Arxivers, lletrats i informàtics de les cambres legislatives de l’Estat es reuneixen a les jornades Tecnokrática
28 octubre, 2024 - Joana M. Pastor Perelló, arxivera del Parlament de les Illes Balears i membre del grup de treball de difusió del Grup Espanyol de la Secció d’Arxius i Arxivers Parlamentaris i de Partits Polítics del Consell Internacional dels Arxius.
Els dies 25, 26 i 27 de setembre de 2024 se celebraren a Valladolid, a la seu de les Corts de Castella i Lleó, les jornades Tecnokrática, amb la participació de tres branques de tècnics i professionals de les assemblees legislatives espanyoles.
Com cada any, els arxivers i les arxiveres parlamentàries s’han reunit per compartir projectes i experiències de les seves institucions i posar en comú la tasca duta a terme pels grups de treball. Enguany, però, la novetat ha estat que la XXVI Reunió Anual del Grup Espanyol de la Secció d’Arxius i Arxivers Parlamentaris i de Partits Polítics del Consell Internacional dels Arxius (SSP-ICA) s’ha emmarcat en les jornades Tecnokrática, una trobada conjunta amb lletrats i enginyers informàtics de les assemblees legislatives espanyoles.

Els dies 25, 26 i 27 de setembre de 2024 arxivers, lletrats i informàtics parlamentaris es van trobar a Valladolid, a la seu de les Corts de Castella i Lleó, amb el lema “Innovació per a la democràcia”, en una jornada comuna i dues de sectorials, relacionades totes elles amb les tasques que desenvolupen cadascun dels tres tipus de professionals parlamentaris per separat però també conjuntament. Les jornades, de fet, obeeixen a la necessitat d’unir esforços i treballar en equip per assolir els projectes relacionats amb administració electrònica, un dels principals reptes de les cambres legislatives espanyoles en l’actualitat.
Dimecres horabaixa la presidenta del Grup Espanyol de la Secció d’Arxius i Arxivers Parlamentaris i de Partits Polítics del Consell Internacional dels Arxius (SPP-ICA), María José Cubells (de Les Corts Valencianes), obria la XXVI Reunió Anual acompanyada pel secretari general-lletrat major de les Corts de Castella i Lleó i per les arxiveres de la cambra.
Aquella mateixa tarda, arxivers de Les Corts Valencianes varen presentar una ponència sobre el pla de modernització de l’administració de la seva institució. I els integrants dels grups de treball de gestió documental i de procediments exposaren les conclusions de les tasques dutes a terme durant l’any. El dia finalitzà amb una visita a l’edifici de les Corts de Castella i Lleó. Per la seva banda, els integrants de l’associació ParlaTIC es reuniren en un altre espai per parlar d’interoperabilitat i transferència tecnològica, de col·laboració entre parlaments i de la renovació del sistema audiovisual de les Corts.
Dijous 26 s’inauguraren les jornades Tecnokrática i es realitzaren tres ponències de cadascun dels sectors convocats. Pel que fa als lletrats, la intervenció conjugava un triple enfocament envers els expedients i els documents electrònics, combinant la part tecnològica, la gestió documental i els aspectes jurídics relacionats. A continuació, des del Parlament Europeu, ens xerraren d’intel·ligència artificial i sistemes intel·ligents.
A mitjan matí Vicenç Ruiz, arxiver del Parlament Europeu, introduïa els assistents en la gestió documental i el govern de la informació de la seva institució. El matí va concloure amb l’explicació del projecte d’administració electrònica del Parlament de les Illes Balears des d’un triple vessant: jurídica i organitzativa, tecnològica i de gestió documental. L’horabaixa es va presentar la plataforma pública d’administració electrònica SEDIPUALBA, amb una taula rodona integrada per tècnics de les assemblees que la tenen implementada.

El darrer dia, divendres 27, cadascun dels tres perfils professionals va fer la seva pròpia trobada. Els arxivers seguírem amb les conclusions dels grups de treball, en aquest cas d’avaluació de sèries, d’avaluació de dades i de tipus documentals. A més, des del Senat ens explicaren la seva experiència amb el sistema A3W d’Odilo i l’arxiu electrònic, i es va debatre entre els assistents la proposta de reglament de funcionament del Grup Espanyol SPP-ICA. El matí es tancà amb l’informe de la presidenta del grup, fent especial menció a la renovació dels grups de treball i a l’elecció de càrrecs, i amb unes conclusions de les jornades que, en aquest nou format, van ser qualificades de molt necessàries i estimulants per part dels assistents. Finalment, el president de les Corts de Castella i Lleó va clausurar l’acte a l’hemicicle de la cambra.

Per la seva part, al llarg del matí els lletrats van abordar la problemàtica dels diputats no adscrits, de les reunions no presencials i dels codis de conducta en els parlaments, a banda de debatre sobre la intel·ligència artificial i d’altres qüestions jurídiques. I els tecnòlegs van compartir experiències sobre antivirus i intel·ligència artificial, i es van enfocar en la creació de grups de treball del seu àmbit.
Aquestes jornades a tres bandes, que han reunit per primera vegada arxivers, lletrats i tecnòlegs de les assemblees legislatives en un mateix espai i amb un objectiu comú, han suposat la plasmació en l’àmbit estatal del treball en equip entre els tècnics de les diverses institucions, que ja s’estava duent a terme, però en l’àmbit intern o compartit a petita escala. El futur de la gestió de les assemblees legislatives espanyoles implica fer feina junts en simbiosi aportant cada perfil els seus coneixements i experiències en benefici de les totes i cadascuna de les institucions.
Podeu consultar el programa de les jornades al web de Tecnokrática. I tota la informació de la XXVI Reunió Anual al blog del Grup Espanyol de la Secció d’Arxius i Arxivers Parlamentaris i de Partits Polítics del Consell Internacional dels Arxius i al compte d’X del grup (@sppica). Així mateix, es publicaran els textos i les presentacions de totes les ponències a l’apartat “documents de treball del Grup” del blog.
Deixa un comentari