Els fons del president Tarradellas conservats al Monestir de Poblet

2 març, 2019 - Núria Gavarró i Rodríguez, Directora Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (Monestir de Poblet)

L’article pretén explicar l’enorme valor històric de la documentació generada pel president Tarradellas durant els seus anys de servei al país i, en conseqüència, la importància que aquests fons tinguin un correcte tractament arxivístic

Exterior del Palau de l’Abat, seu de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià. Autoria: Monestir de Poblet

El 31 de desembre de 1981 el president Tarradellas va fer donació de la totalitat del seu fons documental al Monestir de Poblet i es va constituir un arxiu que va prendre el nom de la seva filla: Montserrat Tarradellas i Macià. Els fons dipositats a Poblet contenen la documentació aplegada i produïda per Josep Tarradellas i Joan en l’exercici dels càrrecs de Conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya (desembre 1931-gener 1933); representant de la Generalitat al Comitè de Milícies Antifeixistes (juliol 1936-gener 1939); President de la Comissió de les Indústries de Guerra (agost 1936-gener 1939); Conseller de Finances (agost 1936-gener 1939) i Conseller Primer (setembre 1936-gener 1939). També la documentació produïda durant la seva presidència de la Generalitat a l’exili i de la Generalitat restaurada i la documentació generada des de la seva secretaria d’expresident a Via Augusta fins a la seva mort. Un total de dos milions de pàgines de documentació.

Quan els franquistes van ocupar Barcelona, el 26 de gener de 1939, el govern de la Generalitat es va retirar cap a les comarques del nord del país i el dia 5 de febrer el president Lluís Companys va travessar la frontera. El fons de l’època de la República de la Generalitat es fragmentà, alguns documents es van conservar clandestinament en amagatalls diversos; d’altres van ser requisats per organismes al servei de la repressió franquista o es van integrar als arxius d’oficina dels organismes del nou règim i d’altres van restar en l’oblit. Però el president Tarradellas que creia que només a través de la constància escrita i gràfica les noves generacions podrien evitar els errors que es van cometre i també obsessionat per deixar ben documentada la seva gestió en tots els càrrecs de responsabilitat que exerceix, va prendre la seva documentació a l’exili.

El president Companys va ser afusellat el 15 d’octubre de 1940, i automàticament el President del Parlament, Josep Irla, va assumir la presidència de la Generalitat però va dimitir el 7 de maig de 1954 per motius de salut i el 5 d’agost següent Josep Tarradellas fou elegit president de la Generalitat per un grup de parlamentaris catalans reunits a l’ambaixada de la República Espanyola a Mèxic. Josep Tarradellas va mantenir la institució de manera simbòlica des de la seva residència a Saint-Martin-le-Beau (França), fins al 23 d’octubre de 1977, quan va tornar a Catalunya. Deixava enrere trenta-vuit anys d’exili i entrava a Catalunya com a president de la Generalitat restaurada. Tarradellas va protagonitzar, en primera persona, la peripècia extraordinària que en un mateix segle Catalunya hagi pogut recuperar les seves institucions nacionals.

Tota una vida dedicada al servei públic li van permetre al president Tarradellas crear i conservar una documentació de gran valor i per això el Monestir de Poblet, conscient de l’interès nacional del seu fons arxivístic, vol posar-lo a disposició dels investigadors i estudiosos, tot assegurant-ne la seva conservació, catalogació i difusió. I per aconseguir-ho l’any 2017 es va signar un conveni entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural i el Monestir de Poblet que persegueix facilitar l’equiparació del tractament arxivístic d’aquests fons als criteris de conservació, descripció i difusió de l’Arxiu Nacional de Catalunya, per tal d’ajudar els investigadors de l’Arxiu Tarradellas en la seva consulta i en la seva recerca. Equiparar els criteris tècnics de l’Arxiu Tarradellas amb els de l’Arxiu Nacional de Catalunya és al cap i a la fi adaptar-se als mateixos criteris de classificació i organització que la xarxa d’arxius de Catalunya i per tant assolir l’estatus que la vàlua dels fons documentals de l’Arxiu Tarradellas requereix.

Dipòsit documentació Fons President Tarradellas a Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià. Autoria: Monestir de Poblet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *