ArxiEduca: l’IES Martí l’Humà de Montblanc i l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà
28 de febrer, 2025 – Núria Cañellas Terradellas, arxivera i membre del Consell de Redacció de LaDada i del Grup de treball “Arxius i Educació”



“No hi ha diàleg possible sense el tres” – Jordi Solà Coll
En aquest primer article de la nova secció de LaDaDa, batejada amb el nom d’ARXIEDUCA, viatgem fins a Montblanc (Conca de Barberà), una vila que desprèn una aroma medieval a través de les seves muralles i embolcallada de vinyes, oliveres i ametllers arrelades a molts anys d’història. Els protagonistes a qui donem veu són un alumne i professor de l’IES Martí l’Humà que es donen la mà amb l’equip del servei didàctic de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (AACB). Tots ells son testimoni de la importància d’abeurar-se de les fonts primàries dels arxius per a l’aprenentatge escolar.

En Nil té guardades al mòbil una gran quantitat de fotografies i vídeos. Desprèn sensibilitat per la història i quan li preguntem que ens expliqui si dona valor a les fonts primàries que es custodien els arxius ens sorprèn amb aquesta frase mereixedora de ser un titular:
“Qui no coneix la història està condemnat a repetir-la” – Nil Abellà (IES Martí l’Humà de Montblanc)
A continuació el coneixerem una mica més. Es diu Nil Abellà. És un alumne montblanquí de 2n de Batxillerat que ha aprofitat el treball de recerca que els ha demanat desenvolupar la professora de Geografia i Història, per endinsar-se a la sala de consulta de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. A través de la consulta i buidatge pacient de les dades del padró d’habitants que els arxivers li han posat a disposició, en Nil ha aconseguit traspassar murs i viatjar fins al segle passat, analitzant comparativament la població migrant de Montblanc del 1924 i el 1965. Ha estat una tasca en què ha combinat la consulta presencial amb la virtual.
La Pilar, que és historiadora i imparteix l’assignatura de Geografia i Història a l’IES Martí l’Humà de Montblanc, ens explica que aquest curs l’equip de l’arxiu els han fet “un taller de com cercar les fonts des de la web de l’Arxiu i l’alumnat estava molt engrescat buscant i remenant per la xarxa”.
“Es tracta de no quedar-se només a l’aula, de relacionar-se amb els centres de la població i poder crear coneixements nous i que els alumnes sàpiguen on poden anar si tenen un interès en algun tema històric que desconeguin” – Pilar Herrerias (IES Martí l’Humà de Montblanc)
Opina que “avui dia, amb tantes pantalles i clics ràpids, aprendre a consultar les fonts primàries permet que tot allò treballat a classe prengui un significat especial i cobri sentit”. Així doncs, cultivant la paciència, en Nil ha anat extraient i anotant en una base de dades les característiques de les persones migrants: d’on provenien, la seva edat, el sexe, la professió… i ens confessa que ha après “com és un padró i com fer-ne un buidatge” i “sobre els moviments migratoris del segle XX, com l’onada dels anys 50-70 que va moure una gran quantitat de persones del sud de la península (Andalusia, Castella la Manxa, Extremadura, Múrcia), emigrant a les zones industrialitzades del nord de la península, a la recerca de millors oportunitats i condicions de vida”.
Però no és l’única activitat que han realitzat amb l’arxiu i ens en destaca algunes que ha viscut al llarg dels anys que fa que està a l’institut. “Llocs de pau, Presó de Montblanc, Els safareigs de la Conca o treballs de recerca” ens són alguns que recorda. Segueix explicant-nos que la que van treballar més va ser la dels Llocs de pau on van fer grups i cadascun treballava un aspecte relacionat amb la Guerra Civil o franquisme (presó de Montblanc, refugiats, expedients de depuració, Hospital de Vallfogona de Riucorb) a través de l’anàlisi de les fonts primàries de l’arxiu. Al final, els alumnes “van fer una presentació per explicar-se uns als altres què havien investigat, què havien après i què els havia semblat l’experiència”.
Els arxivers s’esforcen per apropar les fonts primàries i donen sentit a la tasca de preservació. La Sònia i en Guillem formen part de la plantilla de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà des de l’any 2018 i 2023, respectivament, i fan bategar el seu servei didàctic. Un arxiu que si voleu conèixer una mica més us invitem a llegir la secció de l’ArxiRuta del febrer de 2022 on en van ser protagonistes. Tot l’equip de l’arxiu treballa cada dia per complir els punts que es contemplen a l’eix 3 sobre Difusió i Comunicació en Educació i Recerca del Pla d’Arxius, especialment la col·laboració dels arxius amb els centres educatius de la comarca, ja que els “permet apropa’ns a les futures generacions d’investigadors”. Ben vist. Quan els preguntem quin fruit pensen que n’ha tret l’alumnat de la seva visita ens traslladen que “aprenen des de ben petits què és un arxiu, quines tasques s’hi desenvolupen i quina documentació hi poden trobar”.
“Els enriqueix saber que els arxius són els llocs on poden trobar la seva història més propera, com la de la seva família o la del seu poble” – Sònia Gual i Guillem Serra (Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà)
Ambdós són plenament conscients de la importància d’aquestes activitats amb els centres educatius “per donar a conèixer als més joves el paper i les funcions que realitzen els arxius en la nostra societat” i consideren que “tant els docents com l’alumnat aprenen sobre el patrimoni documental de la comarca i descobreixen noves possibilitats d’investigació i fonts primàries que poden consultar per complementar els seus estudis”. I no van errats. L’alumnat aprèn i el professorat valora positivament l’experiència. És més, la Pilar ens trasllada que “amb els companys del Departament de Ciències Socials també es plantegen col·laborar amb els membres del grup DEMD–Camp de Tarragona (Departament d’Ensenyament – Memorial Democràtic), que fins i tot volen pujar a conèixer l’Arxiu”.
Els serà fàcil. De fet, la Sònia i en Guillem ens traslladen que cada setembre contacten amb els centres educatius de la comarca oferint-los les activitats que han preparat i quan els preguntem si recomanarien a altres arxivers a construir ponts amb els centres educatius ens diuen que “recomanen tenir iniciativa, ser actius i tenir paciència per adaptar les dates i les activitats a les necessitats dels centres”. De fet, ens expliquen que n’han realitzat “amb tres instituts de la comarca: Institut Joan Segura i Valls de Santa Coloma de Queralt, Col·legi Mare de Déu de la Serra i l’IES Martí l’Humà de Montblanc a nivell de secundària. A més, també acostumen a rebre alguna visita d’alumnes universitaris, com la que van rebre l’any passat dels alumnes del Grau d’Història de la Universitat Autònoma de Barcelona. A més de l’activitat didàctica que han realitzat amb l’IES Martí l’Humà de Montblanc i del que se’n parla en aquest article, també ens comparteixen més informació sobre les activitats didàctiques que realitzen els diferents arxius de Catalunya a través del web de Patrimoni Cultural i ens ressalten el seu servei didàctic.
Tots ells, arxivers, professorat i alumnat, han après a teixir un bon vincle que va arrelant a dins i a fora muralla, escampant-se per terres de la Conca de Barberà i amb el seu testimoni, a poc a poc, estem segurs que ajudaran a sembrar la didàctica amb fonts d’arxius entre la resta de la ciutadania.
#ARXIEDUCA !
ArxiEduca és una secció que promou el Grup de Treball d’Arxius i Educació de l’AAC. Més informació a https://arxivers.com/educacio/
Un agraïment especial a l’IES Martí l’Humà de Montblanc (a l’alumne Nil Abellà i a la docent Pilar Herrerias) i de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà (als arxivers Sònia Gual i Guillem Serra) per participar en aquesta entrevista.
Deixa un comentari