L’Assemblea de l’AAC vota la nova Junta 2021-2025 encapçalada per Francesc Giménez Martín

 

Ahir 20 de maig de 2021, l’Assemblea General Extraordinària de la nostra entitat va escollir nova Junta directiva pel període 2021-2025. La nova Junta, encapçalada per Francesc Giménez Martín s’havia presentat amb el Projecte Sinergies i va ser avalada per 36 vots i 1 vot en blanc. 

Després de les votacions, que es van fer a través de la plataforma Vocdoni, Francesc Giménez va fer un discurs emotiu i ple de contingut dibuixant les línies mestres que guiaran els propers quatre anys l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya. 

Seguidament publiquem les seves paraules que també van ser d’agraïment per la Junta sortint.

“Moltes gràcies, de veritat.

Volia dir algunes paraules en nom de totes i tots els companys de la candidatura. En primer lloc, donar-vos les gràcies pel vostre suport. Agraïm, de veritat, la confiança d’aquelles persones que ens heu votat avui, ja que amb el vostre gest feu possible legitimar la nostra candidatura. Gràcies, sinceres. I és que no volíem només guanyar, el que volíem era convèncer amb un projecte pensat col·laborativament i en el que volíem destacar “sinergies” com a paraula clau i element vertebrador de la nostra proposta i de l’enfocament com a Junta en els propers 4 anys. Com he explicat abans de les votacions, el projecte es nodreix d’onze línies estratègiques, onze línies desglossades en 23 objectius i 110 accions. I ho hem fet així perquè no volem vendre idees, sinó traslladar a fets mesurables l’estratègia definida. I per això, per aquest motiu, hem posat molt èmfasi en difondre aquest projecte com un viatge entrecreuat de diferents línies amb un objectiu comú: fer progressar la professió i empoderar alhora, els seus associats i associades, en aquesta progressió.

No es tracta ara de vendre-us un projecte que ja heu votat, però si que volia posar èmfasi en la seva essència. I aquesta essència són les persones, per això voldria posar l’atenció ara en les persones que la conformen. Som 15, numèricament una persona més que la junta anterior, perquè no ens vam posar límits de número de vocals, sinó que voliem ser el màxim de representatius de les realitats dels i les nostres professionals, i alhora ser els membres suficients com per arribar a cobrir amb garanties totes les línies que us hem proposat. I m’aturo aquí per fer un especial esment, com he dit,  a totes les persones que han volgut unir-se en aquest viatge que comencem avui, i a qui estic immensament agraït. Vull agrair personalment a les persones noves de la junta: l’Almudena Gutiérrez, per acceptar ser la vicepresidenta tot i entrar de fora i sense saber exactament on es posava i perquè aquest projecte va començar a tenir forma amb la seva trucada; també vull agrair la sinceritat en l’exposició dels arguments abans del seu si al Jordi Vilamala, sempre clar i mesurat; a Christian Moru, per la seva immediata fe en el projecte (potser massa i tot, fe abans i tot d’indicar-li com l’enfocàvem 😉), a Julio Quilez per la seva tranquil·la decisió i perquè, més enllà de la vocalia, és una peça clau d’aquest projecte; a Olga Giralt, perquè la seva visió empresarial ens donarà un segell de qualitat indiscutible; i a Sergi Borrallo, amb qui descansarem la nostra pressió econòmica i per dir que si a una vocalia mai fàcil d’acceptar. I ara no voldria deixar-me els i les companyes que, tot i conèixer-me, em van dir que si i, de veritat, em van emocionar. Em refereixo a totes les 8 persones que segueixen de la junta actual, i que, com la sang que circula, son la sòlida connexió entre el que érem ahir i el que som avui: Erola Simon, Carla Meinhart, Elisenda Cristià, Jaume Munuera, Marta Munuera, Mercè Aymerich, Montserrat Clavell i Pilar Campos, mil gràcies per sumar-vos a aquesta, ara si, junta de l’AAC, després d’anys batallant per a la professió i encara demostrant tenir energia per fer-ho en aquesta nova etapa. Gràcies.

No vull fer un discurs molt més llarg, només vull dir que la nostra etiqueta, el nostre símbol identitari, el que prometem, és per sobre de tot, ser un EQUIP, en majúscules, un equip que treballi colze a colze per representar-vos a totes i a tots. I ho farem amb l’experiència que alguns portem a sobre, però alhora amb la inexpertessa primerenca que tota nova junta porta de sèrie. Però, ho farem, i en això n’estic convençut per part de totes les persones de l’equip, tant pels que ja ho han demostrat com pels nous que s’incorporen, ho farem deixant-nos la pell i les hores per mantenir aquest gran nivell d’implicació d’aquests 8 anys passats i per situar la nostra professió i, sobretot, els nostres professionals, al capdavant dels canvis arxivístics nacionals i internacionals. I ho farem sinèrgicament, és a dir: amb la implicació màxima de l’associat i associada, fent-los partícips de tots els grups de treball, comissions i projectes que endeguem, fent sentir la veu de tots els tipus de professionals i de totes les sensibilitats que hi ha en la nostra rica professió. Creiem en una arxivística aglutinadora, integral, referent i representativa. Creiem que només amb la inclusió de totes les veus i amb l’empatia per totes les situacions i problemàtiques, podem construir realment el trencaclosques de l’univers de l’arxivística catalana. I en serem sensibles, i amatents. Com ho serem, conciliadors però incisius a parts iguals, a l’hora de defensar els interessos dels nostres associats i associades, tant a nivell institucional com social. No ens arronsarem a l’hora de defensar que projectes com el Pla d’Arxius (que ha suposat una gran mobilització dels i les associades) no caiguin en un sac buit, com tampoc en defensar que l’arxivística trobi la seva ubicació adient dins les estructures de govern i que el sistema arxivístic de Catalunya es doti realment de la fortalesa estratègica i de recursos necessaris per esdevenir estructura d’estat. Però no deixarem tampoc de defensar que els arxius tinguin les infraestructures, la posició i recursos òptims i optimitzats al seu propi context, ni que l’accés a la vida laboral es faci des d’una posició de respecte, de reconeixement i de dignitat cap al professional arxiver/a. I defensarem, també, l’existència d’unes competències i coneixements bàsics que garanteixin la diferenciació i posicionament dels i les arxiveres en aquest accés als processos selectius. I tota aquest projecte, lligat així mateix amb la necessària reflexió sobre la llei d’arxius – la ja madura llei d’arxius-, i el seu posicionament tant en el marc del corpus normatiu -nacional i internacional-, com en el context del coneixement competencial que la governança de la informació ens està marcant. Una governança que alhora ens obligarà a obrir camps i connexions amb altres perfils professionals, amb qui establirem els llaços necessaris per fer  aliances fortes i productives.

Si alguna cosa us podem prometre, és que tot el que fem, ho farem amb tota la nostra capacitat de treball, energia i coneixement, per assolir l’objectiu principal de la nostra missió: impulsar i liderar el debat en el si de la professió per tal de donar una resposta real i conjunta als grans canvis viscuts i als reptes de futur del nostre sector, al temps que definim una estratègia d’aliances que permeti situar el i la professional de l’arxivística de Catalunya en la posició organitzativa, social i funcional que li és pròpia, sempre alineats amb les estratègies i visions internacionals en els diferents àmbits de la governança de la informació i les dades, el patrimoni i la gestió documental.

No vull acabar aquest discurs, sense agrair enormement, i de nou, a tots els membres de la Junta que aquests anys han estat amb nosaltres i que ja no repeteixen, i amb qui hem compartit tants moments (dolents i sobretot bons), amb qui hem rigut tant i, sobretot, de qui hem après moltíssim. En especial, en Joan, que ha liderat l’associació aquests 8 anys, i a qui he d’agrair personalment que em proposés això que avui iniciem, i això ja és més a nivell personal Joan, un honor la trucada de fa 4 anys i un honor encara més immens que confiessis en aquí el que parla per crear un projecte nou. Mai et podré agrair prou tot el que he après, presi, amic. Gràcies.

I, res més, acabo. Gràcies a totes i tots de nou, estem aquí per vosaltres, estem aquí sobretot AMB vosaltres. Estem aquí per defensar-vos. No dubteu mai que aquesta junta, aquest equip, té les orelles apunt i les mans preparades, per atendre els vostres neguits i posar-se a treballar. A partir d’avui, el projecte sinergies, és el projecte de totes i tots vosaltres. Feu-se’l vostre. La sinergia, que guiarà el nostre “ser”, és part de vosaltres. Posem-nos en moviment.

En nom de tot l’equip, Gràcies!”