10a edició de la Jornada de Museus, Gestió Documental i Arxiu
10 març, 2025 - Fina Solà Gasset, Cap d’Unitat de Sistemes d’Informació, MMB i Teresa Soldevila Garcia, Responsable d’Acció social, MMB
Aquest any celebrem la 10a. edició d’una jornada que va iniciar-se l’any 2003 al Museu Marítim de Barcelona, amb l’objectiu de compartir els projectes i el coneixement que es desenvolupen des dels arxius dels museus.
La investigació i innovació als Arxius dels Museus, 27 de març de 2025
Aquest any celebrem la 10a edició d’una jornada que va iniciar-se l’any 2003 al Museu Marítim de Barcelona, amb l’objectiu de compartir els projectes i el coneixement que es desenvolupen des dels arxius dels museus.

Dues dècades més tard, continuem amb la voluntat de ser un espai referent en l’intercanvi d’experiències dels arxius dels museus i una plataforma per poder exposar diferents projectes de recerca i d’innovació, de manera que ens permetin aprendre, compartir i debatre sobre la gestió de la informació i del patrimoni cultural als museus.
En aquesta edició hem incorporat algunes novetats, com la crida a presentar experiències de manera presencial o virtual, el que permet compartir projectes des de diferents indrets del món i oferir més oportunitats de poder-los fer conèixer, així com la creació d’un Comitè Científic per avaluar la idoneïtat de les propostes presentades i que està format per professionals tant de l’àmbit de l’arxivística i la gestió documental com de la museologia.
La jornada constarà de dues ponències base, una d’inauguració, que serà Matti Watton, Senior Archivist del Victoria & Albert Museum, qui ens explicarà els reptes del canvi i la gestió dels arxius del V&A Museum de Londres, i una altra ponència de cloenda que serà Laura Uglean Jackson, presidenta de la Secció d’Arxius de Museus de la Society of American Archivists, qui ens explicarà com es poden enfortir els Arxius dels Museus.
Pel que fa a les experiències podrem conèixer projectes vinculats als arxius dels museus i centres patrimonials ben diversos tant en la temàtica com en la localització geogràfica. Podrem assabentar-nos d’accions que es desenvolupen a Londres, Denver, Barcelona, Natal, Istanbul, Cornellà de Llobregat, Madrid, Berlin, Abu Dhabi entre d’altres.
Una de les altres novetats és que obre la possibilitat de poder assistir-hi de manera presencial o virtual incloent la traducció simultània al català, castellà, anglès i francès i fent-la accessible a persones amb discapacitat auditiva.
La jornada d’enguany s’ha organitzat des dels principis de sostenibilitat. A través de les inscripcions, s’obtindran dades en relació amb la mobilitat dels ponents i participants. Aquestes dades juntament amb el consum d’energia i els residus generats, podran permetre avaluar la petjada ecològica que s’ha generat. En aquesta mateixa línia, s’ha optat per la desmaterialització de la comunicació, prioritzant el format digital en tots els suports comunicatius. Els materials i l’acreditació, patrocinats per una empresa externa, són reciclats i respectuosos amb el medi ambient. Els han elaborat una empresa d’inclusió social, de manera que s’ha donat oportunitats laborals a persones amb discapacitat.
La X jornada de Museus, Gestió Documental i Arxiu, s’alinea amb l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, amb una repercussió directa amb l’assoliment dels ODS:

I no expliquem més perquè us esperem a l’auditori del Museu Marítim de Barcelona o bé per seminari web-zoom, el dia 27 de març d’enguany a partir de les 08:30 h (CET). Cal fer inscripció.
———–
En aquesta jornada col·laboren la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Associació de professionals de l’arxivística i la gestió de documents, l’Associació de professionals de la museologia i l’empresa Medios Avanzados de Cálculo y Diseño S.L.
Deixa un comentari