ArxiRuta: Arxiu Històric de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

4 juliol, 2022 - Adriana Vázquez Balló (cap del servei de l'Arxiu Històric de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya) i Sergi Borrallo Llauradó (Consell de Redacció de la Dada)

Més de 50 anys preservant el llegat dels arquitectes de la província de Girona

Presentació

L’Arxiu de la Demarcació de Girona del COAC és un arxiu privat que posa a disposició de la societat els projectes d’arquitectura més rellevants del territori. Es troba ubicat a la plaça de la Catedral, 8, de Girona i la seva cap de servei és Adriana Vázquez Balló.

Façana de la Pia Almoïna. Autor: COAC. Fons Col·legial. Arxiu COAC

Història

Un dels principals actius del COAC, per la unitat, volum i importància del seu fons, és l’Arxiu Històric, el qual constitueix el llegat més important de l’arquitectura catalana moderna i contemporània, essent el més important de la Península Ibèrica i centre de referència a escala nacional i internacional. 

L’any 1931 es creen 6 col·legis d’arquitectes a tot l’Estat, entre ells el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) per a donar resposta a la regularització de la professió feta un any i mig abans. Durant la Guerra Civil Espanyola, el COAC passa a assumir la defensa dels valors democràtics i de llibertat d’expressió. L’Arxiu Històric del COAC fou creat l’any 1969 per a preservar els fons antics que posseïa el Col·legi provinent de l’Associació d’Arquitectes i iniciar, també, una col·lecció sistemàtica de tots els arxius d’arquitectes catalans notables conservats fins llavors en els respectius àmbits familiars.

A mitjans de la dècada dels anys 60 existia entre els arquitectes una preocupació creixent per la ràpida destrucció del patrimoni arquitectònic causat pel creixement econòmic. Tant a les ciutats com a la costa s’assistia a la desaparició d’edificis, enclavaments i paisatges de forma ràpida i incontrolada. Per això, ja a principis dels anys 70, un grup d’arquitectes en el si del COAC, decidiren, com a reacció, passar a l’acció i començar a documentar aquell patrimoni amenaçat. Es llançaren a recollir imatges, plànols originals, elaboraren catàlegs d’elements a protegir, es personaren davant l’administració amb el tènue exercici de democràcia que el règim permetia. Aquella primera embranzida del Col·legi a Barcelona aviat es va escampar per les Demarcacions.

En el cas de Girona hi ha documents que avalen el projecte del qual havia de ser el futur Arxiu Històric – Centre de Documentació ja el 1970, a partir de la guspira que representà la documentació de l’arquitecte noucentista gironí Rafael Masó i Valentí.

9510 – Casa Batlle. 1908-1910. Fons Rafael Masó

Fons documentals

En l’actualitat, l’Arxiu Històric de la Demarcació de Girona del COAC custodia els fons documentals dels arquitectes i fotògrafs següents: Joan Martorell, Bernardí Martorell, Jeroni Martorell, Isidre Bosch, Ignasi Bosch, Rafael Masó, Enric Catà, Ricard Giralt Casadesús, Joan Roca Pinet, Josep Esteve Corredor, Pelayo Martínez Paricio, Josep Claret, Joan Salvatella, Josep Pratmarsó, Joan Xicart, Joaquim M. Masramon, Josep Duixans, Joan M de Ribot, Joaquim Fort de Ribot, Camil Oliveras, Josep Bori, Carles Bosch i Joan Lluís Frigola, Ferran Galí Casademont, Manuel Martín Madrid, Alfred Fernánez de la Reguera i Hereu-Español Arquitectes.

L’Arxiu també custodia un fons d’imatges molt important i també tots els projectes del Departament de Visat des de l’any 1980.

Tots aquests fons esdevé imprescindible per conèixer l’arquitectura de la Demarcació de Girona des de finals del segle XIX fins a l’actualitat.

26596 – Rambla de Figueres. Ca. 1918. Fons Pelayo Martínez

Personal

Pel que fa al seu personal, l’Arxiu compta amb una tècnica d’arxius, Ariadna Olivé, i una arquitecta, Adriana Vázquez.

Edifici

Actualment, l’Arxiu Històric de la Demarcació de Girona, que es troba ubicat a la tercera planta de l’edifici de la Pia Almoina de Girona, és un servei que integra tant l’Arxiu Col·legial, testimoni de la gestió de la demarcació des de l’any 1932; el fons de Visat; i els fons de plànols i imatges procedents de les donacions dels arquitectes. Els fons es troben custodiats en un dipòsit equipat amb capacitat 3.000 lineals de documentació.

Instal·lacions de l’Arxiu. Autor: Desconegut. Entorn 1983. Fons Cervera Moner Pla. Arxiu COAC.

Serveis

El principal servei que ofereix és el de facilitar els projectes i documents tècnics als arquitectes col·legiats i a la ciutadania en general. 

Projectes

Entre els seus projectes destaca l’obra de l’arquitecte noucentista gironí Rafael Masó. A més, a poc a poc es van digitalitzant els fons documentals custodiats per poder-los publicar al web: http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/fons.html

Peculiaritats

Es poden trobar des de projectes d’arquitectes en la seva etapa d’estudiants, obres arquitectòniques o, fins i tot, objectes de disseny.

72 – Reforma de l’església de Puig-Reig. Bernardi Martorell. Fons Martorell

Visió de la professió

Finalment, preguntada per la visió de la professió, es comenta la desconeixença per part de la ciutadania de la funció que realitzen els arxius per a la cultura i com això implica el poc finançament i recursos que es dona a aquest tipus de centres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *