ArxiEduca: el Centre d’Estudis Joan XXIII de la Fundació Jesuïtes de Bellvitge i l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet de Llobregat

16 abril, 2025 - Núria Cañellas Terradellas, arxivera i membre del Consell de Redacció de LaDada i del Grup de treball "Arxius i educació"

En aquest segon article de la nova secció de LaDaDa, batejada amb el nom d’ARXIEDUCA, hi descobrireu les veus d’una docent, una alumna i un arxiver del Barcelonès parlant sobre la importància d’abeurar-se de les fonts primàries dels arxius.

“No hi ha diàleg possible sense el tres” – Jordi Solà Coll

En aquest segon article de la nova secció de LaDaDa, batejada amb el nom d’ARXIEDUCA, hem viatjat fins a L’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), una ciutat de gairebé 300.000 persones que reposa a la vall del riu Llobregat del que se’n té la primera referència documental el 908. A vista d’ocell, el barri de Bellvitge s’observen centenars d’edificis plens d’hospitalencs i hospitalenques. Quan ens hi apropem, hi identifiquem un dels centres educatius del barri, i a quatre passes, un arxiu municipal per descobrir. Ens hi acostem una mica més.

Alumnat del cicle de grau superior d’Administració i Finances del Centre d’Estudis Joan XXIII de la Fundació Jesuïtes de Bellvitge davant l’edifici de l’AMHL (2025). Foto: AHML

Els protagonistes són una alumna i professora del Centre d’Estudis Joan XXIII de la Fundació Jesuïtes de Bellvitge que es donen la mà amb l’equip del servei didàctic de l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet de Llobregat. Tots ells son testimoni de la importància d’abeurar-se de les fonts primàries dels arxius per a l’aprenentatge escolar i així ho expressa un dels arxivers a qui entrevistem:

“Les fonts primàries diuen el que diuen, no inventen. Són testimonis directes que demostren fets, una mica el contrari d’això que està tan de moda ara, la intel·ligència artificial.” – Oriol Valls, arxiver

Per a l’alumnat i el docent visitar presencialment un arxiu és una oportunitat d’aprofitar un recurs educatiu gratuït per conèixer de primera mà el funcionament d’un servei públic i a la vegada per adquirir coneixements sobre la seva pròpia ciutat a través de la seva documentació històrica.

Alumnat del Centre d’Estudis Joan XXIII de la Fundació Jesuïtes de Bellvitge durant la visita a l’AMHL (2025). Foto: AMHL.

L’Olga imparteix l’assignatura de primer curs Comunicació i atenció al client del cicle de grau superior d’Administració i Finances. Ens explica que arxiva les fotografies en un arxiu digital i que també munta àlbums en format físic.

“Un dels resultats d’aprenentatge del mòdul que imparteixo és la gestió documental i arxiu de la documentació” – Olga Fernández Pérez, docent del Centre d’Estudis Joan XXIII

No és l’única docent que aprofita les visites guiades a l’arxiu per dur-hi a l’alumnat i ens comenta que també ho fan els companys que imparteixen el cicle de grau mitjà de ‘Gestió administrativa’. Des d’aquest centre educatiu són proactius i es posen en contacte amb l’equip de l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet de Llobregat (AMHL) per gaudir d’aquesta activitat que tenen a 15 minuts del seu centre.

L’AMHL fou protagonista de la secció ArxiRuta el 2022 i us n’enllacem l’article per si us pica la curiositat de saber-ne més després de llegir el que hi va descobrir una de les alumnes d’aquest cicle.

“El document que m’ha sorprès més ha estat un contracte de compravenda signat per un notari i escrit en llatí i sobre pell d’animal” – Lídia Flores Muñoz, alumna del Centre d’Estudis Joan XXIII

Ella es diu Lídia i ens confessa que mai havia visitat un arxiu abans d’aquesta activitat formativa, però sí que sabia que a prop d’on estudia hi ha l’Arxiu Històric Municipal de Cornellà de Llobregat (AHCL). Durant la visita que fa amb la resta de companys ens comparteix com, per una banda, li crida l’atenció l’organització de les capses d’arxiu a l’interior dels armaris compactes que es mouen àgilment girant un volant, i per l’altra, dels documents consultats en ressalta uns mapes de relleu i un pergamí de grans dimensions (45,5 x 85,5 cm) sobre la venda d’una peça de terra erma i plantada de vinya de Vilafranca del Penedès de l’any 1606 (amb la signatura manuscrita del notari), consultable en línia i complementat amb la seva transcripció.

Peu d’imatge: Alumnat durant la visita a l’interior d’un dipòsit de l’AMHL (2025). Foto: AMHL.

Aquesta oportunitat de visitar un arxiu a pocs metres del centre educatiu ajuda a enriquir el coneixement de l’alumnat sobre la ciutat, despertar-los la curiositat i interès per la història. I pel que fa a l’alumnat de batxillerat o cicles formatius, com la Lídia, els permet descobrir sortides laborals dels estudis que cursen. “Per l’Arxiu és la manera de donar-nos a conèixer a les noves generacions, d’arribar a infants i joves a qui potser no hauríem pogut donar-nos a conèixer si no fos per aquest canal”, afirma l’Oriol. Ell és un dels arxivers de l’equip que s’encarrega de les visites i dels tallers que ofereix l’arxiu i es nota que estan molt conscienciats de la importància difondre els fons documentals que custodien. Des del 2021 que treballa a l’AMHL com a tècnic d’arxiu. De fet, ens confessa que té el Pla d’Arxius damunt la taula amb la mirada posada a cadascun dels eixos. Així doncs, l’eix 3 sobre Difusió i Comunicació en Educació i Recerca el tenen ben present. Fan bona feina.

“Ens agraden les aliances amb els centres educatius. De fet, ens agraden les aliances amb gairebé tothom.” – Oriol Valls Pérez (arxiver municipal a L’Hospitalet de Llobregat)

Així queda palès a la Guia Intro de L’Hospitalet, una eina virtual que ofereix el servei d’educació de l’Àrea del Servei a les Persones de l’Ajuntament de L’Hospitalet i que recopila un seguit d’activitats educatives de tota mena al que es poden acollir els centres educatius, i entre elles hi ha l’activitat de l’Arxiu a les aules. Durant aquest taller mostren a l’alumnat reproduccions de fotografies històriques i després els demanen que facin un dibuix sobre allò que els hagi inspirat alguna de les fotografies, de memòria i sense tenir-les al davant. “És un exercici molt interessant comparar les imatges amb els dibuixos que han fet els nens i nenes”, ens diu l’Oriol que desenvolupa aquesta activitat. Els infants ho plasmen sobre un paper i l’equip de l’arxiu publica aquests dibuixos al Portal d’Imatges, consultable en línia per a tota la ciutadania.

Pont de la Torrassa: dibuix de l’alumnat de 2n de primària de l’Escola Pau Vila del barri de la Florida (2025). Foto: AMHL

L’AMHL també es cuida de tenir presència a les principals xarxes socials com Instagram (@lharxiu) i Facebook, i disposa de web pròpia i altres pàgines destacables com l’Inventari de l’Arxiu des d’on es pot recuperar en línia els documents com el de compravenda que  ressaltava la Lídia.

Tots ells, arxivers, professorat i alumnat, han après a sumar esforços per explotar el millor de cadascun dels actors que hi participen. La didàctica a través de les fonts primàries és com el cabal d’un riu que segueix el seu curs vers les aules d’aquesta ciutat del Barcelonès i amb el seu testimoni, a poc a poc, van nodrint-se de nous coneixements, aprenen a travessar ponts i a descobrir la història.

#ARXIEDUCA!

ArxiEduca és una secció que promou el Grup de Treball d’Arxius i Educació de l’AAC. Més informació a https://arxivers.com/educacio/

Un agraïment especial al Centre d’Estudis Joan XXIII de la Fundació Jesuïtes de Bellvitge de L’Hospitalet de Llobregat (a l’alumna Lídia Flores Muñoz i a la docent Olga Fernández Pérez) i de l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet de Llobregat (a l’arxiver Oriol Valls).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.