#ArxiuDeParaules: el glossari arxivístic de l’Arxiu General
17 març, 2025 - Josep Contreras Ruiz, Tècnic de l’Oficina d’Arxiu i Gestió Documental, Montserrat Baldomà Soto, Marta Torrents Granado i Helena Escobar Socias, Tècniques de l’Oficina d’Arxiu i Gestió Documental
Descobreix la secció setmanal de l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona a les xarxes socials
Des de fa tres anys l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona (AGDB) compta amb una secció setmanal a les xarxes socials Instagram i Facebook, i al seu web: #ArxiuDeParaules. El ritme trepidant del nostre món ens obliga a descriure, classificar, endreçar i arxivar l’abundant informació que rebem cada dia: #ArxiuDeParaules vol ser un full de ruta que ens ajudi a tenir a l’abast un conjunt de conceptes relacionats amb la professió arxivística.

En aquest sentit, cada setmana l’@arxiudiba publica la definició d’un concepte il·lustrada amb una imatge i relacionat amb un d’aquests quatre àmbits: l’arxivística i la gestió documental, la fotografia, les biblioteques, i la conservació i restauració. Molts d’aquests termes acostumen a aparèixer en els resultats de cerca que arriben al personal usuari, atès que formen part del llenguatge utilitzat a l’arxiu per a descriure amb precisió els documents.
El 2007 es va publicar la Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC) amb la voluntat d’adequar la Norma ISAD (G) als arxius catalans. Esdevingut un instrument essencial per regular els continguts de les descripcions arxivístiques, la Norma incloïa també un glossari de termes relacionats amb la professió. Tot i això, a les xarxes socials continuava existint un buit i d’aquesta idea va néixer el projecte #ArxiuDeParaules amb l’objectiu d’arribar tant a la ciutadania com als professionals de l’arxivística. En aquest sentit, un dels propòsits de l’ADGB és apropar el llenguatge i les pràctiques arxivístiques a les persones usuàries per tal de millorar la comprensió dels continguts, eines i estratègies pròpies de l’arxiu. Alhora, vol posar en valor la tasca diària que fan les arxiveres i arxivers.
A les xarxes socials de Facebook i Instagram #ArxiuDeParaules té una versió més divulgativa i breu dels conceptes, mentre que al web Inici – Arxiu General – Diputació de Barcelona la definició és més extensa i tècnica. Actualment, el nombre de conceptes descrits supera el centenar. Durant un temps es va realitzar també una enquesta a manera de quiz a les històries d’Instagram que proposava tres possibles definicions d’un concepte.

Del camp de l’arxivística i la gestió documental s’han tractat conceptes destacats com principi de provinença, avaluació documental, quadre d’organització de fons, fons obert i tancat, metadades, transferència documental, nivell de descripció, i unitat documental simple i composta, entre altres.

#ArxiuDeParaules també té una mirada centrada en conceptes del món de la fotografia. En aquest sentit, s’han definit termes com drets d’autoria, domini públic, daguerreotípia, diapositiva, targeta postal, fotografia estereoscòpica, autocrom o píxel, entre altres. Es tracta de conceptes generals per entendre millor la complexitat del document fotogràfic, tant en relació amb la seva materialitat i tecnologia com també en els aspectes de gestió.
L’AGDB custodia aproximadament dos-cents mil documents en suport fotogràfic procedents de diferents fons documentals. Entre els més significatius en destaca el generat per la mateixa corporació, especialment el conjunt dedicat a actes protocol·laris iniciat a començaments del segle XX, i els fons vinculats amb la Casa de Caritat i la Casa de Maternitat. També conserva el Catàleg Monumental, integrat per més de noranta mil fitxes amb informació fotogràfica, gràfica i textual, produït pel Servei de Catalogació i Conservació de Monuments (SCCM), actualment Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). El Servei va ser creat el 1914 sota la Mancomunitat de Catalunya amb el propòsit de catalogar i protegir el patrimoni arquitectònic i artístic català. Fruit d’aquesta missió, el Catàleg Monumental conté el registre gràfic del patrimoni arquitectònic i artístic de Catalunya, i d’altres indrets d’interès per al seu estudi. Amb un ventall cronològic que s’inicia a cavall del canvi de segles XIX i XX, i fins a finals d’aquest darrer, és un testimoni únic i excepcional de la riquesa patrimonial del territori.
També sobresurten els fons privats dels fotògrafs Frederic Juandó Alegret (fotoperiodista esportiu actiu a principis del segle XX), Emili Juncadella i Vidal (fotògraf aficionat, pioner destacat del pirineisme i gran viatger), Antoni Gallardo i Garriga (enginyer i home polifacètic, va ser molt actiu en el món cultural català de la primera meitat del segle XX), Narcís Ricart i Baguer (cofundador de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya i un exponent de la pràctica fotogràfica artística de primers del segle XX), Josep Singla Marsal (fotògraf aficionat que deixa un bon testimoni de la fotografia vernacle a Catalunya), Joan Junyer i Pascual – Dolors Canals i Farriols, Lola Anglada i Sarriera, i altres fons com el del concurs «Catalunya 1934» organitzat aquest mateix any pel diari El Día Gráfico.


Al voltant del món de les biblioteques #ArxiuDeParaules ha tractat termes com biblioteca mòbil, àlbum il·lustrat, literatura grisa, tesaurus, títol uniforme, monografia o col·lecció, entre altres. La difusió de conceptes relacionats amb les biblioteques té un propòsit fonamental: donar a conèixer la col·lecció de la Biblioteca de Reserva i del Centre de Documentació de l’Arxiu General. Ambdós tenen dues funcions: en primer lloc, preservar totes les publicacions de la Diputació de Barcelona des del moment de la seva creació fins a l’actualitat; en segon lloc, fer de biblioteca i centre de documentació tècnica de l’arxiu i facilitar obres de referència i de context de l’Arxiu General al personal investigador i ciutadania.
En total, la biblioteca disposa d’uns vint mil volums. Tots ells es poden consultar al catàleg de la biblioteca. En els darrers anys s’ha fet una tasca de digitalització important de la col·lecció.

L’àmbit de la conservació i restauració és una tasca fonamental als arxius per tal de garantir la preservació i custòdia del patrimoni documental. Conceptes com camisa, pèrdua de suport, galeria d’insectes, microorganismes, marca d’aigua o humitat relativa han desfilat pel glossari a #ArxiuDeParaules.


L’Oficina d’Arxiu i Gestió Documental té la missió de dirigir, organitzar i coordinar les activitats vinculades amb la gestió, conservació, difusió i consulta dels fons documentals de l’AGDB. Disposa d’un sistema descentralitzat d’equipaments: dos arxius administratius, un a l’edifici de Can Serra i un altre al recinte de les Llars Mundet; un arxiu central i intermedi al recinte de l’Escola Industrial, un dipòsit d’arxiu a la Plataforma de Logística (PDL), i l’arxiu del recinte de la Maternitat que custodia la documentació de preservació permanent. Tant l’arxiu de la Maternitat com el de l’Escola Industrial tenen habilitats espais de consulta per al personal investigador i per a la ciutadania. Us animem a visitar l’AGDB per conèixer els seus fons, on trobareu el personal treballador a la vostra disposició.
Deixa un comentari