Festival de Cinema d’Arxius i Gestió Documental

24 setembre, 2019 - Marta Munuera Bermejo, tresorera de l'Associació d'Arxius-Gestors de Documents de Catalunya i membre del Comitè Executiu de la SPA

Per segona vegada la Secció d’Associacions Professionals (SPA) del Consell Internacional d’Arxius (ICA) organitza un Festival de cinema d’arxius i gestió documental amb l’objectiu de mostrar què fem als arxius i com n’és d’important per a les nostres organitzacions i per a la societat

L’any 2016 durant el Congrés d’Arxius de l’ICA a Seül es va celebrar la primera edició del Festival de cinema d’arxius i gestió Documental amb una participació internacional de 70 pel·lícules que explicaven com són i què es fa als arxius d’arreu del món. I per què organitzar un festival de cinema? La SPA va considerar que era una manera de fer visible el treball que es fa de projecció i defensa de la professió i que podia ser un exemple útil per la resta d’arxius veure com ens podem explicar i fer ús dels mitjans audiovisuals com a eina de difusió. Un clar exemple d’aquesta tasca van ser els quatre guanyadors de la primera edició que podeu trobar a la pàgina web del CIA:

https://www.ica.org/en/film-festival-2016

Tres guanyadors que va decidir el jurat format pels membres del Comitè Executiu del SPA en una tasca complicada per l’originalitat, il·lusió i esforç que havien posat els arxius en la creació de les pel·lícules. I un últim guardó atorgat pel públic que interpel·lava a la participació de la professió per triar el seu favorit i que va guanyar l’holandès Regional Archives Rivierenland & Heritage Guelderland.


Aquest 2019 la SPA repeteix convocatòria i ha convocat una nova edició del Festival on s’han presentat 58 pel·lícules que complien els requisits sol·licitats. Petites històries de no més de 10 minuts que mostren el treball dels arxius a Àsia, Europa i Nord Amèrica. I entre tot aquest material el jurat format pels membres del Comitè Executiu del SPA ha triat 12 finalistes en quatre categories: aquell treball que destaca per com s’explica, el que s’enfoca en com ho mostra, aquell que utilitza l’humor i un realitzat per estudiants. Pel·lícules procedents de la Xina, Noruega, Itàlia, França, Alemanya, Polònia, Escòcia, Espanya i una de catalana, formen aquesta selecció. Ara la SPA proposa que tota la comunitat d’arxiveres i arxivers triï aquella pel·lícula que més li agradi perquè millor mostra la nostra professió. I com fer-ho? Només cal entrar a la pàgina web del CIA i votar:

https://www.ica.org/en/vote-for-the-spa-film-festival-people-s-award-2019

Ja heu votat el vostre favorit?

El pròxim 24 d’octubre s’anunciaran els guanyadors durant la Conferència de l’ICA a Adelaida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *