ArxiRuta: Arxiu Central dels Jutjats de Tarragona

14 desembre, 2021 - Mercè Iglesias Solé i Josep Samper Mora (responsables tècnics de l'Arxiu Central dels Jutjats de Tarragona) i Sergi Borrallo (@laDaDa_AAC)

Avui visitem un arxiu de creació recent que ha permès posar ordre i control a la documentació dels jutjats i prestar un bon servei

Presentació

L’Arxiu Central dels Jutjats de Tarragona (ACJT) es troba en dues ubicacions diferents, a l’avinguda President Lluís Companys, 10 i a l’avinguda Roma, 23 de Tarragona. La titularitat dels fons és de l’Administració de Justícia i la seva gestió correspon al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Els tècnics responsables són Mercè Iglesias Solé i Josep Samper Mora.

Façana de la seu de l’arxiu de l’avinguda Roma, 23

Història

Ambdós arxius es van posar en funcionament l’any 2008, prèviament i fins que no es van adequar ambdues instal·lacions, les funcions de l’arxiu dels jutjats estaven integrades en l’Arxiu Central de l’Audiència Provincial. I encara més enrere en el temps, la documentació es guardava a l’antiga Audiència, a la plaça del Pallol, 3. L’any 1972 es va traslladar a la ubicació actual. 

Forma part dels 56 arxius, 54 centrals i 2 territorials o de demarcació, de la Xarxa d’Arxius Judicials de Catalunya, iniciada l’any 1991, i depenent -en l’àmbit funcional- del Servei d’Arxius, Biblioteques i Efectes Judicials (orgànicament adscrit a la Subdirecció General de Planificació i Programes, Direcció General de Modernització de l’Administració de Justícia) del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. A escala orgànica, l’Arxiu i el seu personal depenen dels Serveis Territorials del Departament de Justícia a Tarragona. 

Fons documentals

L’ACJT custodia i gestiona 31 fons. Entre els més rellevants trobem el del Jutjat de Primera Instància número 4, perquè era l’antic Jutjat Municipal de Tarragona, i també el de la Junta electoral de Zona i Magistratura del Treball. Aquests documents permeten investigar la història del Dret, la Història Social dels segles XIX, XX i XXI de les comarques tarragonines. 

Els documents més antics són: expedients Civils i Penals des del 1857 del Jutjat Municipal de la Canonja (Tarragonès),  expedients Penals des del 1860 del Jutjat Municipal de Tamarit (Tarragona), expedients instruïts pels bombardejos durant la Guerra Civil a la ciutat de Tarragona i el Morell (1937-1939).

Diligències instruïdes amb motiu dels bombardejos de 17 de juny de 1937

Personal

A l’Arxiu  hi treballen dos tècnics superiors, un responsable per a cada seu.

Edifici

Pel que fa als edificis, una seu es troba en el Palau de Justícia, a l’avinguda President Lluís Companys, 10. Aquest edifici va ser construït durant els anys 1971-1972 per albergar els òrgans judicials de la ciutat de Tarragona i va ser inaugurat el 21 de maig de 1973. L’altra seu es troba a l’avinguda Roma, 23, es tracta d’un bloc d’edificis modern d’habitatges construït l’any 2001.

Cada seu conté un dipòsit d’arxiu, el del Palau té capacitat per 1.912 metres lineals i el de l’avinguda Roma per 1817,4.

Dipòsit de la seu de Lluís companys

Serveis

Els serveis que ofereix l’Arxiu van adreçats principalment als usuaris interns, oficines judicials dels diferents jutjats de Tarragona. Entre aquests serveis trobem les transferències documentals, les consultes, els préstecs, i l’assessorament i control dels arxius de gestió dels diferents òrgans judicials. Lògicament, aquests serveis no estan sotmesos a taxes. No disposen de lloc web ni de xarxes socials per a la difusió dels fons documentals. 

Gestió documental

El grau d’implantació de l’Administració Electrònica a l’Administració de Justícia és baixa. L’Arxiu ha participat en algun projecte de gestió documental, com per exemple, en la definició de les metadades del Mòdul d’arxiu de la plataforma e-Justícia.cat. Tot i no ser un projecte específic, també cal destacar l’aplicació de taules d’avaluació i l’eliminació d’expedients de judicis de faltes i, pròximament, de diligències prèvies.

Peculiaritats

El que diferencia l’ACJT de la resta és que es tracta d’un arxiu central judicial, adreçat als usuaris interns dels òrgans judicials i, per tant, amb poques consultes procedents d’usuaris externs.

Entre les seves peculiaritats, la principal és que la seva feina habitual, a diferència del que passa als arxius històrics, va adreçada a atendre les sol·licituds documentals (préstecs i consultes) dels òrgans judicials. En contrapartida, els inventaris són més sintètics perquè pretenen, sobretot, la localització àgil de la unitat documental, més que no pas la seva descripció detallada.

Despatx i zona de treball de l’arxiu de Lluís Companys

Visió Professió

Segons els tècnics responsables, la situació actual de l’arxivística no és idònia, ja que la manca de recursos pel que fa a infraestructures i personal és crònica. Les instal·lacions són clarament deficients i no reuneixen els mínims estàndards de seguretat i control de temperatura i humitat que permetin un correcte manteniment de la documentació dipositada. Pel que fa a l’àmbit de l’arxivística en l’Administració de justícia li manca més presència dels tècnics arxivers en els llocs de decisió. Finalment, pel que fa a les millores creuen que caldria disposar d’una formació arxivística més transversal, i una major implicació dels responsables polítics.

2 respostes a “ArxiRuta: Arxiu Central dels Jutjats de Tarragona”

  1. M. del Carme Navarro Giné ha dit:

    Hola

    Soc Mª del Carme Navarro Giné, de 73 anys i residents a La Serra d’Almos, Besnéta de Domingo Borrell Vernet nat el 29/8/1866, mort de un tiro l’any 1901, pel seu cunyat Ramon Cedó Barceló que fou jutjat i empresonat.

    Suposem que el judici es va fer a Falset al Jutjat de Primera Instancia

    Desitjaria poder enterarme de com va anar tal judici

    Esperant rebre informació vostra, si es que la teniu, o indicarme on dirigir-me

    Atentament

    Carme Navarro

  2. Estefania Genovès ha dit:

    Bon dia, primer que tot demanar disculpes per la tardança en contestar el seu missatge. Prenem nota i mirarem si trobem alguna informació sobre el cas del seu besavi, tot i que en les dates que va succeir la seva mort, és complicat ja que no es conserva molta d’aquella documentació. Li agrairíem que qualsevol comunicació sobre aquest tema la fes a través del següent correu electrònic: arxiu.reus@xij.gencat.cat. Esperem poder donar-li resposta a la seva consulta. Salutacions cordials

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *