ArxiRuta: Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de Tarragona

1 març, 2021 - Jordi Piqué Padró (Director del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de l'Ajuntament de Tarragona) i Sergi Borrallo Llauradó (@LaDaDa_AAC)

Avui visitem un Arxiu que es troba en una antiga fàbrica de tabacs i que es perfila com una gran centre cultural municipal

Presentació

El Servei d’Arxiu i Documentació Municipal es troba ubicat a l’Espai Tabacalera, avinguda Vidal i Barraquer, s/n, de Tarragona. La titularitat i gestió correspon a l’Ajuntament de Tarragona i el seu director és Jordi Piqué Padró.

Edifici M2 de l’Espai Tabacalera, on es troba ubicat l’Arxiu 

Història

La data de creació del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal és de juny de 2004. Anteriorment, la documentació es guardava a les golfes del Palau Municipal, plaça de la Font, 1, de Tarragona.

El Servei d’Arxiu i Documentació Municipal consta de quatre seccions: Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona (AHCT), Arxiu Administratiu i Gestió Documental (AAGD), Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona (BHMT) i Centre d’Imatges de Tarragona (CIT).

Fons documentals

L’Arxiu custodia 48 fons documentals, 17 col·leccions, el fons d’imatges i el d’audiovisuals. Per a més informació podeu consultar-los en el següent enllaç: https://www.tarragona.cat/patrimoni/fons-documentals/arxiu-municipal-tarragona/fons-documentals/quadre-de-fons-de-l2019arxiu-historic-de-la-ciutat-de-tarragona

El fons més rellevant, evidentment, és el fons municipal de l’Ajuntament de Tarragona, tant pel seu volum com pel seu abast cronològic. Principalment, les seves possibilitats d’investigació es centren en la història local i per extensió de Catalunya i d’Espanya. Els documents més antics són pergamins del segle XIII.

Pergamí del fons municipal del segle XIII

Personal

Els recursos humans del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal són 12 persones, entre personal tècnic i administratiu. 

Edifici

L’edifici en què es troba l’Arxiu és l’antiga fàbrica de tabacs de Tarragona.

La història de la fàbrica s’inicia l’any 1922 quan es publica a la Gaceta de Madrid l’autorització per a la seva construcció i continua el 1923 amb la col·locació de la primera pedra i l’inici de les obres, que deixaren al descobert la important necròpolis paleocristiana. La fàbrica funcionà entre el 1932 i el 2007 i durant algunes èpoques tingué la producció de tabac més important de l’Estat.

L’any 2007 l’Ajuntament de Tarragona adquirí l’immoble i l’adaptà per a instal·lacions municipals, principalment culturals. L’Arxiu que es trobava en diferents espais (Palau Municipal, oficines administratives de la Rambla Nova, nau industrial, etc) passà a ocupar, l’any 2012, el Magatzem 2 de l’Espai Tabacalera. Posteriorment, s’incorporà la Biblioteca Hemeroteca Municipal. Està previst que en un futur d’altres equipaments culturals com la Biblioteca Provincial o el Museu Nacional Arqueològic també s’instal·lin a l’Espai Tabacalera.

L’M2 de l’Espai Tabacalera disposa de tres dipòsits per a custodiar la documentació, equipats amb aparells de climatització i amb capacitat per a 12.000 metres lineals.

Serveis

El Servei d’Arxiu i Documentació Municipal ofereix els principals serveis arxivístics: servei d’informació i referència, consulta de documentació presencial, consulta en línia de documents, imatges, biblioteca i hemeroteca, servei de reprografia, nombrosos serveis de difusió: publicacions, audiovisuals, exposicions virtuals, visites guiades a centres educatius, entre d’altres.

L’Arxiu es troba present a la xarxa en les següents pàgines web http://arxiu.tarragona.cat i també http://bibliotecahemeroteca.tarragona.cat. Pel que fa a les xarxes socials, utilitza les de l’Ajuntament de Tarragona: Youtube, Twitter, Facebook i Instagram.

Visita guiada a un centre educatiu

Gestió documental

El Servei d’Arxiu i Documentació Municipal ha participat activament en el disseny i implementació de l’Administració Electrònica, el Sistema de Gestió Documental de l’Ajuntament de Tarragona està 100% implementat.

Altres projectes destacables de l’Arxiu són la digitalització i consulta en línia del fons fotogràfic i de l’hemeroteca, l’organització d’activitats anuals sobre la Memòria històrica del Camp de Tarragona, relacionades amb la Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme, i el projecte de difusió adreçat a escolars que permet descobrir com era la Rambla de Tarragona.

Peculiaritats

Les principals diferències del Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de Tarragona de la resta és que es troba ubicat en una antiga fàbrica de tabacs, amb instal·lacions reformades i inaugurades l’any 2012. També cal destacar la direcció i coordinació dels programes de memòria històrica i democràtica de l’Ajuntament de Tarragona.

Cartell del II Congrés d’Arquitectes de llengua catalana organitzat a Tarragona el 1935

Visió Professió

Segons el director, el repte principal de l’arxivística actual a les administracions públiques és tot just el posicionament nou que ens facilita l’administració electrònica.

Pel que fa a les millores necessàries de la professió, creu que caldria consolidar els llocs de treball tècnic, especialistes en documentació electrònica i imatges digitals.

Una resposta a “ArxiRuta: Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de Tarragona”

 1. Silvia Zaragoza Domingo ha dit:

  Bona tarda,

  Voldria poder parlar amb algún responsable de l’arxiu. Estem buscant una documentació molt antiga que potser es trobi en els magatzems de l’antic museu de la Tabacalera.

  Tenim un familiar que hi va treballar fa moltíssims anys, cap a finals del 1800, i creiem que hi va recollir informació d’un germà seu que es va dedicar a viatjar pel món.

  Els cognoms son Domingo, però si poguessim parlar per telèfon ho podria explicar amb més detall.

  Si m’assenyaleu amb qui puc parlar us ho agrairia.

  Atentament,

  Silvia Zaragoza Domingo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *