dels materials d’extrema dreta conservats al Fons d’arxiu del periodista Xavier Vinader: una font primària imprescindible per a l’estudi del feixisme a Catalunya, Espanya i al món

Xavier Vinader i Sánchez (Sabadell, 1947 – Barcelona, 2015). Diplomat per l’Escola Oficial de Periodisme l’any 1973, va començar com a periodista col·laborant al Diari de Sabadell i a Ràdio Joventut de Sabadell i a les revistes Can Oriach i TS. Va ser corresponsal de La Vanguardia, Europa Press, El Correo Catalán, Tele-exprés i Mundo Diario en diversos conflictes internacionals (caiguda de la dictadura a Portugal, guerra de l’Afganistan durant l’ocupació soviètica, etc.), i redactor de Gaceta Universitaria, Mundo, Por Favor, Arreu, Primera Plana, Interviú, El Temps… El 1979 va publicar a Interviú tres reportatges sobre la guerra bruta contra ETAque li van comportar l’obertura d’un procediment judicial arrel del qual fou condemnat a set anys de presó. Després d’un temps a l’exili, va tornar voluntàriament a Espanya i empresonat. Gràcies a la mobilització ciutadana i al suport de la premsa internacional al març del 1984 va ser indultat.

L’any 2008 el periodista va decidir dipositar el seu enorme fons bibliogràfic i documental, base i fruit de la seva obra d’investigació periodística, al Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona. El fons, gestionat des del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República (UB), ocupa 20,20 metres lineals, consta d’11 subsèries i cronològicament abasta des de finals del franquisme fins als nostres dies. Per voluntat explícita de Xavier Vinader el seu immens arxiu és de lliure accés, està a disposició de tots aquells que el vulguin consultar i en condicions òptimes de conservació.

Xavier Vinader va centrar part de les seves recerques en l’estudi de l’extrema dreta, tant en l’àmbit internacional com català i espanyol. El seu fons personal, a banda d’incloure tots els articles que va publicar sobre aquest tema així com la multitud de materials que va utilitzar per a la seva publicació, consta dels arxius de les organitzacions feixistes Fuerza Nueva i CEDADE.

Segons explica Jaume Busqué a Xavier Vinader i Sánchez. Periodisme i compromís, l’any 1978 l’Organització Antifeixista Secreta (OAS), un servei d’informació clandestí creat després de l’atemptat del Papus per desemmascarar les bandes feixistes, va robar l’arxiu de Fuerza Nueva de la seva seu social al carrer València de Barcelona i el va oferir a Xavier Vinader.

L’Arxiu de FN constitueix la subsèrie 4 del Fons Personal Xavier Vinader, ocupa 1 metre lineal de documentació dels anys 1976 a 1979 i consta de: fitxes d’afiliats  i simpatitzants (amb noms, cognoms, càrrecs, funcions polítiques, professions, …), sol·licituds de baixa, llistats de contribuents, comptabilitat diversa (factures, vendes, cobraments pendents, …), correspondència diversa (amb afiliats, amb Fuerza Nueva de Madrid, amb organitzacions feixistes internacionals, …), actes de reunions, informes, circulars i altra documentació interna, materials relacionats amb el servei de premsa i propaganda i un llarg etcètera. En definitiva és l’arxiu administratiu complet de Fuerza Nueva de Barcelona.

Pel que fa a l’arxiu de CEDADE, desconeixem com va arribar a mans de Xavier Vinader. Constitueix la subsèrie 5 del seu fons personal, ocupa 0’80 metres lineals de documentació dels anys 1978 i 1979 i consta de: correspondència  (amb grups neonazis espanyols i internacionals, amb la Campanya Pro Llibertat Rudolf Hess, …), documentació interna diversa (fitxes d’afiliats i contactes, materials per a propaganda política, informació sobre la presidència de Pedro Varela, dossier sobre la seva dissolució, …).

La consulta d’aquests dos arxius va permetre a Vinader fer difusió dels noms de molts membres i simpatitzants d’aquestes organitzacions i desemmascarar personatges que gaudien d’una total impunitat. Justament per aquest motiu va rebre nombroses amenaces de mort de grups ultradretans i va acumular diverses querelles judicials presentades per sectors ultres propers a la policia i l’exèrcit.

En l’actualitat, aquest patrimoni documental custodiat al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República, és una font d’informació  indispensable per a la realització de treballs periodístics i de recerca dedicats a l’estudi de l’extrema dreta al nostre país. A banda del seu valor històric, constitueix, també, un material que demostra la vinculació de nombroses entitats i personatges d’actualitat política i social amb aquestes organitzacions feixistes i neonazis de finals dels anys 70.

A banda del material d’arxiu, l’inventari del qual està disponible al Dipòsit Digital de la UB,  Xavier Vinader va fer també donació de gran quantitat de llibres, publicacions periòdiques, material audiovisual, adhesius, cartells i material divers (insígnies, pins, xapes) relacionats amb els seus grans temes d’estudi. Els llibres i les revistes s’han incorporat al Catàleg del CRAI de la Universitat de Barcelona, la fonoteca s’ha passat a format digital i està en procés de catalogació i els cartells, adhesius i material divers estan catalogats en una base de dades local.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *