Barcelona acollirà el Congrés Internacional d’Arxius l’octubre del 2025

 

Des de fa mesos, l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya treballa conjuntament amb el Govern de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona en el projecte de candidatura de Barcelona com a seu del Congrés Internacional d’Arxius que s’ha de celebrar a l’octubre de 2025.

Avui, 18 de juny de 2021, el Consell Internacional d’Arxius (ICA) ha anunciat oficialment que la candidatura de Barcelona ha estat escollida com a seu del proper congrés internacional que portarà per títol Coneixent passats. Creant futurs. L’objectiu serà, en aquest cas, reflexionar sobre la necessitat de conservar el passat com a eina essencial per a la construcció d’un millor futur. 

El fet que el congrés internacional de l’ICA es celebri a Catalunya, no només és un motiu d’orgull per a la professió en general, sinó que també representa una oportunitat per demostrar que l’arxivística catalana està formada per un col·lectiu inquiet, amb voluntat d’avançar i superar els reptes que la gestió dels documents ens posa al davant. És per això que aquest congrés, en el que es preveu una assistència de més de 3.000 persones, té una voluntat de transversalitat professional molt important. Vol implicar al sector arxivístic, per descomptat, però també interpel·la a altres perfils professionals relacionats amb la gestió de les dades i de la informació.

L’any 2025 serem els amfitrions de l’arxivística mundial, gaudim-lo totes i tots, participem-hi, fem-nos-el nostre. Tenim un aparador mundial i un congrés d’excel·lència contrastada al davant. És l’hora de fer sentir la nostra veu, des de l’arxiu més petit, als grans arxius institucionals i de tot el ric univers arxivístic català. Un projecte de país, impulsat per la Generalitat de Catalunya, en el qual l’Ajuntament de Barcelona i l’AAC hem col·laborat intensament per fer possible.

Tenim una data, una nova oportunitat per reestructurar el nostre sistema arxivístic, dotar-lo de la força, posició, lideratge i estructura que es mereix. Un sistema arxivístic modern, sòlid i capaç d’encarar els reptes del futur. Estem segurs que el Congrés Internacional de Barcelona serà un estímul per tots plegats.  

Nota de premsa conjunta Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya