15es Jornades Imatge i Recerca. Girona, del 21 al 24 de novembre de 2018

17 desembre, 2018 - David Iglésias Franch (Cap de secció de documentació fotogràfica i audiovisual de l'Arxiu Municipal de Girona)

Les Jornades Imatge i Recerca celebraven enguany la seva quinzena edició i, després de 28 anys, s’han consolidat com l’esdeveniment de referència a Europa per als professionals vinculats a la fotografia i als audiovisuals.

15es Jornades Imatge i Recerca al Palau de Congresso de Girona. Acte d’obertura de les jornades. D’esquerra a dreta, Joan Soler, president de l’Associació d’Arxivers – Gestors de Documents de Catalunya, Narcís Sastre, regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Girona, Elsa Ibar, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i Joan Boadas, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge.

 

Durant la tercera setmana del mes de novembre (del 21 al 24) es va celebrar una nova edició de les Jornades Imatge i Recerca, organitzades pel Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona amb la col·laboració de l’Associació d’Arxivers de Catalunya. En aquesta ocasió hi van assistir al voltant de cent cinquanta persones de divuit nacionalitats diferents. Les Jornades Imatge i Recerca celebraven enguany la seva quinzena edició i, després de 28 anys, s’han consolidat com l’esdeveniment de referència a Europa per als professionals vinculats a la fotografia i als audiovisuals, principalment en l’àmbit de l’arxivística, la conservació, i la història.

Les Jornades van començar el dia 21 amb la realització d’un taller sobre conservació amb el títol “Quan es disparen les alarmes, 5 aspectes crítics per a la conservació de la fotografia”, a càrrec del mexicà Fernando Osorio, un reconegut conservador de fotografia de l’escena internacional. Tres dies després, el dia 24, es clausuraven les Jornades també amb un taller. En aquest cas, un taller dedicat a la gestió del color, a càrrec de Bea Martínez, professora de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (CITM) de la UPC, màxima experta en el color digital. La participació en el conjunt dels tallers va ser de  45 persones.

Els dies 22 i 23 de novembre va tenir lloc l’acte central de les Jornades a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, amb la presentació de les ponències, experiències i comunicacions. En aquesta edició es va comptar amb la presència de Frederik Temmermans, de la Vrije Universiteit (Brussel) i Cap de recerca de l’IMEC (Interuniversity Microlectronics Center), que va explicar el desenvolupament de tecnologia per a garantir la integritat de la imatge. Tomislav Ivanjko,assistent de recerca a la Universitat de Zagreb, va presentar una ponència centrada en la gammificació dels arxius fotogràfics, com a sistema de participació ciutadana. Bea Martínez, professora del taller, va fer una aportació més teòrica a la digitalització de la fotografia en color. Per últim,  Joan Boadas, Director del CRDI de l’Ajuntament de Girona, va dedicar la conferència a la teorització i la reflexió sobre la gestió, aportant una visió personal i un seguit de propostes per al desenvolupament futur dels arxius fotogràfics.

Les experiències d’aquesta edició es van centrar principalment a l’Amèrica llatina, amb l’objectiu d’apropar-se a la realitat d’aquesta països i de conèixer els fons i l’activitat que duen a terme determinades institucions, de l’àmbit públic o privat. En aquest sentit, es va comptar amb la participació de Sergio Burgui, de l’Instituto Moreira Salles del Brasil, de Daniel Sosa, del Centro de Fotografía de Montevideo (Uruguai), i Fermando Osorio, en representació de l’empresa mexicana Televisa. Aquestes presentacions van deixar en evidència la important tasca que s’està duent a terme en aquesta països amb algunes iniciatives pioneres en l’àmbit del patrimoni. Per últim,una experiència ben diferent, a càrrec d’Alain Dubois, arxiver del cantó de Valais, que va explicar el treball fet amb un software de reconeixement de veu a l’arxiu de la televisió d’aquest cantó suís.

La programació té en consideració la importància del debat i la participació dels assistents. En aquest sentit, cal fer esment també de l’espai de debat del dia 23, amb el títol “A la cerca de nous públics” a on es va debatre les possibilitats que ofereix l’entorn digital per arribar a usuaris aliens al món dels arxius. Es va parlar de la interacció amb l’usuari, del bon ús de les xarxes socials i molt especialment d’Instagram, de la importància de la creativitat professional, del bon ús de les noves tecnologies, de les dificultats per arribar a determinades franges d’edat, etc. Per fer-ho, es va establir un diàleg entre David Iglésias, Cap de Secció de Documentació Fotogràfica i Audiovisual del CRDI i Irina González, empresària del sector de la Comunicació Audiovisual que va aportar una visió innovadora i creativa al públic assistent.

En l’apartat de conservació dedicat al memorial Ángel Fuentes, es va fer la presentació de la col·lecció de daguerreotips, ambrotips i ferrotips adquirida pel CRDI i que constitueix una de les Col·leccions més importants del país. El Conservador de fotografia Josep Pérez en va fer una valoració. També es va dedicar un temps al record més personal, a partir del relat de Fernando Osorio, col·lega de professió en l’àmbit llatinoamericà.

Per últim, cal fer esment de la sessió de la tarda del dia 23 dedicada a les comunicacions. En total es van presentar 30 comunicacions, per part de persones de 10 nacionalitats diferents, que evidencien l’interès i la necessitat de disposar d’un fòrum d’aquestes característiques per tal de compartir experiències i coneixements. Una vegada més, aquest quatre dies de conferències i tallers van ser una oportunitat per trobar-se amb les i els col·legues de diferents disciplines amb l’interès comú per al patrimoni fotogràfic i audiovisual.

Les actes de les Jornades i el reportatge fotogràfic de les mateixes han estat  publicades online:

https://www.girona.cat/sgdap/cat/jornades_properes.php

Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI). Ajuntament de Girona.

15es Jornades Imatge i Recerca al Palau de Congressos de Girona. Pausa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *