El fons Boix (fotògrafs) consultable a arxius en línia

9 maig, 2018 - Fotoconnexio (Associació amb la finalitat d'investigar i difondre la fotografia i l'audiovisual)

Des d’aquest mes d’abril la totalitat del fons Boix (fotògrafs) és accessible al portal arxius en línia. Continuen també els actes de difusió del subfons atribuït a Francesc Boix corresponent a les fotografies de la Guerra Civil.

El març de 2013 la Comissió de la Dignitat, i la intervenció de l’associació Fotoconnexió, van comprar a un antiquari el fons Boix (fotògrafs) que contenia dos subfons. El primer estava format per 662 negatius de 35 mm i va ser datat entre 1931 i 1936. Principalment en les imatges mostren moments d’oci com sortides a les platges de Sitges i del Garraf, vistes de diferents indrets de Collserola i de Montjuïc, escultures presents en l’espai públic de Barcelona, retrats de diverses noies i certs episodis històrics com les eleccions del 12 d’abril de 1931 o els Fets d’Octubre de 1934.

El segon subfons recollia gairebé en la seva totalitat escenes de caire militar preses durant la Guerra Civil Espanyola.  Imatges quotidianes del front d’Aragó i del Segre que un jove Boix va fer com a fotògraf incorporat voluntàriament amb 17 anys  a la 30a Divisió de l’Exèrcit popular de la República. Incloïa 463 negatius de 127 mm i 269 de 35 mm que després de diverses investigacions dutes a terme per la mateixa Comissió de la Dignitat i l’associació Fotoconnexió -que va ser qui es va encarregar de catalogar i digitalitzar el fons- van poder ser atribuïts a Francesc Boix, conegut per la seva tasca de salvaguarda de les fotografies del camp de concentració de Mauthausen que servirien per acusar a diversos jerarques nazis durant els Judicis de Nuremberg i Dachau.

Un jove Francesc Boix en una de les poques imatges on apareix retrat disparant una metralladora durant a Guerra Civil Espanyola. Foto: Desconegut/ Arxiu Nacional de Catalunya.

 

La història arxivística d’aquest fons fotogràfic té alguns interrogants que difícilment podran ser esclarits. Manca per confirmar l’autor de la primera part de les fotografies el qual s’ha relacionat amb Francesc Boix sense poder determinar exactament qui en fou el fotògraf. Després de l’ingrés l’any 2016 de la totalitat del fons a l’Arxiu Nacional de Catalunya, avui ja es poden consultar on-line els dos subfons a través del portal arxius en línia, fent-lo accessible d’aquesta manera a tota la ciutadania, després de que durant aquest mes d’abril hagin estat inclosos els 662 negatius del primer subfons.

Al mateix temps, la feina de difusió de la segona part del fons realitzat per Francesc Boix continua. Gràcies a la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de Fotoconnexió, l’exposició que mostra imatges de la vida diària dels soldats al front i de la reraguarda es podrà veure durant aquest mes de maig al Museu de la Noguera de Balaguer i al Centre Cívic de les Cotxeres de Sants a Barcelona, juntament amb una desena d’activitats programades amb motiu de l’exposició i la commemoració del 73è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen. Properament l’exposició també arribarà al vestíbul de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *