12è Laboratori d’Arxius Municipals – Arxius en risc

 

El 12è Laboratori d’Arxius Municipals (LAM) torna després de dos anys de conviure amb la COVID-19, amb diverses onades del virus que han anat deixant pas de forma progressiva però intermitent una certa normalitat tant en les nostres vides com, en conseqüència, en els nostres arxius.

No hi ha dubte que el context actual ha canviat substancialment a nivell social, econòmic i cultural amb l’afegitó gens menor d’un conflicte armat al cor d’Europa, com ha estat la invasió de Rússia a Ucraïna, amb les múltiples derivades que té en el nostre dia a dia més quotidià però també a nivell mundial.

Amb aquest context de canvi i d’inestabilitat volem tractar els Arxius en risc des de diferents perspectives, tant aquelles que afecten al seu continent com als diversos factors que condicionen el seu contingut.

Com es troben els nostres equipaments i infraestructures arxivístiques per afrontar els temps actuals en relació a la seva conservació, integritat i sostenibilitat a llarg termini? Són segurs els nostres sistemes i repositoris de dades i documents en un context creixent de cibercrim ?  Com cal actuar davant d’un desastre? Tenim les eines i els recursos adients ? Estem preparats i som capaços d’afrontar-ho?

Aquestes i altres qüestions les abordarem en aquest 12è LAM que vol situar-se al bell mig d’aquesta cruïlla en què ens trobem.

Us convidem a participar-hi, amb la convicció que puguem compartir coneixements, neguits, incerteses i també solucions que facilitin un present i un futur amb menys interrogants.

El Laboratori d’Arxius Municipals està organitzat conjuntament per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, l’Arxiu Municipal de Barcelona i l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya.

 

Per aquest motiu, us oferim dues iniciatives que incentivin el debat i facin més amè i proper el Laboratori:

–          La primera és la presentació d’experiències mitjançant una comunicació de menys de 10 minuts centrada en la resolució d’incidents que hagueu patit en el vostre arxiu, l’incident pot ser fruit de qualsevol risc: inundació, incendi, ensorrament, robatori o segrest de dades, obsolescència de formats o suports, o fins i tot, rescat de documentació en risc de pèrdua. El més important és exposar l’estratègia que heu aplicat per resoldre aquest problema.

–          La segona iniciativa, és un concurs amb un toc d’humor, de la foto al millor desastre. Es durà a terme la votació físicament durant el LAM, el guanyador, obtindrà un premi que es lliurarà després de dinar. A continuació us facilitem els formularis per participar, sigui mitjançant una comunicació o bé a través d’una imatge desastrosa

 

Participa: Call for papers: Com sobreviure a un desastre?

Participa: Concurs “Foto al millor desastre

 

Programa del 12è LAM: Arxius en Risc

Consulta el programa definitiu del 12è LAM: Arxius en Risc

CV dels ponents:

Ulrich Fischer

Pedro Otiña Hermoso

Daniel Vilarrubias

Anna Ferran Roig

Xavier García Subirats

Felix Moreno Arranz

Josep Girabal Ros

Data:

27 d’octubre de 2022

Lloc:

Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya
Av. de l’Estadi, 12, 22 08038 Barcelona

Informació i inscripcions:

La inscripció és gratuïta. Les places són limitades.

Inscripcions tancades

Ho organitza:

Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya
Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona
Ajuntament de Barcelona, Arxiu Municipal
Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya