ArxiRuta: L’Arxiu Joan Maragall, centre documental i espai de memòria

13 maig, 2019 - Oriol Escuté i Zamora (Tècnic d'arxiu al CEDOC de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana) i Sergi Borrallo Llauradó (Tècnic de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona)

Avui coneixerem l’Arxiu Joan Maragall, centre que reuneix un important fons documental sobre la figura i l’obra del poeta i el conjunt del Modernisme.

Presentació
És una secció de reserva de la Biblioteca de Catalunya, centrada en la figura i l’obra de Joan Maragall i el conjunt del Modernisme, ubicada en la casa on va viure el poeta els seus darrers 12 anys. A banda de centre documental al servei d’investigadors i estudiosos, és casa museu i espai de memòria.

Vestíbul de l’Arxiu Joan Maragall. ©Biblioteca de Catalunya. Digitalització

Història
Va ser iniciat per Clara Noble, esposa de Maragall, que poc després de la mort del poeta, el 1911, va començar la tasca d’ordenar els manuscrits, recuperar les cartes que havia enviat i tots els articles publicats a la premsa. La família Maragall en va assumir el manteniment fins que el 1991, gràcies a l’acord amb la Generalitat, el centre es va institucionalitzar i va obrir les portes el 26 d’abril de 1993.

Boisserie amb la biblioteca personal del poeta. ©Biblioteca de Catalunya. Digitalització

Fons documentals

Es conserva una col·lecció important d’obra manuscrita autògrafa del poeta, entre la qual destaca l’epistolari de més d’un miler de documents enviats i rebuts, un centenar de manuscrits d’obra literària original, una quarantena de traduccions fetes pel mateix autor, agendes i llibretes d’ús personal. Tot aquest fons està digitalitzat i es pot consultar en línia al a web El món visual de Joan Maragall.  Tamé tenim les primeres edicions de totes les obres del poeta i la seva biblioteca particular, d’un miler d’exemplars.  I finalment, una biblioteca crítica completa de diferents autors sobre l’obra de Maragall, les partitures originals i impreses de més de cent músics sobre poemes de l’autor, la col·lecció iconogràfica (dibuixos, gravats, fotografies, quadres etc.) i uns 10.000 retalls de premsa.

Carta manuscrita de Joan Maragall a Josep Pijoan. ©Biblioteca de Catalunya. Digitalització

Personal

Esther Vilar Roca és la Cap de l’Arxiu Joan Maragall

Publicacions

Haidé. Estudis maragallians (ISSN 2014-3818) és la revista digital gratuïta de periodicitat anual que publiquem des del 2011 i amb la qual contribuïm als estudis sobre Joan Maragall i les diverses activitats culturals, literàries i artístiques que van caracteritzar les dècades a cavall dels segles XIX i XX.  La revista convoca, amb el patrocini de la Institució de les Lletres Catalanes, el «Premi Haidé», que té com a objectiu distingir el millor treball de grau sobre l’obra i la figura de Joan Maragall i la producció literària i artística del seu període.

Projectes

La Biblioteca de Catalunya va posar en marxa el 2013 el projecte col·laboratiu de transcripció Transcriu-me!!, que es va iniciar amb una selecció de correspondència i obra original de Joan Maragall. Aquest any volem oferir una nova selecció de cartes rebudes pel poeta, amb corresponsals de la talla de Víctor Català, Cambó, Coromines,  Gaudí, Granados, d’Ors, Ortega i Gasset,  Pedrell, Pijoan, Rusiñol, Serra i Boldú i Unamuno, entre d’altres. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *