La revolució de la Intel·ligència Artificial (IA) ja ha entrat en les nostres vides
Cada dia llegim en diferents canals de comunicació que la IA aporta progrés en diferents àmbits de la nostra societat però
alhora coneixem casos en què aquesta mateixa IA pot tenir un mal ús i això ens provoca dubtes i incerteses d’aquesta nova realitat que evoluciona de forma imparable.
El debat social sobre aquesta doble cara de la IA és molt obert i de gran intensitat
Si alcem la mirada ens venen al cap algunes qüestions. La normativa europea sobre la IA regularà possibles amenaces i riscos però quin paper juguen els interessos de les grans plataformes tecnològiques a nivell global? Quin recorregut té la IA en el desenvolupament de la ciència i les humanitats? Quin paper juga l’ètica en aquesta cursa de la IA? Podrem tenir una IA sostenible i socialment justa?
Si baixem una mica la nostra mirada en el context de la professió, també tenim interrogants. Els arxivers i arxiveres, en un procés de digitalització creixent dels documents i dels serveis arxivístics envers les mateixes administracions públiques i la ciutadania, també ens qüestionem com ens influirà la IA.
Com afectarà la IA en la governança dels arxius? Podrem confiar-hi aquelles tasques susceptibles a automatitzar-se en la gestió documental? La IA ens donarà un valor afegit en la gestió
de l’accés, la transparència, la comunicació i la difusió de les dades i els documents dels arxius?
Totes aquestes preguntes i d’altres les posarem sobre la taula del 13è Laboratori d’Arxius Municipals que, amb caràcter biennal, organitzem conjuntament la Subdirecció d’Arxius i Gestió Documental de la Generalitat de Catalunya, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, l’Arxiu Municipal de Barcelona i l’Associació de Professionals de l’Arxivística i Gestió de Documents amb l’objectiu d’intercanviar coneixements i experiències i, generar el debat i la reflexió entre els arxius municipals.
13è Laboratori d’Arxius Municipals – Estratègia IArxius