ArxiRuta: INSPAI Centre de la Imatge

18 febrer, 2019 - Sergi Borrallo Llauradó (Tècnic de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona)

Seguim la nostra particular ruta d’arxius, avui fem parada a INSPAI, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona

Presentació

INSPAI és sinònim d’Inspiració i Espai. És un dels pocs equipaments específics dedicats al tractament integral de la imatge fixa i en moviment. El podeu localitzar digitalment a twitter, facebook, instagram, vimeo, youtube i en el seu web o, presencialment, a la Plaça de l’Hospital, 6 de Girona, on us atendrà amablement la directora Natàlia Navarro i Sastre i el seu equip de professionals.

Foto: Mar Badal

Història

El seu origen cal situar-lo l’any 1993, moment en què la Diputació rebé en dipòsit l’arxiu d’imatges Emili Massanas i Burcet, fotògraf afeccionat, col·leccionista i pioner de l’estudi de la producció fotogràfica de les comarques gironines. Un any després ingressà el fons Pablito que donà consistència al projecte encetat.

L’any 2006 es produí una reorientació estratègica i conceptual i s’ampliaren els serveis. Actualment, els principals objectius són preservar el patrimoni fotogràfic i audiovisual de les comarques gironines, fer-ne difusió, a més de promoure la fotografia actual i donar-la a conèixer mitjançant exposicions i publicacions.

Fons documentals

INSPAI gestiona 26 fons i 7 col·leccions. Pel seu interès en la història de la fotografia destaquen els fons Emili Massanas i Burcet, Valentí Fargnoli i Rafael Vilarrubias. Cal esmentar també un gruix de fons de fotoperiodistes de la dècada dels seixanta fins l’actualitat: fons Pablo García Cortés, Martí Calvo, Joan Comalat, Dani Duch, Ruiz, Pep Iglésias. En l’àmbit de la imatge en moviment, cal assenyalar el fons Videoplay format per 228 pel·lícules, reportatges, documentals i audiovisuals sobre la vida social, política i cultural de la província de Girona. Finalment, el centre gestiona el fons de la pròpia Diputació.

Custodien més d’un milió i mig d’imatges de l’àmbit geogràfic gironí, català, espanyol, europeu i d’Amèrica Central. El document més antic és una agulla de pit capturada per mitjà del daguerreotip, pels voltants de 1860, de 4×4 cm.

Personal

El centre disposa de 8 persones amb perfil divers. A més de la directora, compta amb dues arxiveres, un documentalista, dues administratives, un tècnic en digitalització i un en difusió cultural.

Dipòsits

Les imatges es conserven en dos dipòsits que tenen capacitat per emmagatzemar 475 metres lineals. En un es conserven positius en blanc i negre i fotografies digitals. En l’altre, positius en color i suports de base plàstica i vidre, que requereixen nivells inferiors de temperatura i humitat relativa.

Serveis

Compta amb els serveis de documentació fotogràfica i audiovisual, assessorament tècnic, difusió i promoció cultural, reproducció i tractament digital, consulta i préstec, i formació. Aquests van adreçats a l’administració local, arxius, biblioteques i centres culturals gironins, a més del públic en general i professional.

Foto: Miquel Millán. INSPAI

Peculiaritats

INSPAI és molt més que un arxiu d’imatges, és un centre integral que gestiona el patrimoni fotogràfic i promociona la fotografia en diversos sectors de la societat. Aquesta afirmació queda palesa en la diversitat de funcions, serveis, usuaris i del propi personal del centre. Cal afegir-hi l’especificitat i complexitat que presenta la fotografia i l’audiovisual, tant des del punt de vista tècnic i legal com de preservació i conservació.

Projectes

En primer lloc, destaca el programa SiGICI (Sistema de Gestió Integral del Centre de la Imatge), una aplicació informàtica que permet gestionar tot el cicle de vida de les imatges, objectes i publicacions.

Aquest 2019, Girona commemora l’any Fargnoli, amb motiu dels 75 anys de la mort del fotògraf. Per aquest motiu, s’han posat en marxa un conjunt d’accions com la publicació Valentí Fargnoli. Una memòria persistent. El fons d’imatges d’Inspai, dins la col·lecció «Quaderns de Fotografia» o l’exposició «El paisatge revelat» que mostra el context social i històric de principis de segle XX i que es mourà en itinerància per diversos municipis gironins.

FOTO: INSPAI Estudi de camp

Com a novetat, esmentar el projecte «Estudi de camp del patrimoni fotogràfic dels museus de la Xarxa Territorial de Museus de les comarques gironines» amb l’objectiu que els centres coneguin la gestió integral del seu patrimoni fotogràfic.

Per últim, el Premi Joves Fotògraf(e)s de Catalunya promociona els joves perquè puguin realitzar diversos projectes fotogràfics.

2 respostes a “ArxiRuta: INSPAI Centre de la Imatge”

  1. M. Assumpció Colomer Arcas ha dit:

    L’any 1993, efectivament, inicia el seu camí l’Arxiu d’Imatges Emili Massanas i Burcet, integrat a l’Arxiu General de la Diputació on Emili Massanas havia col·laborat intensament en temes de fotografia antiga de les comarques gironines durant alguns anys. El director i impulsor d’aquest projecte fou l’arxiver Narcís Castells Calzada que va gestionar amb encert la creació d’aquest arxiu fotogràfic, així com la creació d’un Butlletí sobre temes de fotografia a les comarques gironines i altres línies de publicacions. Castells, també va jugar un paper fonamental en la donació del fotoperiodista Pablito. Posteriorment, la direcció passà a mans del periodista Víctor Gay fins a la seva jubilació.

  2. Sergi Borrallo ha dit:

    Gràcies Xon per aportar-nos aquesta informació detallada, que permet conèixer més sobre l’origen i evolució del Centre de la Imatge, evidentment vinculat a l’Arxiu General de la Diputació de Girona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *