Idees per l’amic invisible….

Si no sabeu què regalar per aquestes festes a companys de feina, amics o família, penseu que a l’AAC teniu les samarretes arxiveres, ara disponibles en totes les talles i models.

Podeu fer la vostra comanda per correu electrònic a associacio@arxivers.com o al telèfon 601 38 24 56 via trucada, WhatsApp o SMS, i us indicaran la forma de pagament. 

Publiquem el Premi de Recerca 2021-2022 atorgat a Núria Cañellas Terradellas

 

Ens plau presentar la publicació del Treball Final de Màster de l’arxivera Núria Cañellas Terradellas La transformació digital de les eleccions universitàries i l’ús del vot electrònic en temps de pandèmia (2020-2022) guardonat amb el Premi de Recerca 2021-2022 que atorga l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya i l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents.

El treball de Núria Cañellas Terradellas analitza, valent-se de les observacions fetes en el mapa universitari autonòmic i estatal, com en temps de pandèmia s’implanta el sistema de vot electrònic com al nou canal que substitueix el vot presencial a l’urna i de retruc es constata una oportunitat per accelerar la implementació de l’administració electrònica i la connexió d’aquesta amb els  diferents mòduls del sistema de gestió documental. Partint de l’experiència viscuda amb les eleccions a Rector/a de la Universitat de Barcelona, s’exposen les necessitats de millora de la gestió dels processos electorals des d’una mirada arxivística. La fita a assolir és arxivar en disseny, automatitzar i fer accessibles les dades actualitzades per fer uns processos electorals transparents.

Us recordem que podeu accedir a tots els treballs premiats a la pàgina Premi de Recerca de l’espai Publicacions del nostre web. 

Obrim grup de treball per traduir el Vocabulari I Trust AI. Participa i aprèn!

 
 
Des de l’AAC creiem necessari disposar en la nostra llengua de la terminologia definida pel Projecte InterPARES Trust Terminology. Es tracta d’un vocabulari específic per definir els conceptes nascuts de la intersecció de la gestió documental i la tecnologia de la informació, i fa especial incidència en conceptes de confiança i seguretat en repositoris al núvol. 
 
Amb aquesta idea hem creat un grup de treball per traduir, de l’anglès al català, la base de dades de terminologia d’Interpares Trust AI, incloent-hi les definicions. Amb això aconseguirem tenir una eina de terminologia en català disponible per tothom i visibilitzar l’arxivística en català en un projecte internacional.
 
El grup de treball està obert a tots aquells associats que tinguin ganes de col·laborar. És una oportunitat per aprendre, compartir i actualitzar coneixements amb companys del sector. Per apuntar-se només cal enviar un correu electrònic a associacio@arxivers.com indicant el nom i l’interès a participar en el grup de treball de Vocabulari I Trust AI. Hi ha temps FINS AL 10 DE DESEMBRE.
 
 
Forma de treball

Una vegada creat el grup de treball:

  • Cada mes, es farà l’assignació de termes per traduir i revisar.
  • Actualment hi ha 180 termes. Tota traducció tindrà una revisió per 2 persones i estarà oberta a discussió si hi ha dubtes.
  • S’espera una dedicació de 3h mensuals (1h de reunió per a la coordinació/debat i 2h de feina individual).
  • Es treballarà en entorn col·laboratiu on es podrà fer el seguiment del projecte.
  • Segons el nombre de participants variarà la durada del projecte, però s’espera al juny o setembre tenir el vocabulari acabat.
Al desembre es farà una primera reunió online oberta a tots els interessats. Al gener ja es començarà l’assignació de termes i la feina.
 
Animeu-vos a participar en el projecte!!
 
 
 
 

Discurs del president de l’AAC a la presentació del Pla d’Arxius

 

Publiquem el discurs íntegre pronunciat pel president de l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents, Sr. Francesc Giménez, el passat divendres 3 de novembre a la presentació davant del sector professional del document “Arxius 2030. Pla d’arxius i gestió documental de Catalunya” que va tenir lloc al Palau de Pedralbes de Barcelona. 

En consideració a la importància de l’esdeveniment i al fet que el discurs reflecteix la posició sostinguda per l’AAC respecte al Pla d’Arxius, hem considerat adient fer-ne difusió per la professió i la ciutadania en general. 

“Honorable consellera, senyora directora general de Patrimoni Cultural i senyor subdirector general d’Arxius, gràcies en primer lloc per convidar-nos. Des del primer moment, l’any 2018, vam esdevenir altaveu per tal de fomentar la participació en les taules de debat territorials, sectorials i de síntesi. Vam bolcar-nos participant activament en totes les taules. I vam deixar la nostra veu, que no és altra que la veu que ens transmetia el col·lectiu. Ho vam fer i, sobretot, ho van fer quasi 300 professionals, en el que és ja la major participació històrica d’arxivers i arxiveres en un procés participatiu (potser també perquè és l’únic, ens han de deixar parlar més). Des de l’AAC som plenament defensors que el sentit de les veus i la diversitat d’aquestes, es va saber recollir, de forma general, en els documents resums de les taules i en el document final que en recollia les principals idees. Aquells documents, encara disponibles al web, recollien l’essència del que es va discutir. D’aquell document en va derivar el Pla d’arxius. Recordem que com a tal és un pla de govern, és a dir, un pla que, prenent de base les idees de les taules, articula un discurs tècnic amb pàtina política (i cal dir-ho, com a pla de govern, és plenament lògic). El Pla d’arxius és la visió governamental extreta de la interpretació d’aquelles 300 veus. I això ho tenim clar. Per tant, recull i interpreta les propostes i arguments dels i de les participants i crea una planificació estructurada d’acord amb indicadors i objectius, que esdevé una proposta d’aterrament a les possibilitats i voluntats governamentals sobre aquest somni d’idees arxivístic escrit en els resums pel col·lectiu.  

Com a AAC celebrem que finalment, molt i massa tard, però finalment, tinguem un pla, i un pla aprovat. Ho celebrem perquè, més enllà d’aquesta interpretació òbvia i lícita, més enllà del que per nosaltres és un error estratègic i conceptual d’adscripció i de rang (com ja sabeu), el Pla el que sí que és, és un full de ruta pels anys vinents. I és necessari. Un full de ruta a més dotat de recursos. Diuen que a les coses importants, se’ls dota de recursos, i si no ho són, no se’ls hi assignen. Per tant, com més recursos més rellevant és un tema per aquell que pot destinar-los-hi. I els 73 milions d’euros associats al Pla, i el compromís que impliquen tenir-los compromesos en un pla financer, són un molt bon senyal. I ho és també destinar un/a coordinador/a i 5 tècniques en exclusiva per fer-ho possible.   

Des de l’AAC aplaudim que ja puguem començar a treballar en el Pla. I volem felicitar a les quasi 300 persones que hi van participar, són l’autèntic motor del SAC. Aquell sistema vell, amorf, sense cap ni peus, i amb un gran cos tècnic, que era el SAC, sembla que comença a agafar forma. I n’estem aspectants. Volem també valorar la feina interna per part de l’equip de l’actual subdirecció, que ha esmerçat moltes hores i canes a fer possible l’aprovació del Pla. Un esforç que sovint no es veu i que cal remarcar. Sense elles i ells tampoc n’hi hauria de Pla.  

Ara toca posar-se les piles, hi ha feina endarrerida, només cal mirar el document del Pla aprovat pel plenari del Consell Nacional el dia 12 de juliol de 2022 per veure que cal redefinir ja fites i no perdre ni un recurs en aquest replantejament. Ara, cal posar la vista en fites importantíssimes com la nova Llei d’arxius, perquè moltes de les accions previstes en el Pla no encaixen dins del marc jurídic actual. Cal posar-s’hi i sabem que la Direcció general s’hi vol posar. Som conscients que la Subdirecció té el Pla com a principal objectiu dels anys vinents, com no entendríem d’altra manera, ja que executar el pla és executar un compromís amb tot el SAC i construir un sistema arxivístic modern. Tenim el congrés de 2025 com una porta al món, hem d’endreçar la casa i deixar-la el màxim de neta possible, però cal fer-ho bé. Així doncs, celebrem aquest Pla, el Pla que tenim, el Pla que el govern ha recollit, perquè té molts punts bons, i tot i els anys que han passat, encara molt actuals. Centrem-nos en la suma i aprofitem el Pla que ara s’inicia per millorar-nos.  

 Companyes, companys, tenim un Pla, i és aquest. Espremem-lo, que ens afecta a totes i tots. Siguem ara guaites del seu compliment i acompanyants del seu desenvolupament. ”

Curs 14/2023 – Ciberseguretat i Esquema Nacional de Seguretat (ENS)

En un món cada cop més interconnectat i immers en l’era digital, la ciberseguretat ha deixat de ser una elecció arbitrària de les organitzacions més cautes, ja pertanyin al sector públic o al sector privat, per a convertir-se en un requisit de protecció d’interessos i drets de tercers, com són la ciutadania i la pròpia organització.

El curs doncs, té per objectius clarificar conceptes de ciberseguretat i entendre la seva importància en el món digital actual, introduir i comprendre l’Esquema Nacional de Seguretat (ENS) com a garant de protecció i mostrar el procés d’implementació de l’ENS.

Formador: José Luis Colom, enginyer tècnic de telecomunicacions, col·legiat al COITT, amb diversos postgraus jurídics i de ciberseguretat. Assessor i formador del Centre Criptològic Nacional (CCN). Col·laborador com a Expert Tècnic amb l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC) a les avaluacions a les Entitats de Certificació de l’Esquema Nacional de Seguretat (ENS). Forma part del Grup de Treball sobre Formació, Capacitació i Talent del Fòrum Nacional de Ciberseguretat (FNCS), una iniciativa impulsada pel Consell de Seguretat Nacional. Examinador de l’Esquema de certificació de DPD acreditat per ENAC. Ha estat Director Tècnic d’una Entitat de Certificació especialitzada en l’ENS, acreditada per ENAC, i ha realitzat personalment més de 80 auditories de certificació. Ha rebut premis i reconeixements del CCN, de l’AEPD, de l’AVPD, del FNCS i d’ISACA.

Participants màxims: 20

Durada: 6 hores, de 16 a 19h en dos dies consecutius (virtual)

Preu: 54 € (108 € no socis). Socis aturats 50%

Data i lloc: 12 i 13 de desembre. Seminari online en directe (Plataforma Teams).

Certificat: Assistència

Àrea: Jurídica

Dates d’inscripció: Fins el 5 de desembre

Observacions: El curs s’impartirà en castellà. 

Més informació i inscripcions

Laboratori d’Experiències 2023

Demà 7 de novembre tindrà lloc la cinquena edició del Laboratori d’Experiències que té per objectiu donar visibilitat als treballs finals de màster que realitzen els alumnes de l’ESAGED. Durant la sessió s’exposaran diferents treballs i es plantejaran les potencials aplicacions practiques dins el món laboral.

Enguany es presentaran els treballs de : 

  • Sebastià Ferran Fernández: La geolocalització de documents electrònics. Aplicacions tecnològiques i futures línies de treball. Postgrau en Gestió de Documents Electrònics.
  • Judit Tió Guiteras. Intervencions arxivístiques i comunitats subalternitzades. Reflexions etnogràfiques entorn als projectes de cooperació internacional en matèria d’arxius. Màster en Arxivística i Gestió de Documents.
  • Judit Delgado García. Els arxius literaris en llengua catalana. Aproximació i difusió dels fons literaris en català. Màster en Arxivística i Gestió de Documents.

Durada: 2 hores, de 16 a 19h.

Data i lloc: 7 de novembre. Presencial: Escola FUAB Formació, aula 307. 

 

Curs 5/2023 – Documents accessibles per a tothom: principis de llenguatge planer i lectura fàcil

El curs té per objectiu donar a conèixer els conceptes de Lectura Fàcil i Llenguatge Planer i proporcionar les competències bàsiques per adaptar i elaborar materials entenedors i accessibles.

Formadora: Eugènia Salvador Mencerré

Participants màxims: 20

Durada: 4 hores, de 15 a 19 hores (virtual)

Preu: 36 € (72 € no socis). Socis aturats 50%

Data i lloc: 20 de novembre. Seminari online en directe (Plataforma Jitsi).

Certificat: Assistència

Àrea: Formació bàsica

Dates d’inscripció: Fins el 15 de novembre.

Més informació i inscripcions

X Jornada d’Arxivers sense Fronteres

 

Els propers 24 i 25 d’octubre es celebrarà les X Jornades d’Arxivers sense Fronteres que enguany porta el títol “El valor dels arxius en la reparació de les víctimes”. 

La nostra vocal de Projecció Internacional i de Comunicació, la Pilar Campos Martínez, hi participa amb la moderació de la Taula d’experiències: “Drets humans i intel·ligència artificial”, que tindrà lloc a les 18.55 del dimarts 24. 

L’assistència a les X Jornades d’Arxivers sense Fronteres és gratuïta prèvia inscripció. Les sessions de dimarts són presencials (Aula Magna de la Universitat de Barcelona) i online, i les de dimecres són només online.  

L’AAC presenta les conclusions del Congrés al CNIS 2023

 

Jordi Vilamala Salvans, vocal d’Estratègia Patrimonial i cap de l’Oficina d’Arxiu i Gestió Documental de la Diputació de Barcelona, participa al XIII Congreso Nacional de Inovación y Servicios Públicos que es celebrarà els dies 10 i 11 d’octubre a Madrid.

Hi presentarà la ponencia «Modelización y explotación de datos: últimas novedades des del campo de la gestión documental» centrada en les conclusions obtingudes en el darrer Congrés d’Arxivística de Catalunya dedicat a la intel·ligència artificial, dades obertes, machine learning, explotació de dades i tecnologies semàntiques. 

 

 

Curs 12/2023 – Interoperabilitat del document electrònic: paquets ENI

Es tracta d’un curs en què s’abordaran els aspectes fonamentals de l’Esquema Nacional d’Interoperabilitat (ENI) i les normes tècniques d’interoperabilitat que el desenvolupen, molt especialment la NTI d’expedient electrònic i la NTI de document electrònic. Finalment s’aprofundirà en els requisits concrets que han de complir els documents i expedients en format ENI per al seu intercanvi entre administracions públiques.

    •  

Formadora: Sònia Torreblanca Valverde

Participants màxims: 20

Durada: 3 hores, de 16 a 19h (virtual)

Preu: 27€ (54€ no socis). Socis aturats 50%

Data i lloc: 17 d’octubre. Seminari online en directe.

Certificat: Assistència

Àrea: Formació bàsica

Dates d’inscripció: Fins l’11 d’octubre

Observacions: No són necessaris coneixements tècnics per al seguiment i aprofitament del curs.

Més informació i inscripcions