[06/2020] Seminari: Arxius Històrics

[06/2020] Seminari: Arxius Històrics

Els arxius històrics són els centres encarregats de posar en valor i de dinamitzar el patrimoni documental. En plena tranformació digital de la nostra societat, aquests arxius també han d’afrontar la seva pròpia transformació. Potser és un bon moment per analitzar el dia a dia del seu funcionament i conèixer les principals inquietuds dels seus professionals. Us proposem aquest seminari per compartir les problemàtiques que ens trobem, com les resolem i quins recursos i necessitats hauríem de resoldre. Des de la posada en valor de la documentació medieval fins a la preservació de la producció digital de les nostres societats, els arxius històrics han de saber (i poder) donar resposta a una voràgine de situacions diverses. Tenim prou eines i equips d’especialistes per a conservar la documentació? La formació específica dels professionals hauria d’adaptar-se a noves realitats? Quines serien aquestes? Les estratègies de difusió que proposem arribem a un públic d’ampli espectre? És aquest realment el nostre objectiu? Coneixem bé els usuaris i les seves necessitats? De tot això i molt més en volem parlar en aquest seminari.

Objectius

L’objectiu del present seminari és plantejar un seguit de situacions que ens trobem a l’activitat diària en un Arxiu Històric, pròpiament dit, o gestionant documentació històrica. Tant se val que sigui públic o privat, les problemàtiques poden ser compartides o, si més no, comparades i posades en context per a trobar solucions pràctiques i idees innovadores que permetin donar-li un tomb a la nostra feina i a l’impacte d’aquesta.  Volem compartir experiències, resultats, incerteses i solucions; en definitiva, volem promoure que cada aportació sumi i compartim, des de l’especialitat i els interessos concrets de cadascú, informació que ens permeti aportar solucions i oferir millors productes als nostres usuaris.

Programa

Aquest seminari es planteja com un espai de debat, amb unes preguntes prèvies per guiar-lo.

Com funcionarà?

    • El dia 9 de juliol es penjaran un seguit de preguntes a l’aula Moodle sobre les que els participants hauran de votar per ordre de preferència.
    • Del dia 9 al 10 de juliol es deixarà temps per votar.
    • Les 5 preguntes més votades són les que es debatran, preferentment, el dia 11 de juliol. Si hi ha espai a més debat, es seguirà per la resta de preguntes.
    • El dia 11 de juliol, de 10h a 13h, el moderador guiarà el debat i prendrà nota de totes les propostes o conclusions.
    • Aquestes conclusions es penjaran al Moodle, que restarà obert els propers dies per poder baixar el material.

Moderador:

Joan Soler Jiménez

Joan Soler Jiménez (Terrassa, 1975) és llicenciat en historia (UAB), diplomat en Arxivística, Diplomàtica i Paleografia (Scuola Vaticana di Paleografia ed Archivistica), diplomat en Lletres Llatines (Università Pontificia Gregoriana) i postgraduat en Gestió de Documents electrònics (ESAGED). Actualment és director de l’Arxiu Històric de Terrassa i president de l’Associació d’Arxivers – Gestors de Documents de Catalunya, des del 2013. També és professor de Diplomàtica medieval, moderna i contemporància l’Escola d’Arxivística i Gestió Documental de l’UAB (ESAGED).

Participants màxims: 30

Durada: 3 hores (virtual)

Preu: Gratuït

Data i lloc:

Aula Virtual Moodle (dies 9-10 de juliol, i posterior al 12 de juliol).

Seminari en directe online per Jitsi: 11 de juliol de 10h a 13h.

Certificat: Assistència

Dates d’inscripció: Fins el 8 de juliol

Inscriu-te al curs!