1a Jornada Territori Arxiu: Arxiu del Port de Tarragona – Arqueologia del Punt de Vista

17 octubre, 2022 - Ricard Martínez, Susanna Muriel, Coia Escoda

El 27 d’octubre de 2022 i en el marc del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, tindrà lloc a Tarragona la 1a Jornada Territori Arxiu que organitza l’Arxiu del Port de Tarragona i Arqueologia del Punt de Vista.

Què és Territori Arxiu

Sovint els professionals treballem en els mateixos llindars, sense deixar passar la llum, no en una foscor absoluta, però sí de vegades en la penombra.  

Els territoris són entitats vives, i com a tals, es mouen i canvien la seva fesomia constantment. Aquest és el primer objectiu de la 1a Jornada Territori Arxiu, convidar-vos a obrir la mirada a aquest univers en constant metamorfosi.

Volem mostrar, com es mouen els límits dels arxius. Com canvia tot al seu voltant, la manera de percebre, les inquietuds i les mirades. Res és etern, ni per sempre. De vegades és efímer, d’altres canviant. Per això cal adaptar-se al canvi, admetre allò que és diferent, o que surti dels patrons preestablerts, allò que vagi més enllà. Tot això és el Territori Arxiu.   

Ho descobrirem en aquesta primera jornada que aplegarà ponències i experiències, sobretot, de nous col·lectius; noves visions per mostrar la diversitat natural, orgànica i sorprenent dels Arxius. 

Amb la voluntat de repetir l’experiència cada dos anys, la Jornada Territori Arxiu neix amb l’objectiu d’esdevenir un referent en el territori, i també en els arxius, com un lloc i un moment on debatre i presentar les noves formes de veure els arxius. Volem crear un espai on es donin a conèixer iniciatives relacionades amb el món de l’arxivística i que puguin quedar extramurs, o fora de camp. Especialment, volem descobrir aquelles que siguin díscoles, inesperades, oportunes, perifèriques i creatives. Totes elles contribueixen a eixamplar el territori dels arxius.

L’equip

L’organització d’aquesta primera jornada ha sortit del treball en equip entre els professionals de l’Arxiu del Port de Tarragona, principalment la seva directora: Coia Escoda Murria i l’entitat Arqueologia del Punt de Vista amb Ricard Martínez Teruel i Susanna Muriel Ortiz. El projecte s’ha generat al llarg d’anys de treballar plegats, tot creant i desenvolupant propostes d’arxivística i creació. Finalment, hem combinat les nostres mirades, treballant per tal de descobrir una nova ruta i un nou mode d’habitar els arxius. 

Quan i on tindrà lloc

La 1a Jornada Territori Arxiu tindrà lloc el dijous 27 d’octubre de 2022 en el marc de la celebració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.

Les sessions del matí es faran a la sala d’actes de l’Arxiu del Port de Tarragona, i les de la tarda, al Teatret del Serrallo.

A qui podreu escoltar?

La jornada començarà amb la ponència titulada: “La necessitat del passat: fotografia i futur” a càrrec de Joan Boadas Raset, arxiver municipal i director de l’Arxiu Municipal de Girona, doblement guardonat, en el marc de la Conferència Internacional del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) el passat mes de setembre, on li fou concedit el premi Fellow of the ICA, l’honor més gran que el Consell Internacional d’Arxius pot lliurar a una persona per la seva contribució a l’entitat, i l’Emmett Leahy Award, conegut com el «Nobel de l’arxivística», que reconeix l’esperit d’innovació, dedicació i excel·lència en la gestió de documents i informació. A aquests reconeixements professionals internacionals, voldríem afegir-ne un de més proper, que ha evidenciat en voler participar en aquesta 1a Jornada Territori Arxiu, disposat en tot moment amb tots els professionals i totes les iniciatives que vulguin eixamplar la mirada dels arxius. 

Comptarem també amb Susanna Muriel Ortiz, arxivera especialitzada en Patrimoni Fotogràfic, membre d’Arqueologia del Punt de Vista, la qual amb un títol suggerent: Les espores de l’arxiu. Activitats als llindars de l’Arxivística ens descobrirà noves pràctiques relacionades amb la documentació arxivística i com la seva transmissió pot estendre els límits del Territori Arxiu. Amb una àmplia experiència en arxius públics i en institucions privades, i com a professional autònoma compartirà la seva experiència i coneixements per generar noves activitats, serveis, programes i investigacions al voltant dels arxius. 

La sessió de la tarda que es farà a la sala del Teatret del Serrallo comptarà amb quatre Experiències. La primera amb Jaume Cardona Casanova, fotògraf de Vila-seca i creador del bloc la Makineta del Temps qui ens parlarà del seu projecte: Fotografiant els espais abandonats, un projecte de divulgació de patrimoni en perill.

El seguirà, Mario Pons Múria, guionista, director i productor audiovisual qui amb la seva intervenció sobre: L’espill de la memòria. Documentals amb material d’arxiu ens parlarà d’algunes de les seves produccions documentals com “Aigua, la font de la vida”, “Contracorrent” i “La batalla de la memòria”, totes elles amb un denominador comú: “la reflexió sobre allò que ens fa callar” segons les seves pròpies paraules. 

Miquel Atienza Alarcón i Jerónimo Rodríguez de Andrés, documentalista i director del programa Cachitos de Hierro y Cromo de TVE, ens parlaran de com el projecte de digitalització dels fons de RTVE ha permès la realització de programes com el seu  amb la seva intervenció: Cachitos de Hierro y Cromo. Televisió amb material d’arxiu. 

El torn de les experiències el tancarà Shaday Larios Ruiz, objectòloga i doctora en Arts Escèniques, que forma part d’Oligor y Microscopía, companyia teatral on es creuen la mirada plàstica, amb l’enginyeria poètica en la recerca de la memòria dels objectes documentals. En la seva intervenció, Shaday, ens descobrirà diversos dels seus projectes en l’experiència: El teatro de objetos documentales.

INSCRIPCIÓ I PROGRAMA

La inscripció a la 1a Jornada Territori Arxiu és gratuïta i es pot fer a través d’aquest formulari.

A la pàgina web del  Port de Tarragona podeu consultar el programa complet: https://tuit.cat/wWbah

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *