ArxiRuta: Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu

13 juny, 2022 - Equip del MATBC i Sergi Borrallo Llauradó (Consell de Redacció de la Dada)

Avui visitem un centre arxivístic que aplega el patrimoni històric documental de Cardedeu

Presentació

El Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu  (MATBC) es troba ubicat al carrer Dr. Daurella, 1, de la mateixa població. La titularitat i gestió correspon a l’Ajuntament de Cardedeu i la seva directora és Teresa Blanch Bofill.

Exterior de l’edifici del Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu

Història

L’arxiu va ser creat per Tomàs Balvey i Bas qui en feu donació, juntament amb la seva col·lecció d’objectes, a l’Ajuntament de Cardedeu l’any 1954. Prèviament a la donació, la documentació es guardava a la casa particular de Tomàs Balvey i després passà a custodiar-se a les instal·lacions de l’Ajuntament.

L’Arxiu del Museu forma un fons tancat en ell mateix i independent de l’arxiu municipal. Aplega un important, ric i divers patrimoni documental, bibliogràfic i hemerogràfic referent a la història del municipi, fet que el constitueix com l’arxiu històric local i amb el qual es pot fer recerca de la història del municipi i l’entorn.

Fons documentals

El MATBC custodia 6 fons documentals, el Fons Balvey, el Fons Fort, el Fons Cot, el Fons Comunitat de Regants i el Fons notarial.

El Fons Balvey té el seu origen en la tasca recol·lectora i arxivística de Tomàs Balvey i Bas qui, amb l’interès de recopilar tota la informació per conèixer la història del municipi, va adquirir i demanar diversos fons procedents de la parròquia, del mateix Ajuntament i, sobretot, de familiars. Els fons Balvey, ampliats amb posterioritat amb noves aportacions i recopilacions, formen ara l’Arxiu del Museu, que conté documents únics de la història del municipi.

El Fons Fort està compost de plaques de vidre, fotografies en paper i negatius, a més de documents i manuscrits, entre els quals en destaquen llibres de notes amb informació sobre la donació de la Casa Daurella, notes entre Tomàs Balvey i el mateix Pau Fort, i fotografies del municipi, d’actes socials i històrics de la vila, que suposen un important testimoni gràfic del Cardedeu dels anys 30 als 60.

El Fons Cot conté una col·lecció gràfica i reculls de premsa que Francesc Cot va recopilar, arxivar i documentar al llarg de més de 30 anys. Cot va dedicar part de la seva vida al Futbol Club Cardedeu, com a cronista, com a jugador i també com a directiu. Amb motiu del centenari del Futbol Club Cardedeu, la vídua i la germana de Cot van donar el seu fons tot seguint la voluntat del difunt. La família donà el fons l’any 2011.

Entre els documents més rellevant trobem pergamins i dietaris de Tomàs Balvey. Els pergamins més antics daten del segle X.

Diversos volums de l’Arxiu Històric

Personal

Al Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu hi treballen quatre persones: dos tècnics, un administratiu i un de manteniment.

Edifici

L’antic Casal Daurella, actual seu del Museu-Arxiu, va ser una de les primeres residències d’estiueig construïda al municipi el 1848. Era propietat de la família Arenas Riera. La casa va ser adquirida el 1907 pel Dr. Josep Daurella i Rull (Barcelona, 1864-1927), doctor en filosofia i lletres, en dret civil i canònic i catedràtic de filosofia i de lògica fonamental de la Universitat de Barcelona, de la qual va ser vicerector el 1924, a més de degà de la Facultat de Filosofia i Lletres i diverses vegades senador en representació de la Universitat de Barcelona. L’any 1973 el seu fill Santiago Daurella de Rull, va fer la donació del Casal a l’Ajuntament de Cardedeu perquè es destinés a activitats culturals.

L’edifici històric té un dipòsit d’arxiu de 32 metres quadrats, equipat amb aparell de climatització i amb prestatgeria compacta.

Dipòsit d’arxiu i taula per a la consulta de documents

Serveis

Es presten els serveis bàsics de qualsevol arxiu: consulta, reproducció, accés en línia a documents digitalitzats, etc. A més a més, també realitzen exposicions, propostes educatives, visites guiades i compten amb els Amics del Museu i el personatge El Follet Verdet. 

Per a més informació podeu consultar el seu web. També disposen de compte a Instagram, Facebook i Youtube.

Peculiaritats

El principal tret característic del MATBC és que el seu origen prové de la tasca recol·lectora i arxivística de Tomàs Balvey i Bas. Aquesta tasca ha permès reunir i preservar els fons documentals històrics d’àmbit local, posar-los a disposició dels investigadors i de la ciutadania en general i ampliar-los amb altres fons documentals tancats.

Fotografia del fons Pau Fort

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *