Jornada tècnica. “Criteris d’intervenció i conservació preventiva dels fons documentals”.

27 setembre, 2019 - M. Àngels Solé Gili. Directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), M. Carme Balliu Badia. Coordinadora de l’especialitat de conservació restauració de document, obra gràfica i fotografia (CRBMC)

Acostament als criteris d’intervenció que regulen la conservació-restauració del patrimoni documental, així com els protocols de conservació preventiva necessaris per tal d’evitar actuacions i processos que posin en risc la conservació del bé.

El proper dijous, 3 d’octubre de 2019 tindrà lloc al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) la Jornada tècnica CRITERIS D’INTERVENCIÓ I CONSERVACIÓ PREVENTIVA DELS FONS DOCUMENTALS.

La jornada preveu l’acostament dels arxivers, gestors documentals, bibliotecaris, museòlegs i conservadors restauradors de fons patrimonials  als criteris que els han de portar a treballar de manera coordinada i interdisciplinària.

La preservació, conservació i restauració  del patrimoni documental ha de garantir la instància històrica, la instància estètica, la instància documental i d’ús, inherent als béns custodiats. En cap  cas és justificable la pèrdua d’aquests valors. Posar en coneixement els criteris d’intervenció i de conservació preventiva permet treballar en benefici del patrimoni, i també optimitzar els processos i els recursos . 

La unificació de criteris d’intervenció, d’acord amb paràmetres bàsics de la conservació restauració que són: mínima intervenció, llegibilitat dels materials incorporats,  reversibilitat, així com la retractabilitat, ens garanteixen les mateixes línies d’actuació a curt, mig i llarg termini. El seu coneixement per part dels diferents gestors i arxivers permet la continuïtat d’aquestes  línies davant un hipotètic canvi d’execució professional d’un projecte.

Des del Departament de Conservació Restauració de Document, Obra gràfica i Fotografia del CRBMC, en una aposta clara per la innovació i la recerca, té especial importància la difusió dels avenços tecnològics i la seva aplicació en el tractament del patrimoni documental. D’altra banda la documentació de les intervencions dutes a terme pels diferents professionals és fonamental per tal de donar accés a la informació dels diferents processos de la restauració del bé.

En aquesta Jornada es vol incidir especialment en els protocols necessaris per a una correcta conservació preventiva dels fons documentals. Es tracta, en definitiva, de considerar la peça com a part d’un tot, d’un  fons,  que requereix una visó global i extensa que d’acord amb els tècnics, permeti fer una bona diagnosi, descriure i prioritzar les necessitats d’intervenció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *