[09/2022] Com aplicar la norma UNE-ISO 14721:2015 (model OAIS)? Conceptes i principis.

[09/2022] Com aplicar la norma UNE-ISO 14721:2015 (model OAIS)? Conceptes i principis

Des de la seva aparició l’any 2003, el model de preservació digital Open Archival Information System (OAIS), norma UNE-ISO 14721:2015, és el model conceptual en el que es basen tots els sistemes de preservació digital a llarg termini. OAIS es troba en la base tant de sistemes comercials, de sistemes de codi obert, com dels desenvolupats internament per moltes organitzacions. Per aquesta raó resulta imprescindible conèixer tant els principis que guien el model OAIS com la seva estructura funcional. Aquest coneixement és necessari per planificar una correcta gestió electrònica de documents i dades que facilitin la seva posterior preservació, com per redactar plecs de requeriments per a la contractació d’un sistema de preservació digital, com per gestionar i avaluar el correcte funcionament d’un determinat sistema.

Objectius

Amb aquest curs es pretèn:

  • Conèixer els objectius de la norma UNE-ISO 14721:2015 (model OAIS) dins el conjunt de normes de gestió documental i de preservació digital.
  • Aprendre el sistema funcional de preservació digital que implica el model OAIS.
  • Conèixer les principals recomanacions per a la seva implantació en una organització.

Programa

  1. La norma UNE-ISO 14721:2015 i l’encaix amb altres normes de gestió documental.
  2. El concepte de model de preservació digital.
  3. Estructura del model OAIS. El sistema funcional.
  4. Com implantar i avaluar el model OAIS en una organització.

Formador

Miquel Térmens Graells

Doctor en Documentació, llicenciat en Història, diplomat en Biblioteconomia i Documentació. Actualment es degà de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona. Professor titular del Departament de Biblioteconomia, Documentació i Comunicació Audiovisual de la Universitat de Barcelona. Abans ha estat cap d’estudis de la Llicenciatura en Documentació, Coordinador del màster oficial de Gestió de Continguts Digitals (UB-UPF), coordinador del màster oficial en Humanitats Digitals i Coordinador del sistema de preservació digital de la Universitat de Barcelona.

Especialista en gestió de projectes de digitalització i en preservació digital. Ha impartit cursos de preservació digital per encàrrec de diferents universitats espanyoles i llatinoamericanes, d’associacions professionals i d’organismes públics. També actua com a consultor privat en projectes de digitalització i de preservació digital.

Participants màxims: 30

Durada: 4 hores, de 15h a 19:30h (30 minuts descans) (curs virtual)

Preu: 36 € (72 € no socis). Socis aturats 50%

Data i lloc: 20 d’octubre de 2022. Seminari online en directe (JITSI)

Certificat: Assistència

Dates d’inscripció: Fins el 17 d’octubre

Inscriu-te al curs!