Consultable el Lligall 41 pels socis, que inclou un dossier central, en accés obert, sobre noves tendències en gestió documental

Des de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya (AAC-GD) us presentem una nova edició de la revista Lligall, corresponent a l’any 2018. Es tracta del número 41 de la publicació, que com a socis ja vau rebre per correu postal, o bé vau poder recollir presencialment a la Jornada d’Estudi i Debat, i que ara posem a la vostra disposició en format digital a la part privada de la nostra pàgina web.

El Lligall d’aquest any està dedicat a les noves possibilitats que s’obren en el extens camp de la gestió de documents, i hem volgut publicar les investigacions de professors i  arxivers/es que miren cap al futur i ens presenten eines estratègiques per a l’aplicació de la gestió documental actual. De fet, com bé sabeu, hem aprofitat per a publicar algunes de les ponències que ens varen semblar més interessants i actuals del XVIè Congrés d’Arxivística i Gestió Documental, organitzat a Reus el dies 4, 5 i 6 de maig del 2017, sota el lema La gestió documental: el futur (és) ara!.

En el dossier central del Lligall 41, Noves perspectives en el camp de la gestió documental, hem recollim els 4 textos que vam encarregar a alguns dels ponents internacionals del darrer Congrés d’Arxivística del 2017. El primer article és el de Cassie Findlay;  “Valoració: un instrument estratègic per a la conservació moderna de documents”, on ens planteja una nova metodologia de l’avaluació documental. La segona contribució és l’article de Corinne Rogers; “Externalització de la gestió de documents al núvol: caveat emptor o caveat venditor?” El negoci de la gestió documental en el núvol, un aspecte que també ens ha de preocupar als professionals i del qual hem de tenir alguna estratègia. El tercer article és el de Hrvoje Stančić; “Les noves tecnologies aplicables a la gestió de documents: la cadena de blocs (blockchain)”, probablement un dels temes de més actualitat i del qual necessitem tenir més informació per a poder parlar-ne amb coneixement. I, finalment, els professors belgues Seth van Hooland i Mathias Coeckelbergs, ens presenten la seva contribució; “Aprenentatge automàtic no-supervisat per a les col·leccions d’arxius: possibilitats i límits dels models temàtics i la representació distribuïda”, a través del qual podrem conèixer les experiències que estan portant a terme en l’automatització de la classificació documental i altres funcions arxivístiques.

És important posar de relleu que, a més, aquest dossier de 4 articles en anglès es podrà  consultar en accés obert, atès que des de l’AAC-GD volem facilitar al màxim l’aprofitament dels continguts que hem generat en el marc del nostre Congrés d’Arxivística –de gran vigència i molt innovadors- entre la comunitat internacional d’arxivers. 

La següent secció que trobareu és l’entrevista, aquesta vegada a un home amb molta experiència i amb molta saviesa, el mestre d’arxivers Erik Ketelaar. El també arxiver, i vocal de recerca de l’AAC-GD, Vicenç Ruiz, va aprofitar la visita del professor emèrit de la Universitat d’Amsterdam a Barcelona per a tenir-hi una profunda conversa sobre la nostra professió i què podem esperar del futur.

En l’apartat d’experiències es publiquen tres articles que parlen d’aspectes i àmbits molt diferents de l’arxivística. Aniol Maria, un jove arxiver molt ben preparat i informat en xarxes socials, ens proposa un article relacionat amb la conservació i tractament arxivístic del tuits, a partir del projecte “Arxivem el moment” impulsat per l’AAC-GD. L’article és titula “El tractament arxivístic de twitter amb twarc. Cas pràctic a partir de la proposta de documenting the now. El segon article de l’apartat experiències és “L’arxiu com espai polièdric. L’experiència de la residència de creació de l’Arxiu Comarcal de l’Urgell”, de l’arxiver Carles Quevedo, on explica la creativa i emprenedora proposta de fer una residència de creació a l’arxiu.  Finalment, Montserrat Bailac, documentalista amb molt experiència als arxius de TV3, ens fa viatjar fins als NARA per aconseguir imatges públiques americanes per a nodrir els arxius de la nostra TV pública. Es un viatge iniciàtic cap a una manera més transparent d’entendre i tractar els documents públics, la seva difusió i els seu reaprofitament.

Aquest és el menú que us proposem per al Lligall 41, com podeu veure uns articles de gran actualitat i qualitat, que potser no tots podrem pair a la mateixa velocitat, però que probablement tots i totes podrem degustar i gaudir, a més de servir-nos per obrir-nos al coneixement de noves perspectives professionals.

Recordeu que l’accés al contingut d’aquest volum està restringit als associats, a través de la zona privada d’aquesta pàgina web. Per tant, Si teniu algun problema per accedir-hi us podeu posar en contacte amb comunicacio@arxivers.com.

Arribats en aquest punt, només ens resta dir-vos que, si encara no ho heu fet…

 

Descobriu el Lligall 41!!!