50 anys de l’Arxiu d’arquitectura de referència

7 octubre, 2019 - Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

L’Arxiu Històric del COAC celebra el seu cinquantenari amb una exposició única que mostra 130 dibuixos d’un centenar d’arquitectes que es conserven al seu fons

Lluís Domènech i Montaner. Perspectiva de conjunt de l’Hospital de la Santa Crey i Sant Pau de Barcelona. 1903. Arxiu Històric del COAC.

Dos milions de documents i els fons de 180 arquitectes d’arreu del territori conformen l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes, el més important sobre arquitectura de la Península Ibèrica. Un arxiu que enguany està de celebració, ja que compleix 50 anys de vida, durant els quals s’ha convertit en un centre de referència a nivell nacional i internacional, tant pel volum com pel valor dels seus fons.

Per celebrar-ho, el 7 d’octubre tindrà lloc una festa a la seu de Barcelona, en el transcurs de la qual s’inaugurarà ’50 anys de l’Arxiu Històric’, una exposició de gran format que representa una oportunitat única per veure juntes les peces més representatives dels fons que conserva l’Arxiu.

Exposició commemorativa

Es tracta d’una exposició de gran format, una oportunitat única per veure documentació de projectes a través dels quals s’explica la història de l’arquitectura del nostre país, que es podrà visitar fins el 6 de gener.

Entre el més destacat hi ha el Diorama del Pla Macià, la Universitat de Barcelona, l’Hospital de Sant Pau, el complex d’habitatges de la Meridiana, el restaurant Il Giardinetto el Coliseum, la Ciutat de repòs i vacances de Tarragona o l’Institut Jaume Vicens Vives de Girona.

GATCPAC. Diorama del Pla Macià de Barcelona de l’Exposició La Nueva Barcelona. Barcelona. 1933. Arxiu Històric del COAC.

També hi ha molts més dibuixos de Rogent, Domènech i Montaner, Jujol, Masó, Bonet Castellana, Solà-Morales, Higueras, MBM… tots ells ordenats en funció de l’any de col·legiació dels arquitectes, per tal d’atorgar-los el màxim protagonisme. 

Això també és així perquè la mostra no ha volgut classificar els dibuixos ni per èpoques històriques ni per estils arquitectònics, posant en valor la principal tasca dels arquitectes, més enllà de moviments o estils acadèmics: formalitzar les necessitats de la societat a través de l’arquitectura. D’aquesta manera, igualment, la mostra atorga el màxim protagonisme tant al traç dels dibuixos, com als seus autors, independentment de les influències culturals de l’època. 

Un gran fons d’arquitectura gràcies a les donacions

L’exposició és només un reflex de la quantitat de grans fons d’arquitectura que els arquitectes o les seves famílies i hereus han confiat a l’Arxiu Històric del COAC al llarg d’aquests 50 anys. 

La missió de l’Arxiu Històric segueix sent, en essència, la mateixa que el primer dia: recuperar i conservar el patrimoni documental que generen els arquitectes del nostre país. Així és com Oriol Bohigas se l’imaginava l’any 1969, quan en va impulsar la creació amb l’esperit que cap llegat d’un arquitecte es perdés. 

En l’actualitat, es tracta d’un dels centres de documentació sobre arquitectura més importants d’Europa, amb més de 2.000.000 de documents entre plànols, cartografia, esbossos, dibuixos, publicacions, fotografies, correspondència i arxius audiovisuals, que formen un conjunt que permet recórrer la història de l’arquitectura del nostre país des dels temps de la Renaixença fins als nostres dies. 

La vessant multidisciplinar de la professió queda recollida no tan sols amb projectes d’edificació, sinó d’urbanisme, jardineria i interiorisme. D’aquesta manera, l’arquitectura catalana té en l’Arxiu Històric del COAC el seu referent principal: el racionalisme no es pot estudiar sense consultar-hi fons com ara el del GATCPAC, Rodríguez Arias o Torres Clavé; de la mateixa manera que els investigadors que volen entendre la vessant internacional de la nostra arquitectura caldrà que hi estudiïn l’obra de Bonet Castellana, MBM o Manuel de Solà-Morales.

La tasca primordial de difusió dels fons

Avui, però, l’Arxiu ha adoptat també una altra missió, amb una mirada de futur també crucial: la difusió del seu patrimoni. Un cop dipositats a l’Arxiu Històric, els fons són catalogats per a la consulta pública i la difusió en exposicions, publicacions i altres activitats culturals. Destaca, especialment, la sèrie ‘Col·leccions’, un conjunt d’exposicions de producció pròpia per part de l’Àrea de Cultura del COAC que, periòdicament i de forma itinerant per les diverses seus col·legials, difonen l’obra i figura dels arquitectes i despatxos d’arquitectura que es conserven al COAC. 

A més a més, l’Arxiu Històric col·labora amb institucions culturals de primer nivell nacionals i internacionals, a qui cedeix peces originals per a mostres i publicacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *