Barcelona AMB paraula d’arxiu: el podcast de l’Arxiu Municipal de Barcelona

2 desembre, 2021 - Ana Pazos, cap del Servei de Coordinació de Centres, i Rosa Villanueva, tècnica de Comunicació de l’Arxiu Municipal de Barcelona

Us presentem un projecte pioner en el nostre àmbit: posem so i veu a la documentació que conservem, aquella que ens explica la història de la nostra ciutat, des de pergamins d’època medieval fins a testimonis de memòria recent. Ens hi acompanyeu?

Imatge promocional del podcast de l’AMB

Barcelona AMB Paraula d’arxiu és un nou projecte de difusió en format podcast de l’Arxiu Municipal de Barcelona per donar a conèixer els fons documentals que conservem. Es tracta d’una proposta innovadora en l’àmbit dels arxius, però que funciona amb èxit en altres institucions culturals, mitjans de comunicació i, fins i tot, en comunicació corporativa. El projecte neix de la voluntat d’apropar-nos al públic en general, amb un producte de fàcil accés, gratuït i alhora de qualitat. El podcast de l’Arxiu Municipal de Barcelona (AMB) té com a objectiu oferir informació sobre els fons documentals custodiats, a partir de la tria d’una o diverses unitats documentals concretes per episodi, per tal que el públic hi tingui accés en un format assequible des de qualsevol mitjà digital. I és que la voluntat final és transportar l’oient molt més enllà del document: a través de les veus de Xavier Cazeneuve i de Pere-Andreu Jariod, tenim l’oportunitat d’endinsar-nos en les petites i grans històries de Barcelona embolcallades d’una experiència sensorial que ens fa reviure l’emoció del moment narrat, però també la percepció simulada de tenir la documentació a les nostres mans. 

En el desenvolupament del projecte s’ha volgut destacar que no es tracta d’un podcast d’Història, sinó que es tracta d’un podcast d’Arxiu. Així, doncs, com a punt de partida de tots els capítols, s’ha seleccionat un document a partir del qual s’explica un bocí de la història de la ciutat de Barcelona i que, per tant, esdevé el protagonista del discurs. Aquesta selecció s’ha dut a terme, per una banda, en un intent de donar veu als fons conservats en tots els centres d’arxiu que formen l’Arxiu Municipal de Barcelona (Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, Arxiu Fotogràfic de Barcelona i arxius municipals de districte) i, per altra banda, tenint en compte documentació de diverses èpoques i moments històrics. Així mateix, hi surten reflectits els diversos tipus de fons, independentment de si es tracta de documentació produïda per l’administració municipal, fons privats, institucionals o col·leccions. En definitiva, la intenció és mostrar que darrere de documentació que a simple vista pot semblar poc significativa (com en el cas de l’episodi 7, La Història en petits fulls), s’hi amaguen grans episodis de la història i d’altres poc coneguts. I aquest és el següent objectiu del podcast de l’AMB: destil·lar les emocions que neixen del contacte amb els documents originals. Més enllà de la dada històrica, la recerca arxivística topa sovint amb troballes inesperades, com en el cas del Llibre de les fonts (protagonista de l’episodi 5), o bé amb vivències narrades en primera persona que no poden deixar a ningú indiferent (com succeeix en l’episodi 10: La veu íntima de Barcelona: els dietaris personals). 

El primer episodi que inaugura la sèrie de podcasts ho fa amb una presentació de l’Arxiu Municipal de Barcelona, mentre que els continguts de la resta d’episodis s’han seleccionat tot seguint grans temes d’interès, a partir dels quals se n’ha escollit la documentació més significativa. D’aquesta manera, s’han tractat temes tan diversos com els següents:

  • El Calaix de Sastre, el Baró de Maldà i l’Arxiu Històric de la Ciutat (episodi 2) i El Calaix de Sastre i l’Oci barceloní (episodi 4), sobre la vida barcelonina i l’oci entre els segles XVIII i XIX, retratat a partir del dietari de 52 volums del Baró de Maldà;
  • El Llibre de les fonts (episodi 5), sobre el proveïment d’aigua a la ciutat, escrit per Francesc Socies el 1650;
  • El Recognoverunt proceres (episodi 6), sobre la font principal del dret municipal, un pergamí medieval que conté el privilegi atorgat pel rei Pere el Gran als ciutadans de Barcelona el 1284;
  • La Història en petits fulls: la proclamació de la República Catalana (1931) (episodi 7), sobre la història que amaguen els petits fulls volanders, a partir del text de la proclamació que Francesc Macià va fer el 14 d’abril de 1931;
  • La prostitució a Barcelona a la Baixa Edat mitjana (episodi 8), sobre l’exercici de la prostitució entre els segles XIV i XV;
  • El retrat d’una Barcelona abans del gran canvi. Els Quarterons Garriga i Roca, dedicat al conjunt de plànols de la ciutat just abans de l’enderroc de les muralles (episodi 9). 

En altres ocasions, també s’ha tingut en compte la coincidència amb celebracions i esdeveniments de la ciutat. En aquesta línia s’han publicat, per exemple, al juny, l’episodi 3: El Calaix de Sastre i la Nit de Sant Joan, i coincidint amb el Congrés d’Història de Barcelona d’enguany, l’episodi número 11 dedicat a Els arxius, en la salut i la malaltia. 

La locució es completa amb la col·laboració de personal de l’Arxiu i d’especialistes externs que aporten informació rellevant sobre la documentació o el període històric tractat en cada episodi, afegint qualitat a la narració. I és que, en definitiva, Barcelona AMB Paraula d’arxiu pretén ser un producte global, que incorpori la documentació de l’Arxiu explicada per veus expertes i, sobretot, que arribi al gran públic de manera amena i emotiva. 

La documentació utilitzada per a la gravació del podcast és consultable a través del Catàleg en línia de l’Arxiu Municipal de Barcelona i cada episodi està disponible a través de l’apartat Barcelona AMB Paraula d’arxiu del nostre web. Així mateix, també es publiquen a les principals plataformes de distribució d’aquest tipus de producte (Google podcast, Spotify, Anchor, etc.) i se’n fa difusió a través dels nostres perfils de TwitterInstagram i Facebook.

Per últim, és important destacar la voluntat per part de l’Arxiu Municipal de Barcelona d’oferir informació addicional que complementi cada episodi del podcast. D’aquesta manera, en alguns capítols com els que tracta El Llibre de les fonts, o Els arxius, en la salut i la malaltia, s’han posat, a disposició del públic, reculls de documentació per a les persones interessades a aprofundir-hi mitjançant la recerca als nostres centres, o bé altres enllaços a recursos en línia, com Barcelona, darrera mirada en el cas de l’episodi que té com a eix central els Quarterons Garriga i Roca. 

Imatge de l’apartat Barcelona AMB Paraula d’arxiu dins el web de l’Arxiu Municipal de Barcelona

En els pròxims mesos continuarem treballant per descobrir nous documents i revelar noves històries que, a la fi, narren els grans temes de la ciutat, tot traçant una autobiografia metropolitana en la qual els oients ens sentim interpel·lats. És per aquest motiu que el projecte Barcelona AMB Paraula d’arxiu està despertant gran interès per part de molts sectors, tant des de l’àmbit de l’arxivística com des del públic en general, tot passant per altres mitjans de comunicació. Quin és el secret, doncs, de l’èxit d’aquest podcast? La combinació d’una documentació històrica de primer ordre, seguida d’uns narradors que coneixen els nostres fons i els transmeten amb passió, i culminat amb el testimoni d’experts en les temàtiques tractades que acaben arrodonint el relat. Aquest resultat, però, no seria possible sense la feina diària dels professionals de l’Arxiu Municipal de Barcelona, els veritables coneixedors de la documentació conservada, els quals assessoren i fan la proposta dels documents a tractar en cada episodi. 

En els mesos vinents continuarem treballant per descobrir nous documents i revelar noves històries que ens entretinguin, i de vegades, també, ens emocionin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *