Els arxius dels museus

26 febrer, 2020 - Fina Solà Gasset, arxivera de l’MMB

El tractament arxivístic dels documents generats en els museus.

Els arxius dels museus, per a la seva especificitat, és un segment poc conegut en el context arxivístic català.  Fent una ullada més enllà del propi territori, descobrim la incidència que tenen els arxius dels museus i com d’integrats estan en els propis museus en altres països. 

L’exemple de la Society of American Archivist (SAA) que promou el valor i la diversitat d’arxius i arxivers, disposa d’una Secció destinada als Arxius dels Museus en la pròpia associació anomenada MAS (Museum Archives Section). Aquesta secció inclou més de 1.300 membres de diferents museus dels Estats Units com ara la National Gallery of Art, l’Smithsonian Institution, Nelson-Alkins Museum of Art, Museum of Modern Art, World of Speed Motorsports Museum, entre d’altres.  

En el context d’aquesta secció, se’ls atribueix la responsabilitat d’organitzar i  conservar els documents generats per les pròpies institucions, indistintament dels suports i formats com poden ser manuscrits, fotografies, dibuixos, mapes, audios, etc fins arribar als documents digitals. Els documents com a suport a la gestió de la pròpia institució, els documents com a complement de la col·lecció, els documents com a element expositiu, els documents com a memòria. 

La Secció inclou també un grup de treball de normes i bones pràctiques dels arxius dels museus, el qual ha elaborat la identificació de les diferents denominacions i els perfils professionals que treballen en els arxius de museus (arxivers i gestors de documents, assistent d’arxius, arxiver digital, arxiver associat, etc.) i la conscienciació de la necessitat de formació en arxivística pel professional que treballa en els arxius del museus. Un butlletí propi, anomenat Museum Archivist, informa de manera transparent sobre les tasques que s’hi duen a terme. 

Anualment la secció organitza un simposi per compartir experiències, projectes i proves pilots d’aquest àmbit arxivístic.[1]

Encara que de moment sigui reduït el nombre d’arxius de museus catalans gestionats per personal amb formació específica i que el model en gestió cultural sigui diferent al dels Estats Units, hauríem d’aconseguir impulsar aspectes que afavoreixin la trobada de professionals dels arxius dels museus, l’intercanvi de coneixements i la posada en valor de la seva especificitat. De tot se n’aprèn.


[1] https://www2.archivists.org/groups/museum-archives-section

2 respostes a “Els arxius dels museus”

  1. Salvador Capdevila Torra ha dit:

    Busco la partida de defuncio del tío de la meva doña
    Juan Camps Solé
    mort durant la guerra segurament al front

  2. Soduar ha dit:

    Aixó ho podrás trobar al arxiu arxidiocesá de la provincia on vivia el difunt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *