Crònica del curs 13/2019. Eines pel tractament arxivístic dels documents audiovisuals

19 novembre, 2019 - Núria Poy, Arxiu de la Diputació de Tarragona

El passat dia 4 de novembre es va iniciar el curs Eines pel tractament arxivístic dels documents audiovisuals a càrrec del professor David González Ruiz, amb una durada de 10 dies.

Presentació

El passat dia 4 de novembre es va iniciar el curs Eines pel tractament arxivístic dels documents audiovisuals a càrrec del professor David González Ruiz, amb una durada de 10 dies.

Metodologia

Els continguts del curs s’han estructurat en sis temes que han facilitat el coneixement de diferents aspectes relacionats amb el patrimoni audiovisual. La identificació de formats i les corresponents tipologies documentals, el disseny d’un projecte de digitalització,  els aspectes legals o l’avaluació i tria de continguts, han estat, entre d’altres aspectes, objecte d’estudi en aquest curs.

Continguts

La preservació del patrimoni documental és una necessitat i obligació de totes les institucions, per això és tan important conscienciar la nostra societat i formar professionals en aquest àmbit. De fet la primera declaració a escala mundial on va quedar palesa aquesta qüestió va ser en les Recomendaciones para la salvaguarda y preservació de las imágenes en movimento, Conferència General de la UNESCO celebrada a Belgrad l’any 1980.

El curs ha permès aprendre les iniciatives per donar a conèixer i garantir la preservació dels documents audiovisuals tant a nivell internacional com en el propi territori català. 

L’exposició dels suports i els tipus documentals ha fet possible realitzar un viatge fins a finals del segle XIX, on existia el nitrat de cel·lulosa com a suport de la pel·lícula cinematogràfica per anomenar-ne un exemple. Aquest estudi ha facilitat obtenir una visió retrospectiva d’aquesta documentació al llarg dels anys. Sense oblidar els processos de degradació o les condicions d’emmagatzematge adequades juntament amb els requisits per tal de manipular de forma correcta aquesta tipologia de fons. 

El repte de la preservació digital s’ha treballat mitjançant l’elaboració del disseny d’un projecte de digitalització, real o fictici, que havia d’incloure entre d’altres aspectes, l’estat de la qüestió del fons, la proposta d’actuació o l’estudi de costos. Un supòsit pràctic molt enriquidor que ha exigit conèixer nova terminologia com wrapper o contenidor multimèdia i còdec com l’algoritme matemàtic que permet comprimir i descomprimir un fitxer multimèdia. 

La descripció en el tractament arxivístic ha conformat un tema amb diferents esquemes de metadades descriptives com l’aplicació de les metadades Dublin Core o altres iniciatives, esquemes i estàndards. 

En l’àmbit jurídic s’han treballat qüestions legals al voltant dels arxius de les televisions que han aportat una visió més àmplia en el sector dels audiovisuals.

En termes d’avaluació documental s’han donat a conèixer les taules de la CNAATD sobre documents audiovisuals per a les televisions locals, una aportació molt valuosa donat que la creació d’aquestes formen part d’un projecte pioner a nivell mundial.

Per últim, cal destacar que durant el curs els alumnes han pogut disposar d’una gran varietat de recursos que els hi ha permès aprofundir en la matèria, tenint elements de judici prou sòlids per si volen optar a especialitzar-se més en aquest camp del patrimoni audiovisual. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *