Conversem d’arxius amb… Isabel Baquero i Alum

7 setembre, 2021 - Alexis Serrano Méndez (Director de l'Arxiu Comarcal del Maresme)

Avui entrevistem a Isabel Baquero i Alum, ballarina i coreògrafa

Isabel Baquero i Alum és llicenciada en Educació a la Dansa per la Universitat de Middlesex (Londres) i és membre de l’Acadèmia Superior del Regne Unit. Es va formar originalment a Mataró en dansa clàssica, ball espanyol, jazz, claqué, patinatge artístic sobre rodes i balls de saló. Va formar part del cos de ball del Gran Teatre del Liceu en les òperes Aida i Samsó i Dalila, actuant al teatre Arriaga de Bilbao. També va ballar amb la companyia de Ballet Clàssic de la Generalitat de Catalunya als ballets Paquita i Class Concert.

El 1990 va arribar al Regne Unit amb una beca i es va graduar amb matrícula d’honor al London Studio Centre. Ha treballat com a ballarina professional i coreògrafa assistent en diverses produccions per a la BBC, incloent-hi Dones i Filles, Madam Bovary i Daniel Deronda, i ha actuat en diverses pel·lícules, especialment Shakespeare in Love, I Capture the Castle i Orgull I Prejudici.

L’Isabel ha treballat extensament com a actriu i ballarina a l’Òpera Nacional Anglesa ENO en les produccions Eugene Onegin, Parsifal, Rusalka i a la Royal Opera House de Covent Garden a La Traviata, La Reina d’espases, El Cicle del Rin dels Nibelungs, La Força del desti, Juli Cesar i Boulevard Solitude.

Els seus crèdits coreogràfics inclouen dansa espanyola per a la BBC Strictly Come Dancing Strictly Dance Fever, El Barber de Sevilla per a Garsington Opera, Carmen a Longborough Opera, La Rondine a la Royal Opera House de Londres, directora de moviment de La Casa de Bernarda d’Alba al Teatre Clwyd de Gales i coach de dansa i coreografia a la pel·lícula del director Mike Leigh Happy Go Lucky.

El seu treball coreogràfic apareix a l’aclamada pel·lícula ‘Wonder Woman’ de Warner Brothers. Ha tingut l’honor de treballar amb la directora de cinema de Hollywood Patty Jenkins i els actors Gal Gadot, Chris Pine i Dany Huston. Actualment, és tutora de dansa a LAMDA i està treballant com a coreògrafa a la companyia Britànica Diva Opera a les produccions operístiques de Carmen i Don Giovanni.

Imatges del book professional d’Isabel Baquero

1. Parlar d’arxius, què et suggereix?

M’evoca patrimoni, cultura, conservació, difusió, història i vida.

2. Coneixes algun arxiu? Hi has estat mai? Creus que els arxius són prou accessibles? Per què?

Conec l’Arxiu de la meva ciutat d’origen, Mataró, que és alhora el Comarcal del Maresme i municipal de la ciutat. Hi he estat només una vegada perquè des de fa trenta anys que visc a l’estranger, concretament a Londres (Regne Unit).

3. Creus que, en general, els arxius fan una bona difusió? Se’ls coneix prou? Què en milloraries?

Personalment, no tinc gaire coneixença dels arxius a Catalunya, i ara que he tingut l’oportunitat de visitar el de Mataró, m’agradaria tenir-ne més informació i accés digital.

4. Què creus que aporten els arxius a la societat, i què més podrien aportar?

Aporten informació de la història de les persones i les seves experiències personals i professionals. Els arxius també ens expliquen el desenvolupament de la ciutat des dels seus orígens i ens parlen dels nostres avantpassats. Podrien aportar més dades sobre les civilitzacions i les cultures que han tingut una influència important a la nostra terra.

5. Què creus que pot aportar a la teva professió la documentació custodiada en arxius?

Potser pot ajudar a ampliar algunes dades i part de la història de Mataró, la nostra ciutat.

6. La documentació que genera la teva empresa, organisme, institució, o fins i tot un mateix, constitueix un testimoni, una evidència de les activitats que es realitzen. En aquest sentit, i davant l’elevada producció de documents i dades, es fa del tot necessari gestionar-la correctament (és a dir, es fa necessària una bona gestió documental). Actualment, la teva empresa, organisme o institució, n’és conscient? Hi ha algun professional arxiver/gestor documental que en tingui cura? I en el cas del teu propi arxiu, quins principis o criteris creus que són importants per gestionar-lo correctament?

En el meu cas, és l’arxiver professional Alexis Serrano i el seu equip que té cura de la documentació relacionada amb l’arxiu de l’Escola de Dansa de la meva mare Enriqueta Alum Perlasia.

7. Amb relació a la professió d’arxiver, quina creus que és la tasca que realitzen actualment els arxivers-gestors de documentació? Creus que ha anat canviant la professió als darrers temps?

Segons la meva informació personal, l’arxiver és un professional especialitzat i amb una titulació universitària que implanta i manté el sistema de gestió documental, i de gestió de l’arxiu, per facilitar això l’accés i la consulta de tots els documents que organitza i custodia.

8. Els arxius gestionen documents en diversos suports: des del pergamí als suports digitals, passant pel paper, suports plàstics (audiovisuals, sonors), vidre (primera fotografia)… La gestió dels documents electrònics suposa un gran repte en el món dels arxius (i de les organitzacions en general). Quin creus que ha de ser el paper dels arxius en l’entorn electrònic i de dades cap al que avancem?

Jo crec que, segons avança la ciència i la tecnologia digital, hem de desenvolupar maneres addicionals d’accés als arxius sense moure’ns de casa. En aquests temps de pandèmia és particularment rellevant i molt important tenir aquest vincle amb els arxius de forma electrònica. Cada cop més necessitem informació amb certa urgència i potser es troba fora del territori comarcal, seria rellevant, doncs, poder fer més consultes per internet.

9. Has donat o cedit mai documentació (ja sigui familiar, personal, d’empresa, d’associacions…) a algun arxiu? T’ha costat desprendre-te’n? Quina va ser la teva motivació en fer-ho?

La meva mare Enriqueta Alum, professora de dansa i coreògrafa, ha fet donació de tota la documentació de la seva Escola de Dansa i de tot el seu patrimoni relacionat amb la seva trajectòria artística. Per ella ha estat un gest d’agraïment, d’il·lusió i d’alegria compartir la seva trajectòria humana i professional, en el que jo personalment com ballarina i coreògrafa professional, primer a Mataró i Barcelona, i ara amb una projecció internacional, he tingut una presència molt important i significativa tota la meva vida.

10. Ens podries explicar alguna anècdota relacionada amb el món dels arxius o de la gestió documental?

Recentment, vaig tenir l’oportunitat de visitar l’Arxiu Comarcal del Maresme (ACM), a Mataró. Malgrat totes les restriccions per la Covid-19, vaig poder accedir, guiada per l’Alexis Serrano i la Montse Clavell, i conjuntament amb l’Enriqueta Alum, als diferents dipòsits de què disposen. Vam tenir una agradable sorpresa perquè mai havíem vist o sentit la paraula ‘dipòsit’ relacionada amb la gestió de documents arxiu!

11. Coneixes o havies sentit a parlar de l’Associació d’Arxivers-Gestors de documents de Catalunya?

N’havia sentit parlar molt breument, de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya. I ara que estic més vinculada amb el tema d’arxius, concretament amb l’Arxiu Comarcal del Maresme (ACM) a Mataró, en sóc més conscient de la seva gran tasca.

Moltes gràcies per la teva atenció!

Imatges del book professional d’Isabel Baquero

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *