[03/2025] “El valor es pressuposa”. Què són i com aplicar els criteris VARCa

[03/2025] “El valor es pressuposa”. Què són i com aplicar els criteris VARCa 

Valor primari i valor secundari són dos conceptes àmpliament acceptats per la professió arxivística amb relació a com afecten al cicle de vida dels documents. Tot i això, la seva definició ni és única ni està exempta de clarobscurs, especialment per al valor primari. 

En aquest sentit, la divergència en els processos actuals d’avaluació i els resultats són una debilitat per a la professió. Encara més, sent l’avaluació una peça clau de la gestió de documents, la major part de les aportacions teòriques i metodològiques realitzades fins ara s’han centrat principalment entorn del valor secundari dels documents, obviant-ne el valor primari. No obstant això, determinar amb claredat el valor primari dels documents té un gran impacte a curt termini per a l’organització, ja que en deriva l’ús dels documents en la legitimació d’obligacions i drets en la interacció govern-ciutadà.   

Objectius

Donar criteris i pautes per: 

  • Identificar correctament el valor primari i els seus components. 
  • Calcular fàcilment el període de retenció de la documentació. 
  • Aplicar valors i terminis de retenció de forma coherent, sistemàtica i àgil. 
  • Identificar elements objectius del valor secundari. 

La dinàmica serà la resolució pràctica de dubtes i problemes d’avaluació. 

Programa

  1. Concepte de valor primari. 
  2. Criteris VARCa per a la identificació de períodes de retenció. 
  3. Funcions transversals: aplicació sistemàtica i àgil de períodes de retenció. 
  4. Resolució de problemes concrets i dubtes plantejats prèviament per correu electrònic. 

Dinàmica del curs: 

El curs pretén una aproximació a l’avaluació des d’una perspectiva pràctica i orientada a facilitar l’elaboració de forma àgil, ràpida i sistemàtica de propostes d’avaluació. 

La primera sessió introductòria serà virtual. El seu objectiu és presentar el contingut del curs i les activitats prèvies requerides per assistir-hi presencialment: 

  • Lectures obligatòries i recomanades. 
  • Tramesa obligatòria de dubtes i problemes pràctics d’avaluació per correu electrònic. 

Fins al 20 de març, les persones assistents hauran d’enviar de forma sintètica i clara els dubtes sobre les lectures proposades i, sobretot, problemes en la identificació de períodes de retenció o avaluació, en general, que tinguin en el dia a dia a les seves institucions o organitzacions. 

Per a facilitar el debat professional i un context de confiança, amb la inscripció les persones assistents acceptaran presentar i discutir els dubtes en públic sota la Regla de Chatham House: 

Quan una reunió, o una part, es duu a terme sota la Regla de Chatham House, els participants són lliures d’utilitzar la informació rebuda, però no es podrà revelar ni la identitat ni la filiació de l’orador ni la de cap altre participant.

Formador

Lluís-Esteve Casellas-Serra

Cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona i director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI).

Actualment, és president de l’ICA-SMLT (Secció d’Arxius Municipals, Locals i Territorials del Consell Internacional d’Arxius i, també, membre del Grup d’Experts en Gestió d’Expedients Físics i Digitals (ICA-EG-MPDR). 

És col·laborador del projecte InterPARES de la Universitat de la Colúmbia Britànica, actualment al projecte I Trust Artificial Intelligence (I Trust AI). 

Ha col·laborat en diversos projectes nacionals i internacionals i ha estat membre del Comitè Ad Honorem de RADI (Xarxa d’Arxius Diplomàtics Llatinoamericans). 

Participants màxims: 20

Durada: 10 hores. Dues sessions, una primera sincrònica d’1 hora i una segona presencial de 7 hores + 2 hores d’activitats requerides (lectures obligatòries i recomanades)

Preu: 90 € (180 € no socis). Socis aturats 50%

Data i lloc: 5 i 26 de març. Modalitat mixta:

  • 5 de març: virtual de 17:00 a 18:00 h (Plataforma Jitsi)
  • 26 de març: presencial de 09:30 a 14:00 h i 15:30 a 18:30 h. Seu de l’Associació de Professionals de l’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya, carrer Rocafort, 242 bis 1r, Barcelona

Certificat: Aprofitament

Àrea: Iniciació a l’arxivística

Dates d’inscripció: Fins al 2 de març 

Inscripció tancada