La correspondència històrica de Francesc Carreras i Candi

19 abril, 2018 - Laia Aleixandri (Arxiu del Gabinet Postal)

Des de l’octubre d’aquest any podeu consultar fins a 2.496 documents, xifra que s’incrementarà a mesura que avancin les tasques de catalogació i digitalització,  disponible a la col·lecció filatèlica Ramon Marull.

Francesc Carreras i Candi (Barcelona, 1862 – 1937) va ser un historiador, advocat, professor i polític català. En la seva dilatada trajectòria professional va destacar en càrrecs de prestigi com la presidència de la Joventut Conservadora (1890), regidor de l’Ajuntament de Barcelona per la Lliga Regionalista (1891-22) o la presidència de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (1918-31; 1934-37), entre d’altres.

Són moltes i diverses les aportacions intel·lectuals de Francesc Carreras Candi, entre els objectes d’estudi figuren la numismàtica, l’excursionisme científic o la història de Barcelona. Però el seu esperit erudit també abordà temàtiques més minoritàries i desconegudes per al públic general, com són la història postal de Barcelona i la filatèlia.

El primer contacte que es coneix amb el món dels segells és als 15 anys d’edat, quan va començar la seva primera col·lecció, una afició que amb el temps el convertí en tot un especialista de la matèria. De fet, el rigor dels seus estudis i l’aproximació a la filatèlia a un nivell més científic fa que alguns autors el considerin el primer tractadista filatèlic de la península.

L’experiència en el camp internacional combinada amb la passió pels segells el portarien a participar en la desapareguda Societat Filatèlica Barcelonesa (1888) i a fundar la Sociedad Filatèlica Catalana (1901) de la qual en seria el president fins al 1904.

La sensibilitat per la filatèlia va projectar-se en la cura i conservació del seu propi fons de correspondència personal i familiar. Un conjunt molt ampli de targetes postals emeses entre 1851 i 1931 que recopilen les relacions amb familiars i amics, algun d’ells coneguts. Però també, projecten un vessant professional amb correspondència amb gent de tot el món, afavorit per les tasques diplomàtiques derivades del càrrec de cònsol de la República Dominicana (1900).

Les targetes postals van arribar al Museu Postal i Filatèlic de Barcelona (1959 – 1992) a través d’una donació de Carme Carreras-Candi i Mercader (1895 – 1985), filla de l’historiador i una apassionada col·leccionista. Les seves generoses contribucions al patrimoni comú no només se cenyeixen als museus municipals de Barcelona, és molt destacable la donació d’un gran gruix de postals i estampes al Museu de Montserrat.

Exemple de la correspondència. Imatge de l’ Arxiu del Gabinet Postal

Encara que la clausura del museu, l’any 1992, va aturar temporalment les tasques de divulgació de la correspondència personal de Francesc Carreras Candi, la reactivació dels seus fons patrimonials a través de la pàgina web de la col·lecció filatèlica Ramon Marull (2010) ha permès activar-lo de nou.

Les tasques d’anàlisi, definició dels camps de descripció i digitalització dels objectes van iniciar-se l’any 2015, allargant-se fins avui dia. D’acord amb la voluntat de la Direcció de Memòria, Història i Patrimoni de l’ICUB, l’arxiu es gestiona a través de l’AtoM, un aplicatiu que permet garantir la sortida en línia d’informació prèviament revisada i normalitzada. La descripció dels objectes ha vinculat aspectes arxivístics amb altres més propis de la documentació de museus, posant el focus sobre els models i tipologies d’enters postals, els segells, sobrecàrregues, etc. Mitjançant aquesta estratègia hem aconseguit ampliar la mirada cap al document des dels diferents públics: col·leccionistes d’història postal, filatèlics, estudiosos de Francesc Carreras i Candi, etc.

El catàleg en línia de la col·lecció d’enters postals de Francesc Carreras Candi es troba allotjat a l’apartat Explora de la pàgina web de la Col·lecció Filatèlica Ramon Marull. Des de l’octubre d’aquest any podeu consultar fins a 2.496 documents, xifra que s’incrementarà a mesura que avancin les tasques de catalogació i digitalització.

Web: http://ajuntament.barcelona.cat/gabinetpostal/

Catàleg d’enters postals Francesc Carreras i Candi: http://ajuntament.barcelona.cat/gabinetpostal/colleccio-postal-carreres-candi/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *