Tots els articles

3 febrer, 2023

Editorial 166 – Els neguits del sistema i una porta a la il·lusió

Avui expressem neguits, situacions que desestabilitzen el sistema. Situacions greus que han de fer-nos reflexionar. Ho fem, però amb una mirada positiva sobre aquest 2023 que iniciem, un any que ens ha de portar a retrobar-nos definitivament, i a continuar teixint aliances i projectes amb una mirada comuna que, sota l’auspici d’un pla d’arxius finalment aprovat, dotat i operatiu, ens porti pel camí de la nova llei d’arxius i de l’estabilització del sistema, ens allunyi neguits i blindi la professió amb la mirada posada al Congrés Internacional d’Arxius de 2025.

24 abril, 2024

PRIMER SEMINARI INTERNACIONAL “ARXIUS I TURISME” Lloret de Mar – 23, 24 i 25 de maig de 2024

Amb l’objectiu de donar a conèixer els fons documentals públics i privats generats entorn del turisme i incentivar-ne la recuperació, conservació i organització entre el sector turístic com a part del patrimoni documental de la nostra societat, s’ha impulsat a Lloret de Mar el primer seminari internacional “Arxius i Turisme”, que tindrà caràcter biennal, i que es durà a terme els dies 23, 24 i 25 de maig de 2024.

Joaquim Daban i Massana, Cap del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar.

22 abril, 2024

El pla transversal de gènere de l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona

Un projecte per aplicar la perspectiva de gènere interseccional a tots els processos, tècniques i polítiques de gestió documental de l’arxiu

José Luis Martínez-Alonso Camps, Director de Serveis de Secretaria, Adjunt a la Secretaria General; Helena Escobar Socias, Tècnica de l’Oficina d’Arxiu i Gestió Documental; Jordi Vilamala Salvans, Cap de l’Oficina d’Arxiu i Gestió Documental

7 març, 2024

L’AAC assisteix al col·loqui i presentació del documental “No estás sola”

L’estrena del documental “No estás sola” serví no només per poder comentar la seva producció en un col·loqui mol interessant sinó també per explicar la importància dels arxius en la memòria col·lectiva, en aquest cas de testimonis de violència de gènere.

Aniol Maria Vallès, arxiver i membre del Grup de Treball sobre Transparència i Dades Obertes de l'AAC

22 febrer, 2024

‘El rol de la sèrie documental en entorns de gestió dadificats’, una tesi doctoral que pot canviar la disciplina i la professió

El passat el dia 2 de febrer de 2024 es va celebrar la defensa de la tesi doctoral d’en Jordi Serra i Serra “El rol de la sèrie documental en entorns de gestió dadificats: una proposta metodològica en el marc de la governança de la informació”, una extraordinari treball científic i acadèmic amb plantejaments i reflexions innovadores que sacsejaran l’arxivística del país.

Joan Pérez i Ventayol Director d’Arxivística i Gestió de Documents Escola FUAB Formació - Universitat Autònoma de Barcelona

20 febrer, 2024

Conversem d’arxius amb… Antoni Paricio

Avui entrevistem a Antoni Parició, Doctor arquitecte i Arquitecte Tècnic. Ha estat professor de Tecnologia de l’Arquitectura a la Universitat Politècnica de Catalunya (EPSEB i EPSAV), actualment és professor dels Màster de Rehabilitació del COAC i del CATEB, així com del Màster de Restauració de la Fundació Politècnica de Catalunya i Director Acadèmic del Postgrau de Patologia i Estudi Estructural de Construccions Existents al CATEB. 

Antoni Paricio Casademunt, Doctor arquitecte i Arquitecte Tècnic i Alexis Serrano Méndez, Consell de redacció de la Dada

12 febrer, 2024

ArxiRuta: Centre de Documentació de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme

Avui visitem el Centre de Documentació de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme. Un lloc interessant on podem trobar, recollit, documentació referent a la cultura popular i tradicional del nostre país.

Antoni Serés Aguilar, responsable de l'Arxiu de Patrimoni Etnològic de Catalunya i Anna Esteve Florença, Consell de redacció de La Dada

8 febrer, 2024

ArxiRuta: Arxiu històric Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (ARACAB)

L’Arxiruta va néixer com una secció on poder conèixer diferents arxius de les nostres terres. Avui, us en presentem un de titularitat privada que, creiem, no us deixarà indiferents. Parlem de l’Arxiu Històric de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (ARACAB).

Vicenç Navarro, acadèmic de l'ARACAB i Anna Esteve Florensa, Consell de redacció de la Dada

5 desembre, 2023

A voltes amb Valora

Valora és una experiència que ens mostra com en relativament poc temps es poden obtenir uns bons resultats.

Lluís Cermeno Martorell, Cap del Servei de Suport al Sistema d’Arxius de Catalunya

28 novembre, 2023

L’arxiu electrònic de dades electròniques com a nou servei de confiança harmonitzat per a la Unió Europea

En aquest article presentem la novetat del servei de confiança d’arxiu electrònic de dades electròniques previst a la proposta de Reglament eIDAS 2, que reforma i amplia la vigent normativa de serveis de confiança, i que suposa una millora substancial en el règim jurídic de les garanties tecnològiques a aplicar en la conservació de documents d’arxiu electrònics.

Ignacio Alamillo, Doctor en Dret, Advocat, CISA, CISM, CDPSE, COBIT5-f, ITIL v3-f

15 novembre, 2023

IV Simposi de l’Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà – Semiòtica a l’Arxiu: Tradició vs Modernitat

El IV Simposi de l’Arxiu dels Marquesos de Santa Maria de Barberà – Semiòtica a l’Arxiu: Tradició vs Modernitat, ha millorat encara més l’organització de l’esdeveniment, amb temes d’interès i desenvolupament, proposant taules no només d’exposició d’idees sinó també generació de debat i conversa.

Aniol Maria Vallès, tècnic d'arxiu al Servei de Suport al Sistema d’Arxius de Catalunya

10 novembre, 2023

XXVIII Jornades d’Arxius Universitaris

Entre els dies 20 i 22 de setembre de 2023 tingué lloc a la Universitat de Cantàbria (Santander) una nova edició de les Jornades de la Conferència d’Arxius de les Universitats Espanyoles (CAU), que aplegà 84 inscrits en representació de 40 universitats de l’Estat.

Núria Pou Puigblanqué, Tècnica arxivera i gestora documental al Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre de la UVic-UCC i Albert Aragay Lanchares, Director arxiver i gestor documental al Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre de la UVic-UCC

11 octubre, 2023

VI Jornades Tècniques de Gestió Documental i Arxius Portuaris: l’Arxiu del Port de Tarragona

Els passats 21 i 22 de setembre, l’Autoritat Portuària de Ferrol-San Cibrao (Galícia) va celebrar les VI Jornades Tècniques de Gestió Documental i Arxius Portuaris dedicades a la transformació digital i a la innovació.

Noemi Navarro Espada, tècnica d’arxiu de l’Arxiu del Port de Tarragona

7 agost, 2023

El Grup d’Arxivers de Lleida tanca la paradeta a Internet, però continua al carrer

El Grup d’Arxivers de Lleida va néixer com un grup de suport de professionals de les terres de ponent. Al llarg d’aquests temps ha realitzat diverses iniciatives i propostes per tal d’apropar els arxius lleidatans al públic, una d’elles el bloc dels arxivers que, ara, catorze anys més tard, ha tancat. Però la vida d’aquest grup no s’ha aturat, continua la seva singladura amb propostes diferents i mantenint el seu esperit original: la col·laboració entre arxivers.

Maria Jesús Llavero Porcel, arxivera de l'Arxiu Històric de Lleida

1 agost, 2023

Ja tenim aprovat “Arxius 2030. El Pla d’Arxius i Gestió Documental de Catalunya”

El passat 25 de juliol, el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar el pla estratègic “Arxius 2030. Pla d’Arxius i Gestió Documental de Catalunya” que reuneix el conjunt de mesures estructurals, polítiques, jurídiques i econòmiques que cal dur a terme per a la modernització global del Sistema d’Arxius de Catalunya (SAC), dels seus òrgans, dels recursos humans, dels instruments i dels seus equipaments, tant físics com tecnològics.

Joaquim Borràs, Subdirector General d’Arxius i Gestió Documental i Lluís Cermeno, Cap del Servei de Suport al Sistema d’Arxius de Catalunya

20 abril, 2023

Review of the international symposium ARCHIVING EXHIBITING – GOING OFF-SCRIPT IN ART ARCHIVES, Barcelona, 16-17 March 2023

Last March 16 and 17, the international symposium Archive-Exposure – Going off the script in the Art archives took place. The following article reviews the main contributions of the day.

Eric Ketelaar, Emeritus professor in archivistics, University of Amsterdam

5 abril, 2023

XIX Congrés d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya – Dades en acció: de la modelització a l’explotació

El congrés “Dades en acció: de la modelització a l’explotació” té com a finalitat conèixer i reflexionar sobre el govern, la gestió, el tractament i l’explotació de les dades, pensant en el futur de la professió però sense obviar el present de l’exercici professional.

Julio Quílez (Coordinador del Comitè científic del XIX Congrés i vocal d’innovació i recerca de l'AAC) i Sònia Torreblanca (Membre del Comitè científic del XIX Congrés i vocal de formació de l'AAC)

7 desembre, 2022

Conversem d’arxius amb … Joan Boadas Raset

Conversem d’arxius amb el Joan Boadas Raset, arxiver municipal de Girona, cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) i director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), que aquest 2022 ha rebut dues de les més altes distincions que atorga l’ICA: el Fellow of the ICA i l’Emmett Leahy Award.

Elisenda Cristià Balsells (Directora de la DaDa)

30 novembre, 2022

“Justícia i Arxius”: 31 anys dels Arxius Judicials de Catalunya.

El passat 18 de juliol es va inaugurar l’exposició “Justícia i Arxius” a l’espai expositiu del Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona.

Bibiana Palomar Baró, cap del Servei d’Arxius, Biblioteques i Efectes Judicials del Departament de Justícia, Drets i Memòria, i Ramon Saball Balasch, coordinador d’arxius judicials de Catalunya del Departament de Justícia, Drets i Memòria

29 novembre, 2022

20 anys de l’ESAGED (2002-2022)

La creació d’una Escola específica per a la docencia, la recerca i la consultoria en arxivística i gestió de documents en el marc de la Fundació Universitat Autònoma de Barcelona-UAB és una iniciativa única arreu de l’estat espanyol i homologable amb altres escoles de referència europea.

Ramon Alberch i Fugueras (Director ESAGED entre els anys 2002 i 2016)

28 novembre, 2022

Una bifurcació en el camí: és veritat que tanquen Twitter?

És cert que al cap dels anys hem assolit grans fites dins Twitter com que ens aprovessin l’accés Twitter Academic, que ens permet fer captures des dels inicis d’aquesta xarxa sense limitacions de temps ni mida, però pel camí no sabem quants perfils i missatges rellevants s’hauran perdut.

Aniol Maria Vallés, arxiver, consultor i membre del Grup de Treball sobre Transparència i Dades Obertes de l’AAC-GD

15 novembre, 2022

12è Laboratori d’Arxius Municipals: Arxius en risc

El passat 27 d’octubre l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya va acollir la 12 edició del Laboratori d’Arxius Municipals (LAM 2022) dedicat als riscos i amenaces que tenen els arxius inherents a les seves instal·lacions i la gestió dels documents electrònics.

Isaac Àlvarez i Brugada. Tècnic de Gestió Documental i Arxiu. Ajuntament de Castellbisbal

2 novembre, 2022

La petjada catalana a l’ICA

Som en un moment que la representació catalana a esdeveniments internacionals vinculats a l’arxivística i a la gestió documental és més forta i decisiva que mai.

Fina Solà Gasset, Presidenta de l’ICA/SPO i vocal de l’EB/ICA

31 octubre, 2022

La solidaritat arxivística d’Arxivers sense Fronteres

Arxivers sense Fronteres Internacional (AsF-I) va ser present a la conferència del Consell Internacional d’Arxius celebrada a Roma el passat mes de setembre. Sota el títol de la ponència La solidaritat arxivística d’Arxivers sense Fronteres van presentar alguns dels projectes desenvolupats per les diferents seccions d’AsF Internacional al llarg del temps.

Núria Carreras – AsF Espanya-, Christine Martinez – AsF França- i Maria Elena Porras – AsF Equador-.

11 octubre, 2022

L’esperanto i els arxius

Cada vegada més associacions i col·leccionistes esperantistes donen els seus fons a arxius públics, però la descripció arxivística tradicional no respecta el seu caràcter híbrid. Com podem fer que aquest patrimoni sigui accessible a la comunitat productora tant des de Catalunya com des de l’estranger?

Rubèn Fernández Asensio. Intern en pràctiques, Divisió de Governança de la Informació Directorat General Secretariat. Banc Central Europeu

16 setembre, 2022

Qui té por dels arxius sonors i AV?

La International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA) vetlla per l’aplicació de criteris i pràctiques professionals per facilitar la preservació i la divulgació de la memòria sonora i audiovisual de la humanitat

Margarida Ullate i Estanyol, Directora de la Unitat de Sonors i AV de la Biblioteca de Catalunya i Sots-President de la IASA per a nous socis

25 juliol, 2022

ArxiRuta: Arxiu i Arxiu Musical de la Fundació del Gran Teatre del Liceu

Avui visitem dos arxius privats d’una entitat amb una gran història al darrere, que ens mostren nombroses peculiaritats tècniques

Helena Escobar Socias (responsable de l’Arxiu de la Fundació del Gran Teatre del Liceu), Elena Rosales Cantarell (responsable de l'Arxiu Musical del Gran Teatre del Liceu ) i Sergi Borrallo Llauradó (Consell de Redacció de la Dada)

18 juliol, 2022

Crònica i recomanacions parcials i personals del III Congreso Nacional de Archivo y Documento Electrónico (cnADe)

El passat 14 i 15 de juny es va celebrar a Leganés la tercera edició del Congreso Nacional de Archivo y Documento Electrónico (cnADe). Aquest esdeveniment biennal és l’únic a nivell de l’estat espanyol centrat al voltant d’aquesta temàtica

Pilar Campos (Arxivera de l’Institut Municipal d’Hisenda de Barcelona i vocal de comunicació de l’AAC-GD)

7 juliol, 2022

L’Arxiu és Mani i Festa

L’arxiu és Mani i Festa és una inusitada col·laboració entre la creació i l’arxivísitica, amb la complicitat de la Societat i una institució arxivística pública.

Susanna Muriel Ortiz (arxivera especialitzada en Patrimoni Fotogràfic. Membre d’Arqueologia del Punt de Vista. Comissària de la Performance Arxivística: L’Arxiu és Mani i Festa).

15 juny, 2022

Aprendre sobre intel·ligència artificial amb el curs gratuït de ciutadanIA

Fa uns anys ja vaig parlar del curs Copernicus MOOC de dades obertes que va presentar l’Agència Espacial Europea (ESA). I aquesta vegada, us en proposo un de nou, ciutadanIA, relacionat amb la intel·ligència artificial.

Aniol Maria Vallès, membre del Grup de Treball en Transparència i Dades Obertes de l'Associació d'Arxivers de Catalunya (AAC) i membre de la Dada

19 maig, 2022

XIV Jornada d’Estudi i Debat: La validesa dels conceptes arxivístics en el món digital actual: estructura i continguts

El proper dijous 25 de maig es portarà a terme la XIV Jornada d’Estudi i Debat organitzada per l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya (AAC)

Julio Quílez Mata, Vocal de recerca i innovació de l’AAC i responsable del comitè científic de la XIV JEID

13 abril, 2022

Guia per a la descripció de documents fotogràfics i audiovisuals

La Guia per a la descripció de documents fotogràfics i audiovisuals, creada per l’equip del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI), té l’objectiu d’assentar unes normes i procediments metodològics per a la descripció d’aquests tipus de documents.

David Iglésias Franch (Cap de secció de documentació fotogràfica i audiovisual de l'Ajuntament de Girona)

Jesús Grau i Francesc Boix a Mauthausen. Maig 1945. Autor: Francesc Boix. (Fons Amical Mauthausen-Museu d’Història de Catalunya)

27 gener, 2022

Francesc Boix: fotografies per a la memòria i la justícia

A hores d’ara hi ha una notable unanimitat en la consideració de les imatges -senyaladament la fotografía- com a testimonis documentals, informatius i històrics; en canvi, l’assumpció del seu valor jurídico-legal és força recent i motiu d’un cert debat en l’àmbit jurídic

Ramon Alberch i Fugueras, arxiver i historiador

9 desembre, 2021

Records in Context, cap a un model conceptual d’alt nivell

El model conceptual RiC és ara mateix un plantejament obert al debat i a les aportacions dels professionals de l’arxivística, i, per tant, tothom està convidat a participar i expressar-hi el seu parer

Aniol Maria Vallès, arxiver de l'Arxiu Municipal de Reus i membre del Grup de Treball sobre Transparència i Dades Obertes de l’AAC-GD

2 desembre, 2021

Barcelona AMB paraula d’arxiu: el podcast de l’Arxiu Municipal de Barcelona

Us presentem un projecte pioner en el nostre àmbit: posem so i veu a la documentació que conservem, aquella que ens explica la història de la nostra ciutat, des de pergamins d’època medieval fins a testimonis de memòria recent. Ens hi acompanyeu?

Ana Pazos, cap del Servei de Coordinació de Centres, i Rosa Villanueva, tècnica de Comunicació de l’Arxiu Municipal de Barcelona

1 desembre, 2021

Congrés Internacional d’Arxius 2025 a Barcelona

El Consell Internacional d’Arxius, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Professionals de l’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya organitzaran el Congres Internacional d’Arxius a Barcelona el 2025.

Joaquim Borràs, Arxiver en Cap de l’Ajuntament de Barcelona i Enric Cobo Barri, Cap del Servei de Coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals del Departament de Cultura

30 novembre, 2021

Del SAF a l’ACUB Àmbit Cultural de Benedictines

El passat 11 de novembre, les benedictines dels monestirs de Sant Pere de les Puel·les i Sant Benet de Montserrat van presentar el projecte ACUB Àmbit Cultural de Benedictines, l’entitat successora del ja desaparegut SAF. Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines.

Irene Brugués Massot. Directora tècnica i arxivera ACUB Àmbit Cultural de Benedictines

29 novembre, 2021

El patrimoni audiovisual i sonor a través d’una nova proposta formativa: el Postgrau en Gestió i Preservació de Documents Audiovisuals i Sonors

El Postgrau en Gestió i Preservació de Documents Audiovisuals i Sonors, un postgrau online per a professionals de l’arxivística i de la gestió documental, per documentalistes o per professionals que treballin en filmoteques, productores audiovisuals, mediateques, fonoteques o centres anàlegs…impartit pels millors professionals en cada matèria.

Ariadna Morente Pagès, coordinadora de formació contínua de l’ESAGED

22 juliol, 2021

Les transferències: necessàries per a la modernització de l’Administració municipal

El Sistema d’Arxius de Catalunya té entre les seves funcions l’articulació territorial de la gestió documental, en un ecosistema d’arxius administratius, històrics, d’empreses o d’entitats privades, almenys en les comarques en les que tots aquests arxius, o alguns d’ells, compleixen els requisits necessaris.

Maria Jesús Llavero Porcel, Arxivera a l’Arxiu històric de Lleida i Glòria Vilella Garcia, Directora de l’Arxiu històric de Lleida

16 juny, 2021

Haciendo visible lo esencial: Crónica de las XXI Jornadas de Archivos Municipales de Madrid.

Este año 2021 el Grupo de Archiveros de Madrid cumple cuarenta años de su creación; a lo largo de estos años, tradicionalmente las jornadas han sido el momento para compartir el trabajo periódico desarrollado por el Grupo entre la celebración de cada jornada.

José Zumel Álvarez, responsable del Servicio de Archivo y Biblioteca del Ayuntamiento de Chinchón (Madrid) y secretario del Grupo de Archiveros Municipales de Madrid.

15 juny, 2021

Jornada d’arxius de l’esport a Lleida, Pirineus, Aran i Andorra: els arxius de l’esport són arxius socials

El passat 3 de juny a la tarda va tenir lloc la Jornada d’Arxius de l’Esport a Lleida, Pirineus, Aran i Andorra en format virtual. L’objectiu d’aquesta activitat era sobretot sensibilitzar a associacions, clubs, entitats esportives i gent del món de l’esport, de la importància de tenir cura dels documents que generen amb la seva activitat.

Erola Simon Lleixà, directora de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya

20 maig, 2021

Crònica i conclusions no oficials del VIII Congreso de Archivos de Castilla y León

El lema “documents d’arxiu a la era de les dades” i la temàtica similar al congrés d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya farà d’aquesta primavera la d’aprofundir en la governança d’informació

Pilar Campos. Arxivera de l’Institut Municipal d’Hisenda de Barcelona i vocal de comunicacions de l’AAC-GD

19 maig, 2021

esCOVID19data, compromís amb les dades de la pandèmia

El projecte esCovid19data va fer la seva presentació al 18è Congrés d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya tot mostrant les vicisituds i reptes de la recopilació i difusió de dades sobre la pandèmia de Covid-19

Mariluz Congosto, professora Honorífica del Departament d’Enginyeria Telemàtica la UC3M i professora en l’O-Tad i Aniol Maria, tècnic a l'Arxiu Municipal de Reus

18 maig, 2021

La femme visible: le rôle des femmes dans les archives des musées français

Les archives des musées français révèlent le rôle important joué par des femmes dans le domaine de la conservation du patrimoine et de la restauration des oeuvres d’art. De plus les femmes archivistes sont nombreuses dans les services d’archives des musées français

Véronique Reuter chargée d’études documentaires, Centre de recherche et de restauration des musées de France, Paris

Pergamí. Arxiu Municipal de Lleida

29 abril, 2021

L’empremta de les epidèmies a la documentació de l’Arxiu Municipal de Lleida

A propòsit de l’edició “X Abrils de l’Hospital: Hospitals i Malalts en temps d’epidèmies (ca. 1300-1500)”, l’Arxiu Municipal de Lleida presenta una breu comunicació sobre l’empremta de les epidèmies en la documentació conservada en el mateix arxiu i realitza unes pinzellades de les possibilitats que permet la dita documentació per a futures investigacions al voltant de la salut pública.

Iolanda Enjuanes Alzuria. Cap de l’Arxiu Municipal de Lleida

23 abril, 2021

La mirada captiva: la col·lecció de daguerreotips del CRDI-Girona

El KBr Barcelona Photo Center (Fundació Mapfre) acull fins al dia 23 de maig l’exposició «La mirada captiva. La col·lecció de daguerreotips del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona», comissariada per Joan Boadas i David Iglésias

Joan Boadas i Raset. Arxiver Municipal de Girona. Cap del SGDAP de l’Ajuntament de Girona. David Iglésias i Franch. Cap de Secció de documentació Fotogràfica i Audiovisual de l’Arxiu Municipal de Girona

8 març, 2021

El fons documental del “Casal de la Dona”: revertint el biaix de gènere als arxius

Avui, Dia Internacional de la Dona, ens endinsem en aquest fons i al mateix temps reivindiquem la necessitat de polítiques d’adquisició de fons documentals produïts per dones que compensin el gran biaix de gènere existent encara als arxius catalans

Montserrat Pallàs Guasch, arxivera i estudiant de l’ESAGED

10 desembre, 2020

Interseccionalitat i Arxius

Per què els autors dels llibres que llegeixo són tan blancs, tan mascles, tan eurocèntrics? La interseccionalitat es presenta com un bon plantejament per donar veu a les realitats sovint silenciades als arxius fins ara i per transitar en el camí de la col·laboració entre arxius comunitaris i arxius institucionals.

Jordi Padilla Delgado. Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar (SAMLM)

30 novembre, 2020

XIè Laboratori d’Arxius Municipals “De la digitalització al servei digital”

Crònica de la primer esdeveniment arxivístic digital de Catalunya

Alan Capellades Riera, membre el comitè organitzador del Laboratori d’Arxius Municipals i tècnic superior d'arxiu del Servei de Suport al Sistema d'Arxius de Catalunya, Secció de Planificació i Inspecció. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

22 novembre, 2020

Per la recuperació dels arxius musicals. Les entitats corals: primera recerca i futura jornada

Quina ha estat la trajectòria del cant coral a Catalunya ens els últims cinquanta anys? Quins cors han sorgit, quin repertori han cantat, quina repercussió nacional i internacional han obtingut, i quin paper juguen en l’activitat musical de Catalunya?

Marta Grassot Radresa, responsable del Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) i Oriol Escuté Zamora, tècnic d’arxiu al Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC)

19 novembre, 2020

#ARXIVEMELFOC, el projecte de captura dels tuits sobre l’incendi de la Ribera d’Ebre l’estiu de 2019

L’acte, que va ser organitzat per l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, va comptar amb la intervenció central d’Aniol Maria Vallés, especialista en la captura de la web social, qui va explicar el procés que ha permès capturar 57.448 tuits i 2.788 fotografies sobre l’incendi

Aniol Maria Vallés, arxiver i membre del Grup de Treball sobre Transparència i Dades Obertes de l’AAC-GD i Gerard Mercadé Pié, director de l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre

Fons Josep Deseuras i Vilanova. Arxiu Comarcal del Berguedà. Patum de lluiment (les Maces), 1955

13 novembre, 2020

Els arxius de les associacions culturals a Catalunya

L’associacionisme cultural ha estat, històricament, un moviment de forta cohesió social i participació ciutadana, tot generant un teixit associatiu de gran valor i prestigi. Ara és el moment de preservar i difondre el seu llegat amb el suport dels arxius.

Enric Cobo Barri, cap del Servei de Coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals, Xavier Pedrals Costa, director Arxiu Comarcal del Berguedà, Daniel Vilarrúbias Cuadras, director Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell Marcos Yáñez Navarro, tècnic Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural

6 octubre, 2020

Producció i gestió documental d’un monestir femení

L’arxivística, coma a ciència aplicada a la gestió i estudi de la producció documental, ens permet organitzar, gestionar i conservar fons documentals. L’aplicació del mètode arxivístic en fons de l’Antic Règim, a més, ens permet obtenir un coneixement profund de l’organització i evolució d’institucions ja desaparegudes.

Irene Brugués Massot. Arxivera en cap del Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines (SAF)

Imatge de NicholasDeloitteMedia a Pixabay

28 setembre, 2020

L’avenir de la crisàlide. D’Arxiu a Gestió de la informació. L’experiència d’un canvi organitzatiu

El dia 5 de març de 2020 s’aprovava el Decret 832/2020 en el que es definien les noves funcions de la Secció d’Accés, control i gestió de la informació. L’arxiu passa a dependre d’aquesta secció, que engloba també les funcions d’unitat d’informació i centralitza l’accés i el control informacional de l’Ajuntament.

Francesc Giménez Martín. Tècnic gestió documental i arxiu / Delegat de protecció de dades – Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

22 juny, 2020

Publicat un nou exemplar de Lligall

El número 43, que presenta un nou disseny i il·lustracions personalitzades, conté un dossier central titulat «L’arxiu social: de servei a comunitat», amb algunes de les ponències del darrer Congrés d’Arxivística de Catalunya

Gerard Mercadé Pié, director de Lligall i Elisenda Cristià Balsells, coordinadora de Lligall i vocal de Publicacions de l’AAC

https://www.pexels.com/photo/white-caution-cone-on-keyboard-211151/

10 juny, 2020

La protecció de dades personals com a límit a la transparència

L’onada de lleis de transparència ha consolidat el dret a saber de la ciutadania, que se satisfà amb la publicitat activa i amb el dret d’accés a la informació pública. Però el dret a saber no és absolut, sinó que hi ha límits, sobretot el relatiu a la protecció de dades personals.

Carles San José i Amat. Consultor i formador del sector públic en matèries de transparència, protecció de dades i procediment administratiu en general.

27 maig, 2020

Entre tots, #Arxivemlacovid19 i siguem responsables!

Cadascú de nosaltres tenim una responsabilitat social, i l’equip de l’arxiu de la UVic-UCC som proactius ajudant a preservar el present que vivim, tenint cura de la documentació que generem, perquè demà sigui una font fiable del present viscut.

Núria Cañellas, Arxivera i gestora documental (Cap del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Registre de la UVic-UCC)

28 abril, 2020

Instagram, l’arxiu de l’activitat del nostre club excursionista?

Pot una xarxa social convertir-se en l’arxiu de les activitats d’una organització? Hi ha molts pros i contres. Hi ha drets d’autor i de protecció de dades, això no obstant, Instagram és una clara evidència de l’activitat i un repositori que, si el tractem, pot ser la base del nostre arxiu.

Arnau Guardiola Ponti, responsable del Servei d’Arxiu i Gestió de Documents a Ponti & Partners. Soci del Club Excursionista de Gràcia, president de la secció de muntanya

8 abril, 2020

Un dia a l’arxiu del Departament de Salut: la importància de conservar, preservar i fer accessibles les històries clíniques

L’arxiu central administratiu del Departament de Salut s’ha encarregat de gestionar els ingressos extraordinaris de fons documentals de centres sanitaris que han cessat la seva activitat de forma irregular

Patrícia Lloveras, Responsable de Gestió Documental i Arxiu del Departament de Salut i Adrià Cruz, Tècnic de Gestió Documental i Arxiu del Departament de Salut

13 febrer, 2020

Arxivers-Gestors de Documents, una espècie en mutació. Apunts de l’assistència al II CNADE

En la segona edició del CNADE hem constatat un seguit d’inquietuds comunes que són fruit delt moment de transició professional que vivim. El gran interés que ha despertat el congrés torna a demostrar que l’arxiver és inquiet, té molts dubtes i vol aprendre.

Erola Simón Lleixà, directora de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya. Vocal de difusió de l'AAC-GD

8 gener, 2020

Information management function at the Amsterdam City Archives

The Amsterdam City Archives is the archive repository of the city of Amsterdam. During the last decades we are going through the transition from paper to digital records. Since 2015, all new municipal records must be archived in a digital form. How do we prepare for a fully digital future?

Bert de Vries (MA, MBA), General Director Amsterdam City Archives. Maarten Langemeijer (MA), Senior advisor.

16 desembre, 2019

De dades obertes, fons de dones, instruments de descripció i recursos de visualització.

Geolocalització i dades obertes. Un projecte per a la visibilització de la dona com a productora de fons documentals d’arxiu, TFM que analitza i explora possibilitats d’obertura i difusió dels instruments de descripció amb perspectiva de gènere. “Premi de recerca al millor Treball Final de Máster”, atorgat per l’ESAGED i l’AAC-GD.

Paula Gomila Moll (Tècnica d’Arxiu a Logisdoc)

27 novembre, 2019

“La memòria del segle XX des dels arxius judicials”

Exposició “La memòria del segle XX des dels arxius judicials. Justícia i societat durant la Guerra Civil i el franquisme, a partir de documents dels arxius dels jutjats i del Registre civil del partit judicial de Barcelona”

Bibiana Palomar i Baró (cap del Servei d’Arxius, Biblioteques i Efectes Judicials, del Departament de Justícia), Ramon Saball Balasch, coordinador d’Arxius judicials de Catalunya, del Departament de Justícia Xavier Gayán Félez, responsable dels Arxius de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, del Departament de Justícia

20 novembre, 2019

El camí social dels arxius. Convergències amb els museus.

Arrel de la jornada MuseumNext d’aquest passat estiu (juny de 2019), ens van arribar idees molt interessants sobre el camí social al qual tendeixen les institucions museístiques, que podem confrontar amb el que s’està discutint en el món dels arxius.

Montse Peris Giner, tècnica d’arxiu a NUBILUM. Carlota Royo Mata, consultora i gestora de continguts digitals per a museus, arxius i biblioteques a Coeli i NUBILUM.

25 octubre, 2019

La gestió de la memòria històrica l’Archivpfleger i l’Ortsheimatpfleger

A Baviera, la cura del patrimoni material i immaterial dels municipis va lligada al Archivpfleger i Ortsheimatpfleger, els quals intenten aproximar la història i la cultura a la societat

Clàudia Kirchner Vives, coordinadora i arxivera del Verein für Kommunale Archivpflege im Landkreis Regensburg

23 octubre, 2019

Diari de viatge – Congrés de Màlaga #CIT19

Apunts de viatge transparents, parcials i personals des de la gestió documental de la meva assistència i participació al Congrés Internacional de Transparència de Màlaga, que va tenir lloc en aquesta ciutat els dies 30 de setembre i 1 i 2 d’octubre.

Francesc Giménez, vocal de Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya i tècnic arxiver/gestor documental/DPD de l’Ajuntament de Sant Cugat.

11 octubre, 2019

El Simposi Arxius Patrimonials a Catalunya al Castell de Vilassar de Dalt

Dimecres 9 d’octubre de 2019 es va celebrar al Castell de Vilassar de Dalt el Simposi Arxius Patrimonials de Catalunya en el qual es van poder escoltar i veure diversos referents en arxius patrimonials tan en la seva investigació com en el seu tractament arxivístic

Aniol Maria Vallès, arxiver i membre del Grup de Treball sobre Transparència i Dades Obertes, de l'AAC-GD.

27 setembre, 2019

Jornada tècnica. “Criteris d’intervenció i conservació preventiva dels fons documentals”.

Acostament als criteris d’intervenció que regulen la conservació-restauració del patrimoni documental, així com els protocols de conservació preventiva necessaris per tal d’evitar actuacions i processos que posin en risc la conservació del bé.

M. Àngels Solé Gili. Directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), M. Carme Balliu Badia. Coordinadora de l’especialitat de conservació restauració de document, obra gràfica i fotografia (CRBMC)

24 setembre, 2019

Festival de Cinema d’Arxius i Gestió Documental

Per segona vegada la Secció d’Associacions Professionals (SPA) del Consell Internacional d’Arxius (ICA) organitza un Festival de cinema d’arxius i gestió documental amb l’objectiu de mostrar què fem als arxius i com n’és d’important per a les nostres organitzacions i per a la societat

Marta Munuera Bermejo, tresorera de l'Associació d'Arxius-Gestors de Documents de Catalunya i membre del Comitè Executiu de la SPA

26 juliol, 2019

Document Controller o l’arxiver/a a l’empresa

L’especialització en sistemes de Gestió Documental per a projectes de construcció i gestió de plantes industrials obri una finestra al posicionament de la professió arxivística dins el mercat de treball del món empresarial.

Joan Carles Faus Mascarell. Arxiver, tècnic de processos i administració electrònica, responsable de l’Arxiu Municipal Administratiu a l’Ajuntament de Gandia. Pere Guiu Rius. Doctor enginyer industrial en organització, professor de Circuits Administratius. Disseny i Millora a l’Esaged- UAB

10 juliol, 2019

Escenario de la formación de los archiveros en Brasil

Este artículo señala las instituciones que ofrecen la graduación en Archivología, ofrece una caracterización general de los planes de estudio de graduación y del mercado laboral, indica los principales campos del desarrollo de la investigación académica y expone algunos aspectos legales sobre la práctica profesional.

Thiara dos Santos Alves, Archivera del “Centro de Educação Tecnológica Celso Suckow da Fonseca” y doctoranda en el “Programa de Pós-Graduação em Ciência da Informação do Instituto Brasileiro de Informação em Ciência e Tecnologia / Universidade Federal do Rio de Janeiro

3 juliol, 2019

Arxivers sense Fronteres-Internacional, una aposta per la cooperació i la solidaritat arxivística

Arxivers sense Fronteres ha celebrat recentment els seus vint anys d’activitats, període en el qual ha reeixit a materialitzar projectes de cooperació al nord d’Àfrica, l’Amèrica llatina i l’antiga Iugoslàvia.

Ramon Alberch i Fugueras, Arxivers sense Fronteres-Internacional

19 juny, 2019

L’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED) de la Universitat Autònoma de Barcelona

L’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents de la UAB, creada l’any 2002, promou la formació superior en arxivística i gestió documental així com l’especialització i la investigació acadèmica en aquest àmbit.

Joan Pérez Ventayol, Director de l’Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents

10 juny, 2019

Del pergamí al núvol

En ple segle XXI l’AHAT segueix fidel als seus orígens. Gairebé cent anys més tard de la seva creació s’ha convertit en un dels arxius eclesiàstics amb més documentació digitalitzada essent un referent en aquest àmbit.

Neus Sánchez Pié, Tècnica arxivera de l’Arxiu Capitular de Tarragona i de l’Arxiu Històric de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona i Joan Maria Quijada Bosch Tècnic arxiver de l’ Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona

8 juny, 2019

Crònica de la reunió del Comitè Executiu de la SPA a Xile

L’Associació participa en la reunió celebrada a Xile on el Comitè Executiu de la SPA ha debatut com millorar la xarxa d’associacions professionals i ha visionat els candidats a guanyar el Segon Festival de Cinema d’Arxius i Gestió Documental.

Marta Munuera Bermejo, tresorera de l'Associació d'Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya

6 juny, 2019

La ràdio a l’arxiu

Segur que alguns de vosaltres heu tingut converses amb col·legues de professió tipus “i tu què faràs per la Setmana Internacional dels Arxius?”. El següent article us proposa una activitat de difusió que pot ser una solució: crear continguts pels mitjans de comunicació. En el cas de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental – Arxiu Històric de Terrassa hem optat per la ràdio com a canal per transmetre la bona nova arxivística.

Alan Capellades Riera, tècnic superior d'arxiu a l'ACVOC-AHT

5 juny, 2019

Reunió del projecte European Kaleidocospe a Budapest, amb la participació del CRDI de l’Ajuntament de Girona

El passat 25 i 26 d’abril va tenir lloc a Budapest una reunió del projecte European Kaleidoscope en el qual participa el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona per ser un dels socis del projecte.

David Iglésias Franch, Ajuntament de Girona. Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI)

29 maig, 2019

Els arxius han de ser feministes

Calen polítiques proactives per tal d’augmentar la presència de fons de dones als arxius i cal també, potenciar el paper dels arxius per a construir una memòria plural que no invisibilitzi la meitat de la població.

Remei Perpinyà Morera. Dra. en Història, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Esaged

13 maig, 2019

ArxiRuta: L’Arxiu Joan Maragall, centre documental i espai de memòria

Avui coneixerem l’Arxiu Joan Maragall, centre que reuneix un important fons documental sobre la figura i l’obra del poeta i el conjunt del Modernisme.

Oriol Escuté i Zamora (Tècnic d'arxiu al CEDOC de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana) i Sergi Borrallo Llauradó (Tècnic de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona)

6 maig, 2019

L’Arxiu des de fora: Lola Badia, catedràtica de filologia catalana

Avui entrevistem a Lola Badia, filòloga, acadèmica de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i Premi Nacional de Cultura 2016. Directora del Centre de Recerca Ramon Llull de la UB.

Andrea Regadera López (Tècnica de la Unitat de Gestió Documental del Govern d'Andorra) i Elisenda Cristià Balsells (Directora de l'Arxiu Municipal de Reus)

3 maig, 2019

La importància d’un patrimoni documental: El Fons Personal de Xavier Vinader custodiat al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona

El valor històric i patrimonial dels materials d’extrema dreta conservats al Fons d’arxiu del periodista Xavier Vinader: una font primària imprescindible per a l’estudi del feixisme a Catalunya, Espanya i al món

Olga Giralt i Esteve, Documentalista del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República (UB) i Lourdes Prades Artigas, Directora del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República (UB)

30 abril, 2019

#comsomcomensveuen

Gerard Vilanova ens presenta el seu Treball de Fi de Màster: #comsomcomensveuen, on visibilitza a la xarxa la part més activa i moderna de l’arxivística, dels arxius i del col·lectiu professional dels arxivers/es.

Gerard Vilanova Godoy. Tècnic de comunicació a Promoció Econòmica de Sabadell - Regidoria de Treball i Empresa i formador en educació digital a TIC ACTIVA

3 abril, 2019

I això de l’Arxiu Social, de què va? (2)

Continuem amb la sèrie d’entrades sobre el programa científic del XVII Congrés, amb les ponències dedicades al segon eix. Si amb Tecnologies participatives hem volgut centrar-nos en els aspectes més cívics vinculats a la gestió documental, sota el títol eInclusió i gamificació ens ocuparem de com integrar en el tractament tant de la informació en fase activa com del patrimoni documental noves eines i noves metodologies que permeten als arxius analitzar, difondre i divulgar els seus fons.

Vicenç Ruiz, Vocal de Recerca de l'AAC-GD

2 abril, 2019

Desinformació: una jornada sense arxivers

Desinformació: “informació verificablement falsa o enganyosa que es crea, presenta i es divulga amb fins lucratius o per enganyar deliberadament a la població, i que pot causar un perjudici públic” (UE)

Francesc Giménez, vocal de Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya i tècnic arxiver/gestor documental/DPD de l’Ajuntament de Sant Cugat.

27 març, 2019

I això de l’Arxiu Social, de què va? (1)

Quan resta un mes i mig per la inauguració del XVII Congrés d’Arxivística i Gestió Documental, ja disposem del programa científic definitiu. En breu, anirem afegint més informació a la web del congrés, però volem aprofitar el canal de LaDada per donar a conèixer, a partir de cada un dels cinc eixos en què s’ha estructurat el programa, els ponents i els temes tractats amb més detall. Així, en aquest primer article, ens ocuparem de la ponència inaugural i de l’Eix 1, el de tecnologies participatives.

Vicenç Ruiz, Vocal de Recerca de l'AAC-GD

16 març, 2019

Crònica del curs 4/2019 Drets Humans i Arxius

El 12 de març es va celebrar el curs Drets Humans i Arxius. David Bondia, Doctor en Dret i professor titular de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la Universitat de Barcelona, i Núria Carreras, arxivera dels arxius judicials de Barcelona comarques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i Presidenta de l’Associació Arxivers sense Fronteres (AsF), van explicar i posar en coneixement, la tasca de les associacions en la defensa dels drets humans i el paper que desenvolupen els arxius en aquest àmbit

Oriol Escuté i Zamora. Auxiliar d’arxiu a l’Arxiu Central de Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona

13 març, 2019

Per fi se’n parla! Els arxius de les entitats culturals sense ànim de lucre

Recentment, algunes entitats culturals han rebut del Departament de Cultura una enquesta sobre els seus fons documentals, en vistes d’organitzar una jornada d’Arxius i Associacionisme Cultural el pròxim 1 de juny. Les expectatives per conèixer els resultats de l’enquesta en aquesta jornada m’han animat a reflexionar sobre algunes vivències i esmentar-vos-en algunes, a partir del meu doble vincle amb el món de les entitats, com a voluntària, i també com a professional del sector.

Margarita Ortiz Morillas (Arxivera de l’Esbart Dansaire de Rubí)

27 febrer, 2019

Big Data & Smart Records

Dades massives i documents intel·ligents. La reenginyeria documental va de repensar radicalment la producció d’evidències de qualitat, mínimes i òptimes, preparades per a la datificació i explotació continuada.

Joan Carles Faus Mascarell. Arxiver, tècnic de processos i administració electrònica, responsable de l’Arxiu Municipal Administratiu a l’Ajuntament de Gandia. Pere Guiu Rius. Doctor enginyer industrial en organització, professor de Circuits Administratius. Disseny i Millora a l’Esaged- UAB

14 febrer, 2019

Impuls de la gestió de documents i dades a l’Administració de la Generalitat de Catalunya

La transició de una gestió de documents basada en paper a una digital exigeix un seguit d’actuacions orientades a donar resposta a les exigències organitzatives i normatives del moment en un entorn de col·laboració entre els diversos actors. L’Acord de Govern vol ordenar aquestes accions durant el període 2019-2020

Coordinació de gestió documental corporativa. Departament de Cultura

9 febrer, 2019

Garantir una descripció de qualitat per garantir un òptim accés a la informació

Ens cal una autoritat o una entitat pública que certifiqui les eines i sistemes informàtics que les administracions fan servir en la gestió dels documents i que en garanteixin l’ús, la preservació i l’accés.

Marta Munuera, arxivera de l’Arxiu Municipal de Terrassa, Tresorera de l'Associació d'Arxivers de Catalunya

14 gener, 2019

L’Arxiu des de fora: Ricard Cervantes, bomber

Avui entrevistem a Ricard Cervantes, bomber, actualment retirat, que va exercir durant gairebé la totalitat de la seva vida laboral al Cos de Bombers de Barcelona. Actualment col·labora en el projecte de Mediateca Espai Bombers, des de la Plataforma en Defensa del Patrimoni Històric de Bombers de Barcelona (PDPHBB).

Oriol Escuté i Zamora (Auxiliar a l'Arxiu Central Administratiu. Ajuntament de Barcelona)

24 desembre, 2018

El repertori musical nadalenc a través dels arxius musicals

El Centre de documentació de l’Orfeó Català, custodia un ingent fons documental amb una gran heterogeneïtat documental. Dins els fons d’arxiu, les obres que giren entorn la temàtica nadalenca hi tenen un pes important, i entre elles, en destaquem una de molt especial, amb uns orígens musicals que es remunten a l’edat mitjana, es tracta del Cant de la Sibil·la.

Marta Grassot. Arxivera i musicòloga, responsable del Centre de Documentació de l’Orfeó Català

14 novembre, 2018

L’Arxiu des de fora: Jonatan Fuentes, metge

Avui entrevistem al Dr. Jonatan Fuentes, metge especialista en traumatologia i rehabilitació amb quince anys d’experiència al sector. Actualment és director mèdic de l’Institut Fuentes i metge cirurgià a l’Hospital Clínic de Barcelona.

Andrea Regadera López (Tècnica de la Unitat de Gestió Documental del Govern d'Andorra)

31 octubre, 2018

Blockchain i els nous reptes

La intenció d’aquest article és clarificar i abordar les principals idees que ens han de permetre entendre la tecnologia Blockchain, el que podríem anomenar un primer escalfament.

Christian Moreno Rueda (Tècnic de Gestió Documental i Arxiu del Consell Comarcal del Vallès Occidental)

19 octubre, 2018

L’Arxiu des de fora: Albert Bartumeu, músic i empresari

Avui entrevistem a l’Albert Bartumeu Gayarde, gerent de Triple Accés SLU, empresa que es dedica a projectes naturals i culturals orientats al turisme. A més, compta amb més de 30 anys d’experiència en el sector de la música com a compositor, professor i integrant de diversos grups.

Andrea Regadera López (Tècnica de la Unitat de Gestió Documental del Govern d'Andorra)

10 octubre, 2018

El patrimoni documental també existeix

No podem quedar-nos empantanegats en un exclusiu concepte patrimonial dels arxius però tampoc podem menystenir-lo ni renegar d’ell ja que és un dels nostres millors valors.

Albert Curto Homedes (Director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre)

L’Arxiu des de fora: Mireia Sopena, editora

Avui entrevistem Mireia Sopena, editora i historiadora amb més de vint anys d’experiència al sector. És editora d’Edicions de la Universitat de Barcelona. Forma part del Grup d’Estudi de la Traducció Catalana Contemporània (UAB), el Consell de Redacció de Represura (Universitat d’Alcalá de Henares) i el Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (UAB).

Andrea Regadera López (Tècnica de la Unitat de Gestió Documental del Govern d'Andorra)

La caixa d’eines de gestió documental per a l’e-administració i el Repertori de normes legals de l’OPC

Des de l’OPC, en el context de l’administració electrònica posem a l’abast les eines de gestió documental amb l’objectiu que es vagin consolidant com a estàndards i presentem el Repertori de normes legals per als arxius municipals

Jaume Enric Zamora i Escala (Cap d’Unitat de la XAM. Diputació de Barcelona)

Arxius oberts

Com molts de vosaltres ja sabreu el web de l’Associació d’Arxivers de Catalunya es troba immers en un procés de canvi i de modernització, tant pel que fa als seus continguts com a la seva imatge. Des de l’AAC s’està realitzant un treball de concreció dels nostres valors i capacitats, que ens servirà per explicar de forma més entenedora qui som, què fem i en què ens diferenciem.

Mònica Sesma Siuraneta (Vocal de difusió de l’AAC)

18 abril, 2018

Nou Reglament europeu de protecció de dades (RGPD)

A partir del proper 25 de maig serà d’obligat compliment el Reglament General de Protecció de Dades aprovat per la UE (Reglament 2016/679), relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes dades.

Núria Gómez Alcalà (Becaria d’arxiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona)