Arxivers sense Fronteres-Internacional, una aposta per la cooperació i la solidaritat arxivística

3 juliol, 2019 - Ramon Alberch i Fugueras, Arxivers sense Fronteres-Internacional

Arxivers sense Fronteres ha celebrat recentment els seus vint anys d’activitats, període en el qual ha reeixit a materialitzar projectes de cooperació al nord d’Àfrica, l’Amèrica llatina i l’antiga Iugoslàvia.

Acte a la universitat de Guadalajara (Mèxic) amb participació d’AsF

Arxivers sense Fronteres va néixer l’any 1998 a la ciutat de Barcelona per la iniciativa d’un grup d’arxivers/eres que ja portaven un temps implicats en projectes de cooperació solidària a les ciutats de Montevideo, Bogotà i Campinas, així com també a Malabo i a Bòsnia-Herzegovina. Amb l’experiència assolida en aquestes accions es va creure adient formalitzar aquest compromís mitjançant la creació d’una organització no governamental que donés suport efectiu en casos de desastres naturals i, molt especialment, en els casos de resolució de conflictes derivats de guerres civils o transicions de dictadures a règims democràtics on l’organització, la protecció i l’accés als arxius esdevenia un instrument essencial per a la recuperació de la memòria i la defensa dels drets humans.

En l’actualitat (juny 2019) hi ha organitzacions d’AsF a catorze països, concretament a Espanya, França, Mèxic, els Estats Units, Colòmbia, Perú, Equador, Bolívia, Brasil, Xile, Uruguai i l’Argentina, a les quals s’han afegit darrerament el Senegal i la República Democràtica del Congo. Cada AsF és sobirana i genera les seves pròpies activitats i projectes, però de manera voluntària es comprometen a compartir un emblema, uns estatuts i un òrgan de coordinació i govern conjunt denominat Consell Internacional de Coordinació (CIC). De manera periòdica, sigui de manera presencial i també online, el CIC es reuneix per impulsar projectes comuns i coordinar les respectives activitats. Les darreres reunions presencials varen tenir lloc a Córdoba (Argentina) els dies 27-28 de setembre del 2018 i a Quito (Equador) els dies 7-8 de juny del 2018; en ambdós casos, a banda de la reunió de coordinació, es varen organitzar sengles seminaris dedicats a la temàtica dels arxius i els drets humans. El proper encontre serà a Montevideo l’octubre del 2019 aprofitant la celebració del Congrés d’Arxivística del Mercosur.    

Arxiu Nacional Saharaui a Tinduf-2011

És molt rellevant que cada AsF pugui fer compatible l’endegament de projectes al propi país amb la col·laboració en projectes comuns de més ampli abast. En aquest sentit, el projecte més reeixit ha estat el “Projecte d’organització i accés als documents i arxius dels règims repressius a iberoamèrica” (2007-2012) que ha permès la recuperació de documents i arxius sensibles i l’establiment d’un web on es fa visible part d’aquesta informació. Val a dir també que a partir de la trobada a Córdoba es fa visible i efectiu un debat que anava prenent cos en el col·lectiu i que significava la ineludible necessitat d’ampliar el ventall de temes dels quals ocupar-nos. 

Concretament, es va posar un especial èmfasi en constatar que així com en un llarg lapse de temps l’objectiu principal i prioritari fou protegir, organitzar i fer accessibles arxius relacionats amb les dictadures, els conflictes bèl·lics i les transicions polítiques per raons perfectament justificades (en el moment de néixer AsF eren recents encara les caigudes de les dictadures militars del con sud, l’esfondrament del bloc de l’est i el final de la terrible guerra dels Balcans) actualment calia obrir una nova agenda de temes i generar projectes relacionats amb les polítiques de gènere, discriminació racial, joventut i migració, la supervivència de cultures i ètnies minoritàries, la responsabilitat social de les empreses/multinacionals, l’explotació de menors, les extraccions mineres, l’associacionisme sindical, entre molts altres. En realitat, una mirada més àmplia i transversal sobre els drets humans.   

En aquests moments els projectes transversales en els quals cal implicar-hi totes les organitzacions són els referits a Polítiques de Gènere i també sobre Migració i Fronteres, aprovats en la reunió de Quito i ratificats en la darrera reunió de coordinació el mes de gener del 2019. També cal assenyalar que s’ha procedit a formular un nou model de compartir responsabilitats de manera que s’han creat uns grups de treball sobre Finançament, Formació, Projectes, Difusió, Normes i Web. Finalment remarcar que AsF compta amb representants al grup d’Arxius i Drets Humans del Consell Internacional d’Arxius, a l’Aliança per al Govern Obert (Open Government Partnership) i que en els anys 2015-2018 ha format part del Comité Assessor Internacional (CAI) del Centre Nacional de Memòria Històrica de Colòmbia donant suport a la generació de polítiques públiques d’arxius per a la resolució del conflicte armat en el marc del procés de pau signat entre el govern colombià i el grup guerriller de les FARC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *