ArxiRuta: L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre

7 febrer, 2019 - Sergi Borrallo Llauradó (Tècnic de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona)

Encetem una nova secció, denominada ArxiRuta, que ens permetrà viatjar i conèixer la diversitat d’arxius del territori català.

Arxiu Comarcal del Baix Ebre.

Presentació

Avui visitem l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre (ACBEB), situat a Tortosa, de la mà del seu director, Albert Curto Homedes. El centre forma part de la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya i és gestionat pel Consell Comarcal.

Història

La creació de l’arxiu es remunta a l’any 1983, amb la signatura del corresponent conveni entre el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament de Tortosa. En aquell moment l’Arxiu Municipal, conservat a les dependències de l’antiga església de Sant Domènec, passà a convertir-se en Arxiu Comarcal. Una dècada i mitja després, es traslladà a la seu actual, col·legi de Sant Jaume i Sant Maties.

Fons documentals

L’arxiu conserva i gestiona 71 fons i 25 col·leccions. Per la seva cronologia (segle XII – actualitat), destaca el fons de l’Ajuntament de Tortosa, que permet investigar diferents àmbits de l’edat mitjana i l’edat moderna. Un altre fons que té especial rellevància és el del districte notarial de Tortosa, compost per 4.000 volums des del segle XIV. També es custodien documents amb suports especials; el fons Ramon Borrell destaca en els fotogràfics i el de Ràdio Tortosa, amb 40.000 discos, en els sonors.

Edifici

La seva capacitat d’emmagatzematge és de 3.000 metres lineals, distribuïts en 6 dipòsits, dos amb prestatgeria compacta i la resta amb prestatgeria oberta. Es tracta d’un edifici històric, del segle XVI, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), fet que dificulta la seva ampliació.

Personal

Els recursos humans dels que disposa el centre són el director, una tècnica d’arxiu i un auxiliar administratiu.

Serveis

S’ofereixen els serveis propis d’un arxiu: préstecs, consultes, assessorament, digitalització, conservació… A més, disposa d’un taller didàctic adreçat a alumnes de primària i secundària. Aquest servei, juntament al fet que es tracta d’un edifici de referència artística i històrica, fan que es rebin nombroses visites de personal molt divers. L’actualitat del centre es pot seguir en algunes de les xarxes socials, concretament, a facebook i twitter.

Peculiaritats

La idiosincràsia de l’arxiu ve marcada per la documentació medieval i moderna que conserva, d’una de les ciutats més importants de Catalunya durant aquella època. També té un pes específic l’edifici històric on es troba ubicat.

Com a curiositat, dir que actualment encara es conserva un dels armaris utilitzats d’arxiu per la Casa de la Vila, durant el segle XVI.

Visió de la professió

Finalment, preguntem al director com veu l’estat actual de l’arxivística. Ens comenta que encara no som prou visibles en la societat i que hauríem de ser més propers. D’altra banda, recolza els canvis i millores del sector però ens encoratja a mantenir l’essència i la funció principal dels arxius.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *