ArxiRuta: L’Arxiu Històric de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla

27 maig, 2019 - Sergi Borrallo Llauradó (Tècnic de l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona)

Avui visitem l’Arxiu Històric de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona

Presentació

L’Arxiu Històric de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (AHSPT) es troba ubicat a la ciutat de Tarragona, és titularitat de la Fundació que porta el mateix nom i és gestionat per l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT)

Façana de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona on està dipositat l’Arxiu Històric de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla.

Història

L’any 1464 el prelat Pere d’Urrea va fundar l’Hospital, en aquell moment havia d’existir alguna habitació o mobiliari on servar la documentació. Tanmateix, s’ha pogut constatar que l’any 1588, quan l’hospital es trasllada a la Rambla Vella –lloc que encara ocupa avui– hi havia una habitació destinada a l’arxiu. 

La documentació de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla ha passat per diverses vicissituds al llarg de la seva història. L’ocupació de l’hospital en diverses ocasions (Guerra de Successió, Guerra del francès, etc) va provocar la crema i pèrdua de molta documentació. L’any 1938 una bomba va deixar molt malmesa la capella i part de l’immoble. Malgrat tot, amb el creixement i transformació de l’hospital a la dècada de 1970 la documentació es va anar acumulant fins al seu trasllat a l’AHAT l’any 2010.

Fons documentals

L’arxiu s’organitza en 5 fons documentals, el propi fons de l’Hospital amb documentació que va des del segle XV fins al XXI, el fons del Teatre Principal des de la seva construcció l’any 1820 fins al seu enderroc l’any 1964, el fons del cementiri ja que l’hospital n’és el propietari des de l’any 1825, un fons de col·leccions factícies i el fons fotogràfic amb més de 2300 fotografies. 

Ofereixen nombroses possibilitats d’investigació, des del coneixement del funcionament de l’hospital al llarg del temps, la investigació del personal mèdic que hi va treballar (metges, infermeres i infermers, religioses i religiosos, etc), l’evolució de la tècnica, etc.

Proposta del Dr. Nolla, metge de l’hospital, per la construcció d’una nova taula d’operacions (1896).

Els documents més antics de l’arxiu responen a documentació econòmica (censals) de mitjans del segle XVI. Però hem pogut recuperar un pergamí datat l’any 1080.

Personal

Només hi ha una persona, amb perfil tècnic, encarregada de l’arxiu. Es diu Neus Sánchez Pié i forma part del personal de l’AHAT.

Edifici

L’AHSPT es troba ubicat a l’edifici de l’AHAT. És un edifici construït a principis de la dècada de 1970 i malgrat les deficiències és un edifici funcional construït pensat per ser utilitzat amb aquesta finalitat. Bé, més aviat pensat per les necessitats que podia tenir un arxiu a la dècada de 1970. Els dipòsits compten amb control i regulació de la temperatura i humitat adequades.

Serveis

Tot i ser un arxiu petit ofereixen els serveis habituals: orientació i assessorament en la consulta dels fons i en la consulta de la biblioteca auxiliar, atenció presencial, per telèfon, i per correu electrònic, etc. Juntament amb l’AHAT, organitzen de manera gratuïta jornades, cicles de conferències i diversos cursos, adreçats a tota la ciutadania interessada en conèixer un dels hospitals més antics de Catalunya.

Disposen de compte de Facebook amb l’usuari “Arxiu Històric Hospital de Sant Pau i Santa Tecla” però en aquests moments utilitzen més altres xarxes com Twitter i Instagram, amb l’usuari “Ahatgn” per compartir la informació.

Peculiaritats

El que diferencia aquest arxiu de la resta és que es tracta d’un dels primers arxius hospitalaris que ha digitalitzat la documentació històrica i aquesta és totalment accessible i consultable a través del web www.ahspt.cat

Coberta del primer llibre del cementiri de Tarragona

Visió Professió

La Neus creu que els arxius hauríem d’estar més presents a la societat. Molta gent desconeix quina és la feina que fem o fins i tot què és allò que conservem. L’educació en la cultura i per extensió, en els arxius, ajudaria a crear consciència sobre la seva importància.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *