La ràdio a l’arxiu

6 juny, 2019 - Alan Capellades Riera, tècnic superior d'arxiu a l'ACVOC-AHT

Segur que alguns de vosaltres heu tingut converses amb col·legues de professió tipus “i tu què faràs per la Setmana Internacional dels Arxius?”. El següent article us proposa una activitat de difusió que pot ser una solució: crear continguts pels mitjans de comunicació. En el cas de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa hem optat per la ràdio com a canal per transmetre la bona nova arxivística.

Montserrat Cuyàs, arxivera de l’Arxiu Municipal Administratiu de Terrassa, al programa “El Submarí” de Ràdio Terrassa amb Mariona Tomàs.

Cada any el personal de l’arxiu ens reunim per debatre quines activitats de difusió podríem dur a terme. Unes idees van florint a mesura que el temps passa, d’altres queden guardades, madurant. El fet és que a l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa (ACVOC-AHT) hem fet de tot: des de lectures dramatitzades de poesia eròticaa la recreació de la crema d’una bruixa amb pirotècnia inclosa, passant per muntar un cabaret basat en un expedient sancionador de Sanitat; també vam contractar una companyia de teatre amateur per fer el paper de fantasmes sorgits dels documentsi fins i tot, vam organitzar un escape roomnocturn a dins de l´arxiu. Centenars de persones han passat per aquestes activitats, amb gran esforç i implicació del personal propi, eventual i voluntari. Després de tot això, ens hem preguntat com podem arribar al màxim de gent possible. Ens cal un desllorigador: els mitjans de comunicació.

Des de l’arxiu ja tenim experiència en aquest camp. En el cas de la premsa, hem col·laborat amb el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa per confeccionar una recull d’articles d’història localpel Diari de Terrassa que més endavant es van editar. També vam fer venir a la ràdio, una emissió en directe que alternava els continguts habituals del programa amb entrevistes sobre les funcions de l’arxiu i els seus fons. 

Però aquesta vegada, volíem fer-ho diferent. Amb un discurs més treballat i vinculat a l’eix de la Setmana Internacional dels Arxius del 2019, que vol donar resposta a quins arxius tindrem pel segle XXI, hem proposat tres iniciatives comunicatives:

  • 3 de juny el programa Popap de Catalunya Ràdio. Emissió en directe des de la sala d’actes de l’arxiu històric. Tot el contingut va ser proposat per l’arxiu i pensat per aquest programa concret, centrat en la Societat Digital del segle XXI. La proposta consistia en tres entrevistes. La primera feta a Pilar Campos per parlar del Digital Dark Age, un terme periodístic per definir l’obsolescència programada i les dificultats d’aplicar polítiques de preservació digital a llarg termini. La segona entrevista amb Raimon Nualart per explicar iARXIU com la iniciativa de preservació digital a llarg termini pionera a l’Estat. Per últim, una entrevista a un servidor per parlar del “Salvavides Digital”, producte de l’ACVOC-AHT basat en la iniciativa Personal Archiving de la Library of Congress, que té com a finalitat donar criteris arxivístics per endreçar i preservar el patrimoni digital personal.
  • 6 de juny el programa radiofònic “El submarí” de Canal Terassa. L’emissió també en directe des de la sala d’actes de l’arxiu històric. El contingut és proposat per l’arxiu i adaptat al programa magazine. En aquest cas l’eix vertebrador és l’arxiu en si mateix. La intervenció consisteix en entrevistes intercalades per les intervencions d’un reporter que anirà voltant per l’interior de l’arxiu, sota la guia de Josep Lluís Lorca. Les entrevistes en són cinc. La primera amb Joan Soler, per parlar de la filosofia de la Setmana Internacional dels Arxius com a iniciativa del Consell Internacional d’Arxius. La segona amb Alícia València per explicar el Compromís de l’Arxiu amb la perspectiva de gènere. La tercera entrevista amb Maria Josep Ariño, on s’exposaran alguns dels documents més rellevants de l’arxiu. La quarta amb Montserrat Cuyàs per parlar dels dos últims fons fotogràfics ingressats a l’Arxiu Municipal Administratiu de Terrassa, el de Josep Maria Albero i Antoni Boadas, fotògrafs terrassencs i membres del grup el “Mussol”. La tercera entrevista es torna a presentar el “Salvavides Digital” (reciclar és bo i necessari).
  • 10 de juny el programa Punt de mira de Radio Star. Entrevista a Joan Soler en motiu de la Setmana Internacional dels Arxius per respondre la pregunta quins arxius tindrem al segle XXI.

Hem intentat crear un diàleg atractiu, adaptat a l’actualitat i pensat per cada programa en concret. No deixa de ser quelcom que hem fet molts i moltes de nosaltres en una visita escolar. Si el grup és d’un grau X intentem posar exemples X, si el grup és de la formació Y intentem treure exemples Y. En tots els casos els continguts s’han preparat d’alguna manera o altra, sigui creant productes de difusió o bé invertint temps en organitzar els actes. Tot això no ho podríem fer sense els i les professionals dels mitjans de comunicació que han coordinat uns continguts entenedors i aptes per a tots els públics.

Amb aquestes intervencions volem que les persones usuàries associïn el nostre equipament amb la Societat Digital, dotant a la ciutadania de les eines necessàries per empoderar-se de la informació que li és pròpia. També volem obtenir una perspectiva feminista per tal que la documentació que arribi al futur sigui més paritària i representi de forma més equilibrada i fidedigna la societat que l’ha produïda. Tot això sense oblidar la vocació de servei i el nostre objectiu final: convertir-nos en un arxiu per la comunitat, en un arxiu social.

Pilar Campos, arxivera de la UB al programa Popap de Catalunya Ràdio amb Mariola Dinarès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *