Aprendre sobre intel·ligència artificial amb el curs gratuït de ciutadanIA

15 juny, 2022 - Aniol Maria Vallès, membre del Grup de Treball en Transparència i Dades Obertes de l'Associació d'Arxivers de Catalunya (AAC) i membre de la Dada

Fa uns anys ja vaig parlar del curs Copernicus MOOC de dades obertes que va presentar l’Agència Espacial Europea (ESA). I aquesta vegada, us en proposo un de nou, ciutadanIA, relacionat amb la intel·ligència artificial.

No és la primera vegada que faig promoció a la Dada d’un curs de formació extern a l’Associació d’Arxivers de Catalunya. Fa uns anys ja vaig parlar del curs Copernicus MOOC de dades obertes que va presentar l’Agència Espacial Europea (ESA), un curs en el qual podies seguir una formació molt tècnica i pràctica sobre els sistemes de captura, processament i visualització de dades geolocalitzades dels satèl·lits d’observació terrestre europeus. Aquell curs versava sobre tecnologies de les quals es parlava molt en aquells moments com eren les dades massives i alhora la geolocalització. Una immersió en la recopilació de grans quantitats d’informació sobre clima, canvis en la geografia i també en la composició de l’aire, i l’activitat en l’atmosfera i la troposfera. I a partir de totes aquelles dades es presentaven projectes d’aplicació reals tant en agricultura com en meteorologia i gestió dels recursos naturals.

Aquesta vegada, però us proposo un curs relacionat amb la intel·ligència artificial. Sí, aquest concepte que ara està tan en voga i que ens presenten com la gran solució als dilemes transcendentals i la presa de decisions complexes. La situació no és nova i ens portarà molts records de totes les ocasions anteriors en què ens presentaven una tecnologia revolucionària que venia a canviar-nos totalment el paradigma de les noves tecnologies. N’hem vist passar vàries d’aquestes tecnologies i sempre comencen amb un gran entusiasme, llavors passen un període d’escepticisme, i finalment acabem veient les seves limitacions a l’hora de preveure grans desastres i actuar de forma més acurada davant dels grans reptes. Però queda sempre un pòsit tant negatiu com positiu a cada nova onada tecnològica que fa que no podem menysprear la següent ocasió i parem atenció de què en podem obtenir aquesta vegada i a quins reptes ens enfrontarem.

Sé que un curs sobre intel·ligència artificial generarà molts dubtes de per què pot relacionar-se amb els arxius. I per això podeu fer l’exercici de recordar quan ens van començar a parlar de dades massives. Ja llavors teníem els nostres recels perquè sabíem que el valor no està en el volum sinó en la qualitat de les dades. La pandèmia de Covid-19 ens ho va demostrar de nou amb múltiples experiències de com es publicaven dades de forma molt millorable i com el problema de base venia d’una no prou valorada gestió activa de la informació i, per tant, de les dades en fase activa. Doncs amb la intel·ligència artificial no dubteu que passarà el mateix. Si no hi ha una bona base d’informació ben treballada als arxius, la presa de decisió d’aquesta intel·ligència artificial no serà tan acurada i justa com prèviament ens afirmaven que aconseguiríem. Si ha passat amb totes les tecnologies prometedores anteriors, tinguem el convenciment que ens hi trobarem de nou.

Qui hem treballat en projectes amb dades massives aquests últims anys vam poder comprovar com no tot era panacea, i que darrere les grans propostes de treball amb dades massives hi havia una feina prèvia ingent de neteja, tractament i correcció d’aquestes dades. No era res que no intuíssim, però ho havíem de comprovar amb els nostres ulls, que per obtenir la dada de qualitat hi ha d’haver una font de qualitat, i que per molt massiva que sigui la informació si no té un sistema sòlid darrere de verificació i autenticitat, si no es compleix amb totes les propietats essencials que exigim a tot document d’arxiu, es dilapiden molts recursos en una feina prèvia que podria ser molt més àgil.

Doncs bé, ara ens posen davant la tecnologia de la intel·ligència artificial. Un concepte que no és nou, i segurament l’entorn aficionat a la ciència-ficció coneix prou bé, i sap que no és ben bé intel·ligència (no té un raonament propi) ni és ben bé artificial (necessita indicacions humanes). Així, com a intel·ligència artificial hi trobaríem algorismes, automatismes, robotització, i altres procediments que sistematitzen un tractament de les dades per part de les màquines informàtiques i la computació. Però llavors perquè ens hauríem de preocupar en els arxius sobre aquesta tecnologia? Doncs perquè ben aviat ens trucaran a la porta o potser ja hi han trucat i ens l’oferiran, i hem de saber ben bé de què tracta, quines expectatives reals en podríem obtenir i quines promeses no tenen una base sòlida i convincent perquè ens les creguem prèviament.

Ja tenim experiència en matisar els grans anuncis tecnològics de tractament de dades, i aquesta és una ocasió més. Hem de saber quines oportunitats ens ofereix la intel·ligència artificial, però també quines limitacions té a l’hora de decidir-nos si la deixem que entri als arxius. Ens en parlava fa uns dies el Lluís Esteve aquí mateix a la Dada a partir del projecte InterPARES Trust AI. I arran del seu article proposo que el millor per conèixer i entendre de forma bàsica sobre intel·ligència artificial és aprofitar un curs gratuït, oficial, i amb suport institucional.

El curs del qual us parlo s’anomena ciutadanIA i va ser presentat el passat 17 de maig al Palau Robert de Barcelona. En el seu temari hi podrem trobar tot un itinerari pel coneixement sobre la intel·ligència artificial. Començant amb una introducció sobre aplicacions de la intel·ligència artificial en la societat del futur (més aviat en l’actual). Després ens porta a fer que raonem sobre com aquesta intel·ligència s’automatitzarà perquè interactuï amb el nostre entorn. Com ens haurem d’ocupar que les dades i els sistemes siguin intel·ligents (o intel·ligibles?). Passant pel processament del llenguatge natural (transformar la nostra manera de parlar a dades concretes). Com visualitzarem de forma amena tota aquesta informació gràcies a la computació, i quins els sistemes robòtics treballaran per nosaltres en l’aplicació d’aquesta intel·ligència artificial junt amb els sistemes intel·ligents de suport a la presa de decisions. I per finalitzar quines implicacions ètiques i de simbiosi comporta l’aplicació d’intel·ligència artificial.

En l’anunci del curs també s’informa que els continguts sobre intel·ligència artificial giraran al voltant d’un relat general, centrat en la societat digital i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i en com la IA contribueix, des d’aquests aspectes, en la construcció de les ciutats digitals d’avui i del futur. Combinant explicacions de mètodes i conceptes amb exemples i exercicis interactius que mostren usos de la IA emmarcats en la societat digital i els ODS. A més, al llarg del temari es faria valdre l’ecosistema català que ja treballa amb intel·ligència artificial, tot visibilitzant casos d’èxit que exemplifiquen usos reals a Catalunya dels diferents conceptes i mètodes d’aquesta tecnologia.

El curs està dissenyat per especialistes en IA del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence de la Universitat Politècnica de Catalunya (IDEAI-UPC) i compta amb la realització i suport del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i la participació de la Fundació i2CAT, OMNIOS i Elerniam. Consta d’un total de 10 mòduls de 30 hores de formació en total, i el professorat està format per 17 professors del centre de recerca en Intel·ligència Artificial de la UPC, que ens asseguren que el curs pot seguir-lo qualsevol persona, fins i tot sense coneixements tècnics. El temari és completament en català, i tindrem una protagonista virtual femenina anomenada Icàtia que ens ajudarà a inspirar-nos al llarg dels continguts. Un cop puntuat cada exerciti per part del sistema, s’oferirà la possibilitat de repetir tants cops com calgui fins que s’hagi après a resoldre’l correctament i s’oferirà la possibilitat de consultar la solució en temps real.

No és obligatòria la inscripció per endinsar-se a ciutadanIA i la plataforma permet entrar com a visitant, sense registrar-te, i consultar tot el temari. Però sense usuari no obtindràs un seguiment ni se’t crearà un butlletí de notícies, ni et podràs descarregar el diploma final acreditatiu quan hagis completat el curs. A més, cal saber que si complim amb les condicions de rendiment del curs que s’indiquen a la plataforma, podrem demanar un certificat oficial del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence i la Facultat d’Informàtica de Barcelona de la UPC que acrediti que hem superat el curs ciutadanIA amb èxit.

Us deixo amb el vídeo de la presentació del curs perquè us en feu una idea a partir dels seus propis creadors:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *