Arxivem solidaritat! Arxivem el moment! Arxivem la pandèmia! Cambrils arxiva

7 abril, 2020 - Pedro Otiña Hermoso, arxiver de l'Arxiu Municipal de Cambrils

L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Cambrils ha impulsat una nova campanya per tal d’arxivar el moment.

AMCAM. Dibuix d’Aranau Auque Amaya (2020). Núm. reg. 15000-01-01

La feina diària d’un arxiu municipal gira al voltant de l’activitat administrativa pròpia del funcionament de la institució. Les hores disponibles per tal d’impulsar projectes de recerca, investigació i divulgació escassegen de tal manera que els esforços, sovint, s’han de concentrar en aspectes molt concrets i rellevants pel municipi.

En aquest sentit, una de les línies de treball de l’Arxiu Municipal de Cambrils ha estat sempre la documentació de fets històrics passats que d’una manera o altra han afectat la ciutadania. A la darrera dècada en podem destacar tota la feina desenvolupada conjuntament amb el Museu d’Història de Cambrils en recuperar, documentar i divulgar el temporal que entre el 31 de gener i el 3 de febrer de 1911 va resseguir les costes catalanes i valencianes, de nord a sud, que va provocar la mort d’aproximadament 150 pescadors. El resultat final d’aquesta acció va ser la recuperació d’una gran quantitat d’informació, una exposició itinerant i la divulgació de continguts mitjançant el blog https://1911temporal.wordpress.com/. De la mateixa manera es va actuar amb els homenatges al metge cambrilenc Antoni de Gimbernat i Arbós https://www.cambrils.cat/anygimbernat/, i al cardenal Vidal i Barraquer https://www.cambrils.cat/any-cardenal-vidal-i-barraquer.

De sobte, però, el dia a dia, es veu alterat per fets extraordinaris que afecten d’una manera transversal a tota la institució i/o a tota la ciutadania a la qual se li presta servei. És en aquest moment quan des de l’arxiu cal avaluar la necessitat o no d’impulsar alguna acció per tal de documentar el moment.

Som contemporanis d’importants transformacions: globalització, digitalització, xarxes socials, telecomunicacions… Tot avança a una major velocitat que fa una quinzena d’anys. Els arxius, en conseqüència, ens estem adaptant als canvis que la societat ens exigeix. La recerca de documents ja no es limita als expedients administratius i les hemeroteques, cal anar a les xarxes socials per tal de verificar com la ciutadania està vivint aquell moment en concret. El tràfic a les xarxes socials en aproxima fefaentment a l’impacte que el succés té sobre la població i en conseqüència, aquestes, esdevenen un important nucli d’informació i interacció. Informació perquè reflecteixen el dia a dia de les persones amb aquell succés concret. Interacció perquè ens permet contactar amb ells i sumar-nos al projecte de recollida de documents.

L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Cambrils, en la línia iniciada ara fa ja uns anys de documentar tot allò extraordinari que succeeix al municipi i ens afecta directament, com és aquesta pandèmia que ha provocat un parèntesi en el dia a dia de la ciutadania, ha impulsat una nova campanya per tal d’arxivar el moment. 

Aquesta acció al municipi, com diem, no és nova. A conseqüència de l’atemptat d’agost de 2017 ja es va dur a terme una campanya semblant el resultat de la qual va ser una pàgina web https://www.cambrils.cat/memorial-cambrils-18a on es van publicar tots els documents que la ciutadania i institucions van fer arribar a l’Ajuntament de Cambrils i aquells altres que d’una manera espontània dipositaven al lloc de l’atemptat. També amb motiu del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i el passat temporal Glòria es van fer crides semblants amb resultats molt positius.

Normalment, la documentació que la ciutadania aporta acostuma a ser fotografies i vídeos, molts dels quals arriben per diferents cedents. Després de la recepció i de la verificació de les imatges, des de l’AMCAM procedim a formalitzar els ingressos dels documents contactant amb els cedents.

En aquesta ocasió, el principal repte que se’ns planteja a l’arxiu és el de coordinar la feina de recuperació de documentació des de la distància, ates que tot l’equip de l’AMCAM teletreballa. És una experiència nova per tots. En conseqüència i atenent a les restriccions establertes de mobilitat, s’ha considerat oportú iniciar una recollida de documentació digital. Aquesta documentació digital pot ser enviada a l’adreça de correu electrònic arxiu@cambrils.org o mitjançant les diferentes xarxes socials #arxiucambrils.

La feina de difusió de la campanya de recollida de documents ha estat plantejada a partir de la publicació de la crida a les xarxes socials i pàgines webs i portals de l’Ajuntament de Cambrils: https://www.cambrils.cat/ca/l-ajuntament/comunicacio/l-arxiu-de-cambrils-demana-la-col-laboracio-ciutadana-per-documentar-el-confinament.

De la mateixa manera l’acció queda recollida pels diferents mitjans de comunicació que, en una tasca que ja considerem pròpiament de l’acció, publiquen i presenten informació al respecte:

– http://radiocambrils.alacarta.cat/linformatiu/noticia/larxiu-de-cambrils-demana-la-collaboracio-ciutadana-per-documentar-el-confinament

– https://www.revistacambrils.cat/noticia/29030/larxiu-municipal-demana-la-collaboracio-ciutadana-per-recollir-documents-que-illustrin-les

– https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/catalunya-al-dia/cambrils-comenca-a-documentar-la-resposta-social-al-coronavirus/audio/1067813/

– https://tarragonadigital.com/costa-daurada/crida-arxiu-municipal-cambrils-documentacio-coronavirus

– http://reusdigital.cat/noticies/el-camp/larxiu-de-cambrils-demana-collaboracio-ciutadana-documentar-la-lluita-contra-el

La recuperació física de documents així com la d’objectes, de la que es farà càrrec el Museu d’Història de Cambrils, queda posposada fins que passi l’actual estat d’alarma. Amb tot, contactem amb els possibles cedents per tal que ens guardin allò que considererin oportú.

La crida està orientada a totes aquelles persones i empreses que d’una manera desinteressada o professionalment contribueixen a documentar, erradicar, mitigar o prestar suport a la ciutadania en aquest moment tan complicat. Amb aquesta acció pretenem que les iniciatives ciutadanes de solidaritat i suport no quedin a l’oblit. Al contrari les volem documentar per tal que futures generacions tinguin constància del que va fer Cambrils per ajudar-se en temps difícils.

La intenció és poder recollir tota mena de documents: fotografies, cartells, àudios, vídeos, memòries escrites… Ens interessa tot allò que els cambrilencs fan per combatre la pandèmia o per portar millor aquests dies: la fabricació de mascaretes, dibuixos infantils, cartells, imatges dels diferents indrets de Cambrils que els ciutadans puguin fer des dels seus balcons o finestres, vídeos dels carrers deserts, la feina de la policia, bombers, personal sanitari, assistents socials, etc.

AMCAM. Polícia local visitant a població que viu fora de nucli urbà. Núm. reg. 15000-02-01

En finalitzar la recollida de material, la intenció final del projecte és realitzar una exposició física o virtual, o potser una pàgina web per tal de complir amb l’objectiu de retornar a la societat el seu esforç de solidaritat i suport mutu.

Tot plegat ha de servir perquè les generacions futures tinguin la capacitat de conèixer i avaluar la feina feta – en aquest cas d’un municipi -, extreguin les seves conclusions i si s’hi tornen a trobar, puguin decidir quina és la millor manera d’actuar a partir de la consulta de la documentació precedent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *