ArxiRuta: L’Arxiu Central de l’Audiència Provincial i dels Jutjats de Lleida (AAPLD)

26 setembre, 2024 - Anna Esteve Florensa, Consell de redacció de la DaDa

Avui visitem un dels arxius que formen part de la Xarxa d’Arxius Judicials de Catalunya: l’Arxiu Central de l’Audiència Provincial i dels Jutjats de Lleida. Permeteu que faci un apunt personal: el primer arxiu de l’administració pública al qual vaig anar, fa anys, però com si fos ahir. Parlem amb les seves responsables: Mònica Corchete Navas i Laura Florensa Peralta.

Presentació

L’Arxiu Central de l’Audiència Provincial i dels Jutjats de Lleida (AAPLD) est troba al carrer Canyeret, 3-5 de Lleida. La titularitat dels fons és de l’Administració de justícia i la seva gestió correspon al Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya. Les tècniques arxiveres responsables són Mònica Corchete Navas i Laura Florensa Peralta.

Història

Podem agafar com a data d’inici de l’Arxiu l’any 1993, moment en el qual s’inicia la tasca d’arxiu de la documentació de l’Audiència Provincial de Lleida per part d’una arxivera contractada com a personal subaltern.

Així i tot, la creació de l’Arxiu Central de l’Audiència Provincial i dels Jutjats de Lleida se situa en l’any 2000, moment en el qual es crea una plaça del cos d’arxivers assignada a l’Audiència Provincial de Lleida.

Anteriorment, la documentació, es guardava a l’antiga Audiència de Lleida situada a la Rambla Ferran número 13. L’any 2001 es va traslladar a la ubicació actual. 

L’Arxiu Central de l’Audiència Provincial i dels Jutjats de Lleida forma part dels 56 arxius de la Xarxa d’Arxius Judicials de Catalunya, iniciada l’any 1991, i dependent -en l’àmbit funcional- del Servei d’Arxius, Biblioteques i Efectes Judicials del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya. A escala orgànica, l’Arxiu i el seu personal depenen dels Serveis Territorials del Departament de Justícia, Drets i Memòria a Lleida. 

Fons documentals

L’Arxiu Central de l’Audiència Provincial i dels Jutjats de Lleida custodia 51 fons, dels quals 30 són fons tancats.

Pel que fa als fons oberts: l’Arxiu rep documentació de les seccions Civil i Penal de l’Audiència Provincial, dels nou jutjats de primera instància de Lleida, quatre jutjats d’instrucció, tres jutjats penals, dos jutjats socials, un jutjat contenciós administratiu, un jutjat de vigilància penitenciària, un jutjat de menors, un jutjat de violència sobre les dones i el Jutjat Degà.

També gestiona la documentació del Registre Civil de Lleida, de la Fiscalia i de la Fiscalia de Menors, de la Junta Electoral Provincial i de la Junta Electoral de Zona.

No és fàcil determinar quins són els fons més rellevants, ara bé, en l’àmbit general, possiblement els més interessants són aquells que destaquen pel tema investigat, l’antiguitat i la continuïtat del fons en el temps o per la seva singularitat. Així doncs, destaquem el fons de la Secció Primera de l’Audiència Provincial de Lleida (1940-2019) i el fons del Jutjat d’Instància 4 i 5 els quals són els òrgans gestors dels antics jutjats municipals i de districte. Els fons del  Tribunal Responsabilitats Polítiques (1938-1969), el Jutjat Especial de Perillositat i Rehabilitació Social (1971-1974) i el Tribunal Tutelar de Menors (1928-1987) ja s’han transferit a l’Arxiu Històric de Lleida.

Aquest tipus de fons permeten investigar el context històric, la conflictivitat social de la zona, els canvis legislatius que s’han anat produint al llarg de la història… però tenen la peculiaritat de ser documents amb un alt grau de dades sensibles i per aquest motiu els usuaris de l’Arxiu Central són bàsicament interns, és a dir, els mateixos treballadors de l’Administració de justícia.

En cas de consultes externes són els Jutjats a través dels lletrats de l’Administració de justícia corresponents qui decideixen sobre l’accés a aquest tipus de documentació tenint en compte la normativa vigent.

Un tret característic de la documentació que conservem a l’Arxiu Central és que la documentació anterior als anys 1940 no s’ha conservat. De les dates anteriors només trobem breus testimonis del que va ser la documentació judicial de l’època.

Com a documents curiosos trobem diferents expedients que tracten sobre l’expurgo de documentació judicial de la primera meitat del segle XX, els quals reflecteixen els kilograms de paper que es van anar destruint i el motiu per fer-ho. També trobem alguns expedients dels anys 1938-1939 originats amb l’objectiu de reconstruir expedients que no havien perdurat.

Personal

A l’AAPLD actualment hi treballen 2 tècniques del cos d’arxivers de la Generalitat i un tècnic arxiver de suport d’una empresa externa.

Edifici

El Palau de Justícia de Lleida engloba dos edificis, un destinat a l’Audiència Provincial i l’altre als jutjats de Lleida. Es va inaugurar el desembre del 2001. El setembre del 2018 es va ampliar i va entrar en funcionament un nou dipòsit per a l’Arxiu Central, amb uns 4.000 metres lineals (ml) de capacitat. L’edifici, ubicat a l’antic barri del Canyeret, fou tot un repte arquitectònic, ja que es troba al talús del turó de la Seu Vella. Així, es caracteritza per la seva planta serpentejant que permet unir el centre històric de la ciutat amb l’emblemàtica catedral.

L’arxiu està format per 5 dipòsits, que tenen, una capacitat conjunta de 5.000 ml i estan equipats amb aparells de climatització. 

Serveis

Els serveis que ofereix l’Arxiu van adreçats principalment als usuaris interns, el personal de les oficines judicials que formen l’Audiència Provincial i els jutjats de Lleida. Entre aquests serveis trobem les transferències documentals, les consultes, els préstecs i l’assessorament en la gestió de la documentació en paper o electrònica i el control dels arxius de gestió dels diferents òrgans judicials.

En el cas que la consulta d’informació provingui d’un usuari extern, l’Arxiu ofereix un servei de suport: es guia a l’usuari sobre com i a on cal fer la sol·licitud de documentació.

Aquests serveis van dirigits, principalment als usuaris interns, però també atenem consultes externes. No oferim cap servei de pagament pels serveis.

Dins de la web del Departament de Justícia, Drets i memòria hi ha un apartat amb la informació principal de la Xarxa d’Arxius Judicials de Catalunya i de la Junta d’Expurgació de la Documentació Judicial de Catalunya. 

Gestió documental/projectes

Pel que fa a la implantació de l’Administració Electrònica, des de l’any 2010 s’està desplegant el sistema informàtic de gestió processal e-justícia.cat, en substitució del sistema Temis II. L’e-justícia.cat permet tramitar els procediments judicials dels jutjats i tribunals de Catalunya de forma 100% electrònica i s’ha implementat en totes les jurisdiccions (civil, social, contenciosa administrativa) tret de la penal, jurisdicció en què es preveu que el desplegament s’iniciï a principis del 2025. Actualment, s’està treballant en el desenvolupament d’un sistema d’arxiu digital.

L’Arxiu ha participat en els grups de treball d’avaluació de judicis de faltes, de les diligències prèvies i actualment estem treballant amb l’avaluació dels procediments abreujats.

Peculiaritats

L’AAPLD es diferencia pel tipus de documentació que gestionem, corresponent a la funció judicial, amb dades especialment sensibles. 

Una altra peculiaritat és que, com la resta dels arxius judicials de Catalunya, la titularitat de la documentació és estatal i la gestió correspon a la Generalitat de Catalunya.

Visió Professió

Creiem que un punt clau per al futur dels arxius i dels seus professionals passa per poder participar des de l’inici en el desenvolupament del sistema de gestió documental com a professionals d’aquest àmbit. Un sistema de gestió documental està compost per vàries peces i cada peça ha d’aportar el seu coneixement.

Moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *