Crònica del curs 01/2019 Blockchain i arxius, amb una birra

12 febrer, 2019 - Montserrat Clavell i Pons, cap de Gestió Documental i Arxiu de l’Ajuntament de Mataró

Primer “Arxibirres” organitzat per l’Associació d’Arxivers – Gestors de Documents de Catalunya, amb la idea de crear un espai de debat distès, participatiu i d’aprenentatge col·laboratiu, amb la dinamització per part d’un expert sobre Blockchain

Foto: Carla Meinhardt

El passat 31 de gener vam assistir a una formació en un nou format organitzada per l’Associació. La intenció era tractar un tema, en aquest cas el concepte de Blockchain, d’una manera distesa, aprofitant el costum de les colles d’amics “d’anar a fer birres”. És així com va sorgir l’Arxibirres. La idea consistia a agrupar un grup de gent, al voltant d’una taula, en un bar, tot fent unes birres (o qualsevol altra beguda, si es desitjava).

Així doncs, vàrem arribar al Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia, i mentre acabàvem de muntar l’espai i superàvem la incertesa inicial, ens vam asseure al voltant d’una taula parada on hi cabíem els 18 assistents que érem.

En Christian Moreno era l’encarregat de conduir la sessió. Va començar explicant-nos en què consistia la Blockchain[1]. De seguida sortien dubtes que s’avançaven a l’explicació que estava fent i que ell responia amb coneixement i passió. Els que érem allà l’escoltàvem amb atenció, preguntant-nos ben bé quina relació tenia el que ens estava explicant amb la nostra feina diària.

Alguns dels temes que vàrem tractar consistien a explicar què és la Blockchain i quines són les seves característiques; la seva aplicació més coneguda, el bitcoin; com funciona aquesta tecnologia, què són els nodes; si gestiona informació o informació encriptada; com funciona el sistema de recompenses; si ha de ser una tecnologia pública o privada, o mixta.

Vàrem arribar a la conclusió que l’avantatge més gran que pot aportar la Blockchain a les nostres administracions és un plus de seguretat. I que un dels inconvenients més gran és que xoca, en gran part, amb la normativa de protecció de dades que funciona a nivell europeu.

Cap al final de la sessió, i quan ja portàvem un parell de rondes, va aparèixer un assistent que ja tenia el tema per la mà i que va fer preguntes més concretes que ens van fer centrar a tots amb què consistia la Blockchain aplicada als arxius. Entre en Christian i els assistents vam acabar debatent sobre quines aplicacions tenia aquesta tecnologia en el món dels arxius, i allà on se’ns feia més evident va ser a la descripció i a l’avaluació.

Sense pràcticament ni adonar-nos-en, van passar les dues hores que hi havia programades per a la sessió, i ens en vam tornar cap a casa amb la sensació que havíem après alguna cosa sobre la tecnologia que està en boca de tothom.

En resum, el format va resultar molt interessant i el fet que fóssim un grup reduït (18 assistents) va afavorir un ambient distès que va propiciar el diàleg i el traspàs de coneixement. Va ser un encert que el formador fos en Christian Moreno, que va explicar-nos una tecnologia prou complicada a uns assistents que, en la majoria dels casos, no teníem gaire idea de què suposava la Blockchain, tot i que n’havíem sentit a parlar molt.

El lloc era acollidor, ja que estàvem en un bar però en una mena de sala apartada per a nosaltres que feia que poguéssim parlar tranquil·lament. És en aquests ambients on els dubtes es poden traslladar d’una manera més eficaç: la majoria tenim les mateixes qüestions tot i que sovint ens neguiteja plantejar-les. I en aquesta sessió van quedar resoltes.

Així doncs, felicitats a l’Associació pel primer Arxibirres i esperem que no sigui l’últim!

[1]Si en voleu saber més podeu consultar l’article que va escriure Christian Moreno a La DaDa:http://arxivers.com/ladada/blockchain-i-els-nous-reptes/

Foto: Mercè Aymerich

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *