EUreka3D, un impuls a la digitalització 3D del patrimoni cultural a nivell europeu
28 gener, 2025 - Helena Nogué Ballart. Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI)
El projecte europeu EUreka3D va finalitzar el desembre de 2024. El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona, soci del projecte, comparteix quins han estat els reptes del projecte i les principals aportacions a l’àmbit de la digitalització 3D i del patrimoni cultural.
Una visió general sobre EUreka3D des del CRDI
EUreka3D és l’acrònim per European Union’s REKonstructed content in 3D, un projecte europeu cofinançat pel Programa Digital Europe de la Unió Europea. El consorci EUreka3D està format per nou organitzacions sòcies de diversos països europeus, entre els quals hi ha el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona. Els socis participants treballen per donar suport a les institucions de patrimoni cultural en la digitalització, accés, emmagatzematge i intercanvi d’objectes culturals en 3D.
En el marc del projecte s’ha creat l’EUreka3D Data Hub, una infraestructura digital pilot que s’ofereix a les institucions de patrimoni cultural per gestionar els seus actius 3D i la informació relacionada. En paral·lel a les solucions tècniques, s’ha desplegat un programa de recursos formatius, amb seminaris web, directrius i exemples de bones pràctiques.

També s’han desenvolupat quatre casos d’ús per mostrar com la digitalització en 3D ofereix noves maneres d’estimular l’interès pel patrimoni cultural, tot permetent la creació de col·leccions més avançades per representar els objectes culturals, amb la història i la memòria que hi van associades.
El CRDI, juntament amb altres tres socis proveïdors de contingut en 3D, ha realitzat la digitalització 3D en alta qualitat de 50 objectes seleccionats de la col·lecció de peces de pre-cinema i cinema primerenc del Museu del Cinema de Girona – Col·lecció Tomàs Mallol. Aquesta selecció inclou artefactes de pre-cinema com ara la llanterna màgica o la caixa d’òptica; aparells d’il·lusió òptica com el zoòtrop; càmeres de fotografia i de cinema primerenc; o projectors i altres dispositius de cinema amateur, entre d’altres. Aquests objectes s’han digitalitzat utilitzant la fotogrametria, una tècnica de creació de models 3D mitjançant fotografies sobreposades, i ja estan disponibles a Europeana, la plataforma europea que mostra col·leccions patrimonials, accessible i oberta per a finalitats educatives i de recerca.
Per part del CRDI, també s’ha aportat l’experiència en cura i gestió de metadades en arxius fotogràfics i audiovisuals, l’organització d’activitats de capacitació i formació per a professionals del patrimoni cultural i la tasca de comunicació i difusió de l’activitat del projecte.
El repte d’un projecte pilot
És important tenir en compte el context en què EUreka3D es desenvolupa com a projecte pilot, ja que la transformació digital 3D del sector del patrimoni cultural es troba en una fase inicial de desenvolupament. El projecte ha nascut en un escenari on els estàndards formals encara no s’han generalitzat, hi ha múltiples formats i solucions tècniques, així com una varietat de plataformes d’emmagatzematge i una xarxa de sistemes que no són interoperables.
Al mateix temps, per al sector del patrimoni cultural, la importància de la transformació digital 3D ha esdevingut una urgència, especialment tenint en compte la recomanació de la UE de digitalitzar en 3D tot el patrimoni cultural en risc abans de l’any 2030.

Amb aquest punt de partida, EUreka3D es va proposar com a objectiu central ajudar les institucions de patrimoni cultural, posant el focus en les més petites i també en les pimes que treballen en la digitalització 3D. Per tal de donar eines i formació al procés de digitalització 3D, el projecte ha volgut cobrir tres àmbits de treball bàsics que poden ser útils per al sector: la creació d’un flux de treball de digitalització d’alta qualitat basat en l’estudi VIGIE 2020/654 i d’una guia que simplifica l’estudi per fer-lo més útil a les institucions de patrimoni cultural; l’experiència de l’EUreka3D Data Hub, una infraestructura digital segura amb la capacitat de gestionar, mostrar i difondre els models 3D en alta resolució, amb metadades i paradades; la transferència de coneixement a partir d’activitats de formació i de recursos d’informació.
L’organització interna del consorci del projecte ha estat clau per a poder desenvolupar el projecte pilot. Els socis s’agrupen en tres àrees: els socis de contingut (CRDI, Bibracte, Cyprus University of Technology – CUT, Museo della Carta) han treballat i avaluat el flux de treball de la transformació digital 3D. Els socis d’innovació (EGI Foundation, Cyfronet i imec) han desenvolupat de la infraestructura digital EUreka3D Data Hub, partint de les necessitats dels usuaris. Europeana i Photoconsortium (com a agregador de contingut a Europeana) també han estat implicats en aquest àmbit de treball, fent possible la integració amb Europeana i l’aportació dels actius en 3D. Finalment, les tasques de difusió i capacitació del sector del patrimoni cultural han anat a càrrec del CRDI, juntament amb Photoconsortium, CUT i Europeana, i amb el suport de la resta de socis; les activitats de formació (presentacions, tallers, conferències i la participació en esdeveniments externs) s’han basat en compartir les experiències i els avenços del projecte.
Les quatre institucions proveïdores de contingut han desenvolupat processos de digitalització 3D amb l’objectiu de produir casos d’estudi basats en la seva experiència i de fer-ne difusió posteriorment per tal que siguin accessibles a institucions de patrimoni cultural europees. El CRDI ha digitalitzat en 3D cinquanta peces de pre-cinema i de cinema dels primers temps del Museu del Cinema de Girona; la Cyprus University of Technology, ha treballat en la reproducció del model 3D d’un vaixell històric a Limassol i d’una plataforma en línia que allotja tots els materials i coneixements relacionats amb aquest objecte patrimonial; el jaciment i museu arqueològic francès Bibracte, ha creat una col·lecció 3D d’objectes exposats al museu i de models de terreny del jaciment; i, finalment, el Museo della Carta a Pescia ha preparat models 3D de motlles antics de paper, un tipus de patrimoni gairebé desconegut relacionat amb la indústria tradicional de fabricació de paper.
El Consell Assessor ha tingut un paper clau a l’hora de tirar endavant un projecte d’aquestes característiques. És un òrgan consultiu format per experts que representen institucions culturals, equips de recerca del patrimoni cultural i organitzacions internacionals. Ha assessorat el consorci del projecte, aportant comentaris sobre les seves activitats, relacionant-lo amb la comunitat de recerca i patrimoni cultural i maximitzant el seu impacte.
El paper del patrimoni cultural en la transformació digital
El context de les polítiques europees basades en l’anomenada “triple transformació”, que integra les prioritats digitals, ecològiques i socials, ha estat un escenari clau en el desenvolupament del projecte. En aquest marc de la triple transformació, el patrimoni cultural hi té un paper rellevant, sobretot tenint en compte que pot ser un recurs a favor de l’equitat i la inclusió en els sectors educatiu, cultural i creatiu.
De fet, a l’últim fòrum de l’European Heritage Hub, es va llançar una crida a l’acció que vol promoure una transició digital responsable socialment i ambientalment per al patrimoni cultural. I, per tal que el sector del patrimoni cultural pugui complir el propòsit social, és necessari que sigui accessible per a tothom mitjançant eines com el domini públic o la reutilització dels continguts en recerca i educació. En aquest sentit, els objectius prioritaris del projecte EUreka3D convergeixen en la línia de fer accessibles els actius 3D i de compartir el coneixement sobre com arribar a una digitalització 3D d’alta qualitat del nostre patrimoni.
La necessitat d’una transformació digital accelerada en el patrimoni cultural és evident, especialment després de la pandèmia de la COVID-19. Les eines i recursos que provenen de projectes com EUreka3D mostren la importància dels programes de finançament com el Digital Europe Programme, capaços de generar nous instruments per fer accessible el patrimoni cultural.
En paral·lel a la triple transformació, la irrupció de la IA pot revolucionar el patrimoni cultural, però també pot comportar riscos de biaix, tergiversació i desinformació. Caldrà que el sector cultural i creatiu, i en concret el del patrimoni cultural, desenvolupin els seus propis principis ètics d’IA.
Els reptes que presenta aquesta triple transformació fan necessari el treball transversal en el sector del patrimoni cultural. Les tasques d’estandardització, les bones pràctiques o el coneixement compartit de projectes com EUreka3D seran claus a l’hora d’impulsar el creixement en xarxa del sector.
El llegat del projecte
El llegat més important d’EUreka3D està vinculat al coneixement i les eines creades a partir dels casos d’estudi de digitalització 3D i de la plataforma EUreka3D Data Hub. La difusió d’aquests recursos es basa en un ampli programa de formació i capacitació, així com en la distribució i promoció de la informació i les publicacions derivades.
Un dels objectius inicials i prioritaris del projecte és la millora de la professionalitat i de l’experiència dels professionals del patrimoni cultural, especialment pel que fa a la transformació digital i la digitalització 3D. Aquest objectiu s’ha pogut assolir mitjançant el programa de formació i capacitació, presencial i en línia, juntament amb la producció de recursos obertament accessibles.
Els quatre casos d’ús del projecte, desenvolupats principalment per part dels socis de contingut, han esdevingut una part important del llegat del projecte. Els casos mostren quatre processos molt diversos de digitalització 3D, amb l’objectiu que les seves experiències i bones pràctiques puguin servir d’exemple per a altres institucions de patrimoni cultural europees que es trobin immerses en processos similars o bé es plantegin digitalitzar en 3D les seves col·leccions. La publicació final del projecte inclou una part central amb aquests casos d’estudi, que també es poden consultar independentment al web del projecte.
L’EUreka3D Data Hub és la infraestructura digital pilot que pretén oferir solucions tècniques per a la gestió i emmagatzematge de dades, metadades i paradades de col·leccions en 3D de les institucions de patrimoni cultural. La plataforma ha estat desenvolupada per EGI Foundation, soci del projecte, juntament amb Cyfronet i amb la participació d’altres proveïdors d’infraestructura digital i institucions culturals. La infraestructura ha permès gestionar i emmagatzemar les col·leccions 3D dels socis de contingut, per publicar-les posteriorment al portal Europeana. En el marc del projecte, altres institucions no sòcies han utilitzat la plataforma com a camp de proves de les seves col·leccions en 3D. EUreka3D Data Hub es manté activa més enllà del projecte: seguirà en funcionament per al projecte de continuïtat EUreka3D-XR i serà accessible per a altres institucions culturals europees que en vulguin fer ús.
Més enllà dels casos d’ús i la infraestructura digital com a grans actius del projecte, EUreka3D completa el seu llegat amb una sèrie de recursos creats al llarg dels seus dos anys de durada. D’una banda, el programa de formació del projecte, destinat principalment a professionals del patrimoni cultural (museus, galeries, biblioteques, arxius, jaciments arqueològics), ha donat resposta a les necessitats del sector a l’hora de digitalitzar i gestionar els actius en 3D. La pàgina web recull totes les jornades de formació (conferències, tallers, presentacions) fetes en el marc del projecte i la participació en esdeveniments externs; inclou les gravacions de les sessions, així com l’accés a les presentacions dels participants.
D’altra banda, també com a resultat i recurs de la creació de capacitació professional, s’ha publicat 3D Digitisation Guidelines: Steps to Success. És una guia descarregable dissenyada per acompanyar el procés de digitalització 3D. Està adreçada específicament a professionals de patrimoni cultural i simplifica, pas a pas, els estàndards recomanats a l’estudi VIGIE 2020/654 Study on quality in 3D digitisation of tangible cultural heritage, que respon a la recomanació europea perquè tots els estats membres digitalitzin les col·leccions i monuments en risc abans del 2030.
Finalment, la publicació final del projecte, titulada EUreka3D: Good Practices for the 3D Digitisation of Cultural Heritage, se centra principalment en la metodologia per a la digitalització 3D, l’EUreka3D Data Hub, l’impacte i la sostenibilitat del projecte i els quatre casos d’ús del projecte. La seva versió digital és accessible des del web.
El portal Europeana recull totes les publicacions editorials creades en el marc del projecte: inclou articles que posen en valor les col·leccions i el patrimoni digitalitzats a partir de narratives inspiradores, així com d’altres que aprofundeixen en la transmissió de coneixement en l’àmbit professional.
Però el llegat d’EUreka3D no s’acaba amb la finalització del projecte, ja que continua amb EUreka3D-XR: the European Union’s REKonstructed content in 3D to produce XR experiences. És un nou projecte cofinançat pel Digital Europe Programme de la Unió Europea que capitalitza els resultats d’EUreka3D, explorant les oportunitats de XR i intel·ligència artificial en l’àmbit del patrimoni cultural.
Deixa un comentari