ArxiRuta: Arxiu Municipal de Begur

15 març, 2022 - Núria Casellas i Noguer (tècnica de l'Arxiu Municipal de Begur) i Sergi Borrallo Llauradó (consell de redacció de la Dada i tresorer de l’AAC)

Avui visitem un dels arxius municipals més petits de Catalunya que conserva l’essència de la nostra professió

Presentació

L’Arxiu Municipal de Begur (AMB) es troba ubicat al carrer Bonaventura Carreras, 11, de Begur. La direcció recau en la tècnica  Núria Casellas i Noguer i la titularitat correspon al mateix Ajuntament de Begur.

Entrada de l’edifici Escoles Velles, on es troba l’Arxiu Municipal de Begur

Història

La data de creació de l’AMB és el 21 d’abril de 1991. La documentació municipal durant el s. XIX es guardava al mateix Ajuntament situat a la Plaça de la Vila, a partir de 1946 es va traslladar al nou edifici situat a la plaça de l’Església. 

Amb la creació de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà el 1984 i la promulgació de la llei d’arxius de 1985 la documentació de l’arxiu de Begur era traslladada a l’Arxiu Comarcal ubicat a la Bisbal d’Empordà (creiem que només va ser una part de la documentació). És a l’Arxiu Comarcal on la documentació fou sotmesa a un primer ordenament, de fet es conserva encara ara alguna documentació ubicada en capses amb el segell de l’Arxiu Comarcal. 

L’any 1989 l’Ajuntament de Begur elaborava la redacció d’un projecte cultural, sustentat en part en l’acord pres pel Ple Municipal, en sessió de 18 d’agost de 1988, on s’aprovà un projecte de remodelació d’un edifici que havia estat les antigues escoles. El projecte cultural contemplava la recuperació de la documentació conservada a l’Arxiu Comarcal, i en aquest sentit es contractà un tècnic d’arxiu, i començà a condicionar el nou edifici, plantejat com a centre cultural i com a nova seu de l’AMB. L’edifici cultural emplaça diversos serveis municipals: biblioteca, arxiu, ràdio municipal, sala d’exposicions, llar d’infants i àrea de cultura. 

Fons documentals

Es custodien 42 fons documentals, per consultar el quadre de fons podeu clicar el següent enllaç:  https://begur.cat/serveis/arxiu-municipal/fons-documentals/quadre-de-fons/

Entre els fons patrimonials i familiars podríem destacar per volum documental i per rellevància local els fons:

– Família Pi Pagès: el fons consta de documents de diferents membres de la família alguns van tenir càrrec municipal, la Gràcia Pagès va ser la mestra de Begur i observadora meteorològica, un dels fills va ser metge. Però a més la família es dedicava al comerç, disposaven de negoci a Cuba i també comercialitzaven amb corall.

– Família Fullola Pericot: interessant la documentació de Salvador Raurich, músic, historiador,  astrònom, prolífic dibuixant i pintor i aficionat a la fotografia que va desenvolupar bona part de les seves activitats entre Begur i Barcelona.

– Família Pi Prats: diferents generacions de la família Pi, destacable l’abundant correspondència comercial.

Dels últims ingressos podríem destacar la col·lecció Pere Madí Rusiñol que consta de correspondència entre el Sr. Pere Madí i Juan Antonio Agüero, marit de Carmen Amaya per a l’adquisició d’una finca a Begur. 

També es disposa d’un important volum d’imatges entre el que podríem destacar la col·lecció Josep Carreras, fotògraf de Begur que ens permet tenir testimoni d’actes, fets i personatges begurencs des dels anys 50 del s. XX.

Fa uns anys es va fer una crida perquè arribés a l’arxiu documentació vinculada a famílies indianes, gràcies a aquesta crida van ingressar diferents fons patrimonials que permeten fer recerca sobre l’emigració a Amèrica i el seu retorn amb fortunes (o no) sota el braç.  Un dels altres temes més sol·licitats per fer recerques són els documents relacionats amb la pesca del corall de la qual en tenim documentació comercial. 

Des de l’Arxiu es participa en l’organització de la Fira d’Indians que se celebra cada any al municipi amb la col·laboració amb l’exposició i organització de les conferències aportant documentació que es pugui tenir sobre el tema escollit. 

Actualment, s’està desenvolupant un nou programa cultural en què es preveu que des de l’arxiu o amb col·laboració amb l’arxiu s’organitzi una exposició a l’any sobre algun tema vinculat amb Begur. 

El document més antic és un capbreu datat el 1407.

Fons Ajuntament de Begur. Llibre de comptes 1810-1811, on es troben referències a la destrucció del castell de Begur

Personal

A l’AMB només hi treballa una persona, una tècnica d’arxiu a mitja jornada.

Edifici

L’edifici on es troba l’arxiu és un edifici rehabilitat, havien estat les antigues escoles del poble fins a mitjans dels anys 70 del segle XX. El nou edifici rehabilitat es va inaugurar el dia de Sant Jordi de 1991. Per a l’any 2023 es preveu fer una renovació.

Actualment, s’estan reorganitzant els dipòsits es passarà a dos dipòsits gestionats per l’arxiu i tres espais més petits gestionats entre les oficines i l’arxiu. La capacitat d’emmagatzematge és de 720 metres lineals. Segons el dipòsit es disposa d’aparells deshumidificadors, i de dispositius pel control de la temperatura i sistemes de seguretat (antirobatori) i de contra incendis. Aparells de climatització només es troben en el dipòsit amb la documentació històrica. 

Dipòsit de l’Arxiu a les Escoles Velles

Serveis

L’Arxiu Municipal té les funcions de gestió, tractament i custòdia de la documentació generada per part de l’Ajuntament. Custodia també fons i col·leccions documentals de particulars, associacions i empreses del municipi. 

Els serveis van adreçats a tothom qui ho necessiti, es reben consultes des de gent del poble que demana curiositats, estudiants que fan treballs  a investigadors universitaris.

La pàgina web de l’Arxiu és https://begur.cat/serveis/arxiu-municipal/, pel que fa a les xarxes socials, no disposa de perfil propi, quan és necessari fer difusió d’algun tema s’utilitza el perfil oficial de l’Ajuntament. 

Conferència de l’exposició “La pesca a Begur”, any 2019

Gestió documental

Entre 2010 i 2016 es va treballar conjuntament entre el Consell Comarcal i diferents municipis de la comarca en el desenvolupament d’un sistema de gestió documental i tràmits electrònics. Per al desenvolupament del sistema de gestió documental es va veure convenient disposar d’un model comú de quadre de classificació documental. A finals de 2016 inicis de 2017 l’Ajuntament de Begur es va despenjar d’aquest projecte comú amb el Consell (entre altres dels municipis participants) i passà a utilitzar una nova eina per a la gestió d’expedients i tràmits.

Des del Baix Empordà es va treballar en el desenvolupament comú d’un quadre de classificació documental abans que sortís la proposta de quadre de la Generalitat. De fet, dos arxivers del Baix Empordà van participar en l’elaboració del quadre promogut i coordinat per la Generalitat. 

Peculiaritats

El que diferencia l’Arxiu Municipal de Begur de la resta és que és dels pocs arxius existents en municipis més petits de 5.000 habitants. 

Fons Família Puig Ferriol. Postals enviades per diferents membres de la família des de l’estranger.

Visió Professió

La Núria Casellas creu que com a arxiu petit i de municipi petit, toca gestionar diversos temes que no serien pròpiament d’arxiu. Principalment, el que troba a faltar són recursos necessaris i que d’altres arxius utilitzen, com per exemple, models, plantilles, i si no és molt demanar algun programa de gestió, etc. Conjuntament amb algun altre arxiu ho van posar en relleu a la reunió gironina del Pla d’Arxius, però es desconeix l’estat d’implantació del Pla. Es pregunta, si no podríem treballar més coordinadament els arxius? Finalment, vol remarcar l’agraïment sincer a l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà per l’ajuda prestada, ja que algunes temporades demanen suport de manera reiterada. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *