ArxiRuta: Arxiu Central de l’Audiència Provincial de Tarragona

24 novembre, 2021 - Enric Mateu Boada (tècnic responsable de l'Arxiu Central de l'Audiència Provincial de Tarragona) i Sergi Borrallo (@laDaDa_AAC)

Avui visitem un arxiu judicial amb pocs recursos que té per objectiu principal resoldre les necessitats internes de documentació

Presentació

L’Arxiu Central de l’Audiència Provincial de Tarragona (AAPT) es troba a la Rambla Lluís Companys, 10, de Tarragona. La titularitat dels fons és de l’Administració de Justícia i la seva gestió correspon al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. El tècnic responsable és l’Enric Mateu Boada.

Façana de l’edifici de l’Audiència Provincial de Tarragona on es troba l’Arxiu

Història

L’AAPT es va crear el juny de 1998. Anteriorment, la documentació es guardava a l’antiga Audiència, a la plaça del Pallol, 3. L’any 1972 es va traslladar a la ubicació actual.

Forma part dels 56 arxius, 54 centrals i 2 territorials o de demarcació, de la Xarxa d’Arxius Judicials de Catalunya, iniciada l’any 1991, i depenent -en l’àmbit funcional- del Servei d’Arxius, Biblioteques i Efectes Judicials (orgànicament adscrit a la Subdirecció General de Planificació i Programes, Direcció General de Modernització de l’Administració de Justícia) del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. A escala orgànica, l’Arxiu i el seu personal depenen dels Serveis Territorials del Departament de Justícia a Tarragona.

Fons documentals

L’Arxiu Central de l’Audiència Provincial de Tarragona custodia 8 fons documentals:  Presidència, Secció 1a (Civil), Secció 2a (Penal), Secció 3a (Civil), Secció 4a (Penal), Institut de Medicina Legal de Catalunya (divisió de Tarragona) i Registre Civil de Tarragona. Aquests documents permeten investigar la història del Dret, la Història Social dels segles XIX, XX i XXI de les comarques tarragonines. El document més antic és un llibre de sentències penals de l’any 1884.

Expedient de divorci de 1935

Personal

El personal humà de l’Arxiu es concentra en el responsable, que és tècnic superior.

Edifici

L’Arxiu es troba ubicat en els baixos de l’Audiència Provincial de Tarragona, un edifici modern, construït  durant l’any 1972 i inaugurat oficialment el 21 de maig de 1973. Concentra l’espai d’emmagatzematge en un únic dipòsit equipat amb sistema de renovació d’aire però sense aparells de climatització, amb capacitat per a 1.327 metres lineals.

Dipòsit d’arxiu de l’AAPT

Serveis

Els serveis que ofereix l’Arxiu van adreçats principalment als usuaris interns, oficines judicials que formen l’Audiència Provincial. Entre aquests serveis trobem les transferències documentals, les consultes, els préstecs, i l’assessorament i control dels arxius de gestió dels diferents òrgans judicials. Lògicament, aquests serveis no estan sotmesos a taxes. No disposen de lloc web ni de xarxes socials per a la difusió dels fons documentals.

Gestió documental

El grau d’implantació de l’Administració Electrònica a l’Administració de Justícia és baixa. L’Arxiu ha participat en algun projecte de gestió documental, com per exemple, en la definició de les metadades del Mòdul d’arxiu de la plataforma e-Justícia.cat.

Peculiaritats

Una de les particularitats que diferencia l’AAPT de la resta és que es tracta d’un arxiu central judicial, adreçat als usuaris interns dels òrgans judicials, i –per tant- amb poques consultes procedents d’usuaris externs.

La part més habitual de la seva feina, a diferència del que passa als arxius històrics, va adreçada a atendre les sol·licituds documentals (préstecs i consultes) dels òrgans judicials. En contrapartida, els inventaris són més sintètics perquè pretenen, sobretot, la localització àgil de la unitat documental, més que no pas la seva descripció detallada.

El tècnic responsable gestionant préstecs de documents

Visió Professió

Preguntem al tècnic responsable, Enric Mateu, com veu la situació actual de l’arxivística pel que fa a la professió i als centres i ens comenta que no és especialment optimista. La manca de recursos pel que fa a infraestructures i personal és crònica. Per altra banda, veu que l’arxivística no acaba de trobar el seu lloc en un entorn electrònic com el dels anys vinents.

Creu que caldria millorar la formació dels arxivers, que hauria de ser més transversal, i la implicació dels responsables polítics hauria de ser més gran.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *