L’AAC comunica la decisió de no assistir al Congrés ICA Abu Dhabi 2023

 

Aquest dimecres 12 de juliol, des de l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya (AAC) hem enviat una carta a la presidenta de l’ICA, Sra. Josée Krips, al director executiu Sr. Carlos Serrano, i al vicepresident de finances Sr. Gustau Castanyer, comunicant la no assistència de l’AAC al proper Congrés internacional organitzat per l’ICA i que s’ha de celebrar a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units, del 9 al 13 d’octubre d’enguany.   

La renúncia a participar al Congrés ICA Abu Dhabi 2023 va ser proposada per la Junta de l’AAC i acceptada per l’Assemblea General de l’entitat celebrada el 5 de maig de 2023. 

Els motius pels quals l’AAC ha decidit no participar en aquesta trobada internacional són de caire humanitari atès la marca de respecte pels drets humans fonamentals que el país d’acollida, els Emirats Àrabs Units, dona a ciutadans de diferents col·lectius segons els darrers informes d’Amnistia Internacional (Human rights in United Arab Emirates Amnesty International). L’AAC, atenent al codi deontològic de la professió, i a la mateixa Declaració Universal dels Arxius, no considera coherent participar en aquest esdeveniment per no normalitzar i donar publicitat a un règim polític que no respecta els drets humans bàsics. 

Malgrat això, la carta enviada vol recordar el compromís fidel i la relació estreta que l’AAC ha tingut sempre amb el Consell Internacional d’Arxius del qual som socis actius des de la nostra creació. També declara la ferma voluntat de continuar participant de les activitats internacionals en matèria d’arxius, així com mantenir la participació en els comitès, fòrums i seccions on els arxivers catalans hi són tan presents. Sense anar més lluny, l’AAC seguirà implicada i activa en l’organització del Congrés ICA Barcelona 2025. 

Per descomptat aquesta és una decisió institucional i no té cap efecte sobre els nostres socis individuals, els quals són lliures d’assistir on considerin. 

Podeu llegir la carta íntegrament en aquest enllaç:

Carta de l’AAC a l’International Conucil of Archives, 12 de juliol de 2023 (Català)

Carta de l’AAC a l’International Conucil of Archives, 12 de juliol de 2023 (Français)

Carta de l’AAC a l’International Conucil of Archives, 12 de juliol de 2023 (English)